De wraak van Nigel Farage zal zoet zijn: begint campagne om zetel af te pakken van afsplitsende parlementariër

De voormalige leider van UKIP is er niet tevreden mee dat Douglas Carswell – het enige parlementslid van de eurosceptische partij – zich heeft afgescheurd van de moederpartij én zijn zetel meeneemt. Farage zint nu op een manier om Carswell te dwingen die zetel terug te geven.

Aan het begin van het weekend leken zich donkere wolken samen te pakken boven de Britse partij UKIP – die succesvol afdwong dat het Verenigd Koninkrijk zich terugtrok uit de EU. De partij heeft slechts één parlementariër in Londen, en die zegde zijn lidmaatschap van de partij op. Douglas Carswell nam naar eigen zeggen “op vriendschappelijke wijze” afscheid van UKIP, en zal nu verdergaan aan als een onafhankelijke MP.

Toch komt zijn afscheid na een jarenlange periode waarin Carswell en enkele loyalisten flink overhoop hebben gelegen met aanhangers van Nigel Farage. Kern van het geschil is dat Carswell niet wilde dat UKIP een anti-immigratiepartij zou gaan worden, terwijl Farage die ambitie wel heeft. Na flink getouwtrek en jarenlang moddergooien besluit eerstgenoemde nu dus dat het tijd wordt om zelfstandig verder te gaan.

Het is de tweede partijwissel van Carswell in een korte tijd: oorspronkelijk was de man een Conservative, maar in 2014 stapte hij over naar UKIP om te helpen een EU-referendum af te dwingen. Bij diens partijwissel organiseerde hij een tussentijdse verkiezing – een zogeheten by-election – om er zeker van te zijn dat de mensen uit zijn kiesdistrict Clacton ook tevreden waren met zijn overstap. Dat bleek het geval te zijn, en ook in 2015 wist Carswell zijn zetel te behouden.

Maar Nigel Farage is er niet blij mee dat met de opzegging van Carswell de parlementaire fractie van UKIP in Westminster verloren gaat. En dus begint hij een campagne om Carswell uit z’n zetel te dwingen, zo kondigde de voormalige leider vanochtend aan bij de nieuwszender Sky News:

“Dit is een man die zichzelf altijd presenteert als erg eerbiedwaardig en anders dan alle anderen. Eén van zijn grote kruistochten in het parlement is het herroepen van parlementariërs geweest. Echte ‘recall’. Wat hij zelf gezegd heeft, is dat wanneer 20% van een kiesdistrict een by-election verlangt ze er eentje zouden moeten krijgen.

Dus wat we gaan doen: we gaan testen hoe eerbiedwaardig hij is. We gaan door de Electoral Reform Society elk huishouden in Clacton aanschrijven, en mensen vragen of ze willen dat Carswell zich aanmeldt voor een tussentijdse verkiezing. En wellicht zullen ze uitvinden wie de echte Douglas Carswell is.”

Carswell vindt zelf dat hij geen by-election hoeft te ontketenen: hij wisselt namelijk niet van partij, zoals hij in 2014 wel deed.

We zullen zien wie er straks aan het langste eind trekt in de strijd om de zetel die hoort bij het Oost-Engelse vissersstadje.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.