Het partijkartel blijft bezig: PvdA-poppetje Arib mag gewoon aanblijven als Kamervoorzitter

Geen categoriemrt 21 2017, 11:00
Want ja, de PvdA heeft zich de afgelopen jaren opgesteld als loyale partner van de VVD, en dus wordt die partij beloond met een paar mooie baantjes. Zo blijft het baantjescarrousel van het partijkartel doordraaien.
Dit is natuurlijk het zoveelste bewijs dat de grote traditionele partijen inderdaad één groot partijkartel met elkaar vormen:

De kansen voor Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) op herverkiezing zijn flink gegroeid. VVD, CDA en D66 willen geen eigen kandidaat-voorzitter naar voren schuiven en zijn tevreden over Arib. De SP komt evenmin met een tegenkandidaat, liet de partij weten. Dat melden bronnen aan het Binnenhof.

Normaal gesproken zou een partij met negen zetels in het parlement nooit en te nimmer de Kamervoorzitter mogen leveren. Alle andere partijen hebben immers genoeg goede mensen die deze taak prima op zich kunnen nemen. Voor Arib zou het nu dan ook einde oefening moeten zijn; ze moet gedwongen worden om plaats te nemen in de oppositiebanken. Haar PvdA is immers gedecimeerd.
Maar ja, er is wel een probleem: de VVD wil de PvdA toch nog belonen voor haar 'goede werk' de afgelopen jaren (wat betekent: voor het in stand houden van het kabinet Rutte II). Hoe dat te doen als de partij niet nogmaals kan meeregeren? Simpel: door prominente sociaaldemocraten een paar mooie topfuncties toe te schuiven. Arib mag Kamervoorzitter blijven en ook voor andere PvdA'ers wordt er ongetwijfeld een mooie baan gevonden. Als het partijkartel érgens zorg voor draagt dan is het dat de eigen leden een mooi leven en een geweldige baan hebben, ja, ook als de kiezer van ze af wil.
Het ergste hiervan is dat er een geweldige alternatieve kandidaat klaar staat: Martin Bosma van de PVV. Als Bosma lid was van D66, VVD, CDA, GroenLinks, PvdA of 50Plus was hij ongetwijfeld dé grote favoriet geweest om Arib op te volgen. Maar nee, hij is lid van de PVV en dus overweegt het partijkartel het niet eens om hem naar voren te schuiven voor deze functie. Het is dieptriest, maar het is -- helaas -- ook hoe de Haagse kaasstolp al jaren rolt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten