Leraar Latijn die Baudet bashte volgens mediakartel: ‘RTL legt mij woorden in de mond, zo heb ik het niet gezegd’

“Ik vind het best leuk dat iemand Latijn probeert te spreken. En ik accepteer dat iemand daarin fouten maakt.”

Natuurlijk moeten we de linksheid van onderwijzers niet onderschatten — daar hebben we vandaag nog het één en ander over geschreven — maar zou het ook maar iemand verbazen dat het mediakartel uitspraken verdraait om Baudet in het verdomhoekje te drukken? Nee dus.

Paul Groos, de leraar Latijn die onlangs geciteerd werd door RTL Nieuws om Thierry Baudet ervan te beschuldigen dat zijn Latijn vreselijk is, heeft op DDS zelf gereageerd (op ons artikel en op het stuk van RTL). De leraar schrijft dat hoewel Baudet naar zijn mening enkele fouten maakte, het allemaal best in orde was en dat RTL Nieuws hem woorden in de mond heeft gelegd.

Screen Shot 2017-03-30 at 12.19.48

Groos laat weten: “Wat ik tegen RTL zei was dit: het Latijn van Baudet was niet helemaal netjes, maar zo slecht was het ook weer niet. Ik heb het niet over zijn uitspraak (die was niet helemaal consequent, maar ook zeker niet fout). Een woord sprak hij vreemd uit (profiscendum, moet proficiscendum zijn), maar dat is een vrij eenvoudige verspreking. Een woord was grammaticaal echt onjuist (factionem in plaats van factionum), een woord was nog net verdedigbaar (abutitur) en een woord was raar in de context (resurectionis). Zo veel was er dus niet fout aan.”

Maar RTL gaf lezers een heel andere indruk. Volgens de linkse haatzender was Baudets Latijn “lachwekkend” — en ja, daarbij werd Groos geciteerd. De leraar is daar absoluut niet blij mee: RTL heeft mij vervolgens van alles in de mond gelegd (‘lachwekkend’, ‘beginnerslatijn’), dat ik niet gezegd heb. Sterker: ik vind het best leuk dat iemand Latijn probeert te spreken. En ik accepteer dat iemand daarin fouten maakt.”

Daar voegt hij aan toe dat dit wat hem betreft niet in de Tweede Kamer omdat niet iedereen het kan begrijpen “en niet met pretenties (Cicero!) die niet waar worden gemaakt,” maar dat is iets anders dan het “lachwekkend” vinden.

Natuurlijk waren we niet bij het gesprek dat Groos met RTL Nieuws had, maar deze tweet van de leraar geeft me indruk dat hij inderdaad de waarheid vertelt en dat RTL zijn woorden (al dan niet bewust) verdraaid heeft:

Kortom, het mediakartel is weer eens bezig. Weinig verrassend, natuurlijk, maar desalniettemin bijzonder frustrerend. Je zou denken dat ze op een gegeven moment ophouden met dit soort spelletjes, maar nee, ze gaan maar door.

Overigens zijn er ook nog docenten die helemáál niet zuur zijn en die Baudets actie juist bijzonder kunnen waarderen:

Ah, dat is de eerste Catilina,” roept Van Royen gepassioneerd als hij het filmpje voor het eerst ziet. “De eerste Catilina is ongeveer de bekendste redevoering uit de Latijnse literatuur.” Vervolgens pakt hij een boek erbij en laat hij zien dat Baudet zijn maiden speech in het parlement baseerde op die belangrijke redevoering van de grote redenaar Cicero. “Thierry heeft er een beetje aan veranderd. Dus hier [wijst op de rede van Cicero] is de redevoering gericht tegen Catilina, maar hij richt zich tot, zoals hij dat dan noemt, het politieke kartel van Nederland.”

“Ik weet niet of hij het zelf vertaald heeft of iemand gevraagd heeft, maar zo te horen is het prachtig Latijn,” concludeert deze bijzonder goed gemutste leraar die overduidelijk bijzonder gepassioneerd is over zijn vak.

En ja, hij vindt het ook nog eens geweldig dat Baudet lekker Latijn bezigde in de Kamer. Niks geen pretenties, gewoon liefde voor een taal en een cultuur die van enorme betekenis zijn geweest voor ónze manier van leven. “Ik vind het heel fijn en ik hoop dat zijn enthousiasme voor de taal, dat dit een beetje doorstroomt in het hele land. Het gaat altijd van boven naar beneden, dus als het in de Tweede Kamer gaat en de mensen daar ervan genieten, nou, dan kan het daarna in de rest van het land.” Tenslotte doet van Royen ook nog een oproep aan Khadija Arib, de PvdA-Kamervoorzitter die Baudet vertelde dat hij geen Latijn moet spreken in het parlement:

“Mevrouw Arib, maakt u zich niet druk! Latijn is een taal die bij Europa hoort. Leer het kennen, geniet ervan, en doet u alstublieft niet moeilijk erover.”

Tip voor Groos (hoewel hij dus niet half zo kritisch was als RTL ons wilde doen geloven): leer hiervan. Dit is hoe je passie uitstraalt voor je vak en mensen (kinderen) motiveert.

Speciaal voor de geweldig gepassioneerde Van Royen, hier nogmaals de maiden speech van Baudet:


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Two Ravens Black Kettle

  RTL is net zo verrot als de PO, tussen deze twee eeneiïge tweelingen zit -behalve belastinggeld- geen enkel licht.
  Ideologische Bewakers van de Policor.

  1. Ngatimoto

   Wat de houdbaarheid van RTL betreft, helemaal gelijk.
   De geluiden uit die hoek worden steeds extremer. Waarschijnlijk op aandrang en druk vanuit de adverteerders hoek?
   Dat is dan misplaatste sympathie voor groepen in de samenleving die deze niet verdienen.

 2. Guus Geluk

  Vincit omnia veritas.

  1. Top

   Animum debes mutare, non caelum. Misschien iets voor u?

 3. Ritter

  RTL is nog erger dan de NOS………..en dat wil wat zeggen.

 4. Theo345

  En weer gaat het hele betoog over het al dan niet correcte Latijn van Baudet.
  Niemand gaat in op de inhoud van zijn speech: ophouden met de uitruil die tot slecht beleid leidt, deskundigen aan het roer, en beleid ontwikkelen op de onderwerpen die in Nederland spelen. Met name mmigratie en al of niet meer overdracht van bevoegdheden aan de EU.

 5. Nasrani

  Cave canum

 6. jennifer

  Dat zou hij als linkse basher toch moeten weten dat de linkse media die net zo n ratten als hem zelf zijn zo handelen, koekje van eigen deeg?

 7. Ni28

  Het is de bekende tactiek van de linkse haters. Kleine foutjes uitvergroten, woorden in een ander context leggen en ga maar zo door. Na enkele uitzendingen van Pauw weet je hoe het werkt. Jammer dat zo veel mensen in trappen. Die zouden alles wat gezegd wordt van twee kanten moeten aanhoren maar dat is te veel werk. En de linkse haters weten dat.

 8. Ome Ga

  M.i. wel eerste foutje van Baudet. Stel je voor dat iedereen maar wat in een andere (dode) taal maar wat gaat citeren. Drie woordjes, okay maar dit!? Kak.

  Denk gaat in woestijn turks het antisemitisme van GL aanvullen, die dan weer antwoorden in een Duits citaat uit Mein Kampf.

  Dat ‘beginnerslatijn’ werd ook genoemd door een columniste in de Telegraaf.
  Fout dus. Ook blijkbaar afgeluisterd naar de foute landverraders RTL.
  Maar voor de rest schreef ze wel over de zorg over gewoon Nederlands, die ik wel deel. En in het onderwijs (waar ‘dames’ – nou ja links dus; beter ‘wijven’ meestal, de dienst uitmaken. Net als in de defensie van alle NW-EU landen) wordt het alsmaar erger:

  “De toekomst is aan het hondsberoerde Nederlands dat op school in zwang gaat raken. Althans, indien onderwijsbestuurders Nienke Meijer (voorzitter Fontys en portefeuillehouder lerarenopleiding bij de Vereniging Hogescholen), Marja Poulussen (Hogeschool Rotterdam) en Mip van Suchtelen (Hogeschool Inholland) hun zin krijgen.

  Op een ’gezamenlijke meet-up’ – wat is er mis met ’bijeenkomst’? En kan een ’meet-up’ ook ongezamenlijk zijn? – van de NVAO (Nederlands-Vlaamse accreditatieorganisatie voor Hoger Onderwijs) etaleerden zij hun visie: lerarenopleidingen moeten meer bicultureel worden. Waarbij bicultureel staat voor aanpassing aan allochtonen die incorrect Nederlands spreken. Wat maakt het nou uit hoe een leraar iets schrijft of zegt, als-ie maar communiceert, beweren deze deskundigen. Zo vindt Mip dat te veel nadruk op taal het wij-zij-uitslutingsmechanisme activeert. Dat acht Mip ’erg gevaarlijk’ en daarom vindt ze het belangrijk ’om perfect taalgebruik te problematiseren’.

  Zelf vind ik dat onbenullen als Mip geproblematiseerd moeten worden. Opdat ze met hun gevaarlijke tengels afblijven van (allochtone) studenten die wel naar beter streven. Zou Mip ook vinden dat de perfectie bij een chirurg of vliegtuigbouwer ’geproblematiseerd’ moet worden? Vast niet, want dat zijn geen beroepen waarmee ze politieke correctheid kan bedrijven door een knieval voor gebreken onder het mom van diversiteit.”

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.