PEILING: Rutte en Wilders verliezen weer zetels, CDA komt steeds dichterbij de overwinning

Geen categoriemrt 10 2017, 19:06
Wordt Buma de nieuwe premier van Nederland? Die kans wordt met de dag groter.
Rutte moet zich serieus zorgen gaan maken, als we de nieuwe peiling van Maurice de Hond mogen geloven. De VVD is wéér gedaald en staat nu op 24 virtuele zetels. De afstand met CDA en PVV is nu slechts twee zetels – beide partijen staan op 22. Het verschil is echter dat het CDA in alle peilingen stijgt, terwijl ook Wilders' PVV in deze peiling een zetel kwijtraakt. Als de daling van de PVV en VVD voortzet en het CDA door blijft stijgen, is de kans groot dat Buma na 15 maart in het Torentje kan plaatsnemen.
[caption id="attachment_161957" align="aligncenter" width="942"]Peil.nl Peil.nl[/caption]
De degelijke Sybrand Buma wekt bij veel kiezers meer vertrouwen dan gladjanus Rutte, die problemen vooral probeert weg te lachen in plaats van ze aan te pakken. Rutte vindt dat we vooral optimistisch moeten zijn, maar Buma noemt zichzelf liever een realist. Daarmee bewijst de CDA-leider dat hij meer begrijpt van de gewone Nederlander dan Rutte. Er zijn immers serieuze problemen die moeten worden opgelost. Het aantal mensen in de bijstand is de afgelopen jaren gigantisch gegroeid en Nederlandse schoolkinderen zijn zich nauwelijks meer bewust van onze waarden. Dat soort problemen moet je niet weglachen, zoals Rutte doet, maar serieus nemen.
Ook Jesse Klaver stijgt in de peilingen. De GroenLinks-lijsttrekker profiteert van de positieve berichtgeving over zijn campagne in de linkse media, die Klaver afschilderen als een soort halfgod. GroenLinks staat nu 0p 18 zetels, vier zetels onder de VVD en twee zetels minder dan PVV en CDA. Hoewel de rechtse partijen het dus duidelijk beter doen dan links, zou het kunnen gebeuren dat GroenLinks de grootste partij van Nederland wordt. Dat is natuurlijk een absoluut horrorscenario: Klaver is een showmannetje zonder enige kennis of inhoud. Je moet er niet aan denken dat zo'n omhooggevallen figuur premier van Nederland zou worden.
De peiling biedt goed nieuws voor Thierry Baudet. Zijn partij staat op twee zetels in de peiling, wat zou betekenen dat ook Theo Hiddema straks mag plaatsnemen in de Tweede Kamer. VNL komt er minder goed vanaf: de partij van Jan Roos verliest een zetel en staat nu op nul.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten