Peilingen: Gaat het CDA de grootste partij worden op 15 maart? Buma zit in de lift, PVV hard onderuit

Maurice de Hond heeft gepeild dat de christendemocraten wel eens over meer slagkracht zouden kunnen beschikken dan tot dusverre werd aangenomen.

De conventionele wijsheid is dat de aankomende verkiezingen die over anderhalve week gehouden zullen worden één van de volgende twee winnaars kent: PVV of VVD. Maar volgens een nieuwe peiling van Maurice de Hond is dat zogenaamde dilemma toe aan verandering, want één partij is duidelijk in opmars: het CDA.

De Hond geeft namelijk aan dat er sinds het RTL debat van afgelopen zondag het één en ander verschoven is in het voordeel van Buma:

“Wat met name interessant is om te zien, voor het eerst in lange tijd, dat er overgangen zijn van de PVV naar het CDA  Dat is de reden dat het CDA nu op 21 zetels staat, nog maar 3 achter de VVD en 4 achter de PVV.

De versterking van Buma/het CDA is ook af te leiden uit de resultaten op de vraag wie men als premier zou willen als er uit twee gekozen kan worden. Buma doet het dan beste. Ook dat is te danken aan de PVV-kiezers die dan beduidend meer voor Buma kiezen dan voor Rutte.”

Kijk zelf maar mee:

peiling 3-3-2017

Met nog maar 11 dagen te gaan tot de verkiezingen is het ronduit dodelijk om als grootste partij maar liefst 4 (!) zetels in te moeten leveren. Als dan ook de nummer 2 één zeteltje inlevert is duidelijk dat deze verkiezingen wellicht wel eens een ander verhaal zouden kunnen gaan krijgen dan tot dusverre werd aangenomen. Gaat dan gebeuren wat niemand voor mogelijk achtte? Dat het CDA na 7 jaar afwezigheid het Torentje herovert?

Wij schreven overigens eerder deze week al over dit scenario. Worden de peilers nu ook wakker en zien ze ook het CDA naar voren stormen? We gaan het zien. Maurice de Hond lijkt in ieder geval bovenop de ontwikkelingen te zitten.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

30 reacties

 1. J.C.

  Leuk hoor, die strategische peilingen.

  Brexit, Trump, PVV………….Nexit

 2. Wim

  Het is toch wat die peilingen wat ze ons allemaal willen laten geloven.
  Als het CDA het torentje veroverd veranderd er niets maar dan ook helemaal niets.
  Meer islam, meer EU, meer gelukzoekers. meer geld naar buitenland.

 3. nomis

  Dit kan gewoon niet!
  Ik ben lid van de Hond,af en toe mag ik mijn stem laten horen,maar hij weet mijn voorkeur!!!!
  Dus is het voor hem makkelijk om dan MEER PVV stemmers of CDAstemmers,VVD stemmer aan te schrijven,mailen voor een onderzoek!!
  Dan krijg je iederdaad grote versxhillen per 1 of 2dagen!!!!!!
  Was het eergisteren nog pvv omhoog,vvd omlaag,en nu deze peiling,het wordt en is voor mij
  allemaal manipulatie via de Noord koreaanse NPO

 4. Gustaafff

  Dat zou grappig wezen: Rutte en Wilders vechten om het Torentje, en Buma gaat ermee vandoor.

  1. J.C.

   @Gustaafff

   “Rutte en Wilders vechten om het Torentje, en Buma gaat ermee vandoor”.

   In goed Nederlands: twee honden vechten om een been, en de derde gaat er mee heen.

   Bij strategische peilingen is dat misschien zo, maar dat gaat niet gebeuren……….

   PVV behaald op 15 maart 2017 heel veel zetels meer dan de afzonderlijke partijen van de eenheidsworst (D66, CDA, VVD, PvdA, PvdD, SP, GL, CU, SGP, DENK, Houwers en Monasch).

   1. Gustaafff

    Om maar even met Rutte te spreken, @J.C..

    Nee.
    Gaat.
    Niet.
    Gebeuren.

    En er bestaat geen eenheidsworst. Alleen een aantal partijen in de Tweede Kamer.

    1. DutchDropveter

     Gustaaf knul! Geloof jij die woorden van Holle Mark nog? Goed opletten hoe hij het elke keer formuleert; Ik, ik, ik nooit WIJ goed opletten!

     Ik ga nooit meer met de PVV regeren, nee klopt mark als de PVV wint stap jij op en regeer jij niet met de PVV maar de VVD wel en Gustaaf stond er bij en werd in zn poeperd genomen.

     1. Gustaafff

      De VVD gaat niet niet de PVV regeren, omdat de PVV de godsdienstvrijheid wil inperken. Sterker nog: als de VVD twee tot vijf zetels achterstaat, wordt Rutte waarschijnlijk weer premier.

    2. J.C.

     @Gustaafff

     “En er bestaat geen eenheidsworst. Alleen een aantal partijen in de Tweede Kamer”.

     Het maakt niet uit op welke partij je van de eenheidsworst stemt, je krijgt hoe dan ook:

     meer EU, meer immigratie en minder Nederland (wat betreft: wetten, soevereiniteit, identiteit, cultuur en gewoontes),

     de rest waarin de partijen van de eenheidsworst verschillen, zijn zaken die zich in de marge afspelen. Deze zaken (bijvoorbeeld: negeren van de 61% gedragen NEE =NEE uitslag, de organen van mensen tot staatseigendom verklaren, de versnelde invoering van het ophogen van de AOW leeftijd, enz.) gaven in ieder geval niet voldoende reden voor de partijen om Rutte II weg te jagen in de afgelopen jaren.

     Dit maakt “een aantal partijen in de Tweede Kamer” tot de door mij zo ervaren eenheidsworst:

     Enerzijds Rutte II door dik en dun z’n desastreuze gang laten gaan de afgelopen ruim 4 jaar en anderzijds het gezamenlijke meer EU, meer immigratie en minder Nederland.

     1. Gustaafff

      Ah, @J.C.. Bedoel je het zo. De term “eenheidsworst” is weer nieuw voor mij, de benamingen “elite” en “partijkartel” zijn vaker gevallen.

 5. J.C.

  Buma van het CDA liegt al 5 jaar over de breuk bij de Catshuisbesprekingen in 2012.

  Hij beweerde dat “Wilders” is weggelopen, terwijl hij heel goed wist dat het CDA de oorzaak van de breuk was.

  Uit recent onderzoek van de Volkskrant bleek dat het CDA zich, door interne misverstanden, niet aan de in het gedoogakkoord gemaakte afspraken met de PVV kon houden, en bovendien ging Rutte I (CDA en VVD) bombastisch tegen de in november 2011 gegeven waarschuwing van de PVV in om geld te lenen aan Griekenland (want komt volgens de CDA minister van Financiën met rente terug, hoor), toen heeft de heer Wilders van de PVV zijn rug recht gehouden en is meer dan terecht gestopt met het gedogen van Rutte I).

  En de leugenaar van het CDA zou stijgen in de peilingen, omdat hij bij het RTL debat “geleende” standpunten van de PVV verkondigde? Geloof er niets van, misschien bij strategische peilingen.

 6. zomaar

  voor en na ,elke verkiezing is het stuivertje wisselen !, vier partijen resp , VVD, PvdA, CDA, en D66 , vromen om toerbeurt een regering met een van hen de minister president .

  je vraagt je af , zijn wij alle nu zo dom ?, om voor elke verkiezing in de leugens ,valse beloftes van deze partijen te trappen , ja blijkt .

 7. loes530

  vind raar dat die op die dingen wordt af gerekend
  en dat het hem niet de schuld is

 8. J.C.

  Het CDA is zeer pro EU (misschien tijdens de verkiezingscampagne even iets minder, maar na 15 maart 2017 weer zeer pro EU as usual).

  Oekraïense staatsburgers mogen binnenkort visumvrij 90 dagen naar de EU-landen reizen, uiteraard met instemming van het CDA.

  (Ondanks de uitslag van het Oekraïne-referendum, waarbij 61% van de Nederlandse bevolking NEE zei tegen het associatieverdrag met Oekraïne).

  Geloof dus niets van een grote virtuele stijging van het aantal zetels voor het CDA, misschien bij strategische peilingen.

 9. Anna

  Ineens is bij het CDA islam, asiel en immigratie geen “Verrijking” meer?

  CDA is kennelijk voor de verkiezingen in Den Haag heel anders gaan denken over islam, asiel en immigratie. Hoe denken en stemmen ze in het Europese-Parlement? Ik geloof het CDA niet.

  1. Anna

   CDA liegt over Wilders. Ze blijven beweren dat Wilders is weggelopen daar Hans Hillen heeft gezegd dat het CDA haar afspraak niet nakwam. Dus CDA liegt. PVVers die overlopen naar het CDA moeten goed nadenken voor ze kiezen. CDA heeft door dat ze met islam, asiel en immigratie veel zetels binnen kunnen halen. Maar na de verkiezingen kiest CDA in Brussel anders.

   1. Gustaafff

    Waar waren we met dat PVV-“breekpunt” over de pensioenleeftijd? Gaat het conceptverkiezingsprogramma even snel het raam uit, @anna?

    1. DutchDropveter

     Gustaaf, dat heet onderhandelen jij geeft hier toe jij daar.
     Daarom heeft een totaal doorgerekend programma ook NUL waarde. De enige met een goed uitgedacht onderhandelingspapiertje is de PVV dit willen we de rest mag jij regelen.

     Wanneer we de EU en de Euro uit zijn zal Wilders 100% stappen terug gaan zetten en dan is het doel bereikt, onze eigen Soevereiniteit terug!

     1. DutchDropveter

      Daarnaast met alle technologische ontwikkelingen is er over 100 jaar toch geen enkele normale baan meer dus is Pensioensleeftijd klinkklare bullshit en heeft iedereen een basisloon of krijgt een stapeltje voedselbonnen. Mark my words!

     2. Gustaafff

      Nee, @DutchDropveter. Een breekpunt is een breekpunt en dan geef je niet toe. Dat A4-tje van de PVV slaat natuurlijk helemaal nergens op. Heb jij al bedacht hoe Wilders zijn godsdienstvervolging wil waarmaken? Je wordt belazerd en voorgelogen waar je bijstaat.

     3. DutchDropveter

      Heel simpel, van geloof een mening maken dus onder het kopje VvMu. Kun je niet mee eens zijn maar jouw geloof is voor een ander een mening om over de wet godslastering maar te zwijgen.
      Voor mij is er geen god, verplicht me dan ook niet daar rekening mee te houden.

      Maar daar ging het niet alleen om als de VVD 80% van zijn verkiezingsprogramma mag doorstrepen en jij gaat moeilijk doen over geloof? Dan vraag ik me hardop af of je de afgelopen 7 jaar wel uberhaupt een verkiezingsprogramma van de VVD gelezen hebt.

     4. Gustaafff

      @DutchDropveter, dat gaat niet gebeuren, want niemand gaat met het inperken van godsdienstvrijheid akkoord. Zelfs VNL heeft al aangegeven niet aan verboden te doen. De rest van het A4-tje is niet doorgerekend, dus of de plannen economisch haalbaar zijn, is maar de vraag.

    2. J.C.

     @Gustaafff

     “Heb jij al bedacht hoe Wilders zijn godsdienstvervolging wil waarmaken?”

     Als dit over de islam gaat, hoop ik toch dat het je niet ontgaan is, dat de PVV er van uit gaat dat de islam geen godsdienst is, maar een totalitaire ideologie. Dus over welke godsdienstvervolging heb je het?

     1. swetsnek

      Klets niet droplul je zuigt uit je nek zoals gewoonlijk

 10. DutchDropveter

  Als die peilingen daadwerkelijk kloppen dan is een kabinetsperiode van 4 jaar veel te lang. Dit gaat veel te snel alle kanten op.

  Of iemand met heel veel geld is zo boos dat de PVV bovenaan staat dat hij nu aan de touwtjes trekt (met bakken geld) Of mensen in Nederland zijn Jan Peter Balkenende vergeten waar ff een grondwet door de strot geduwd werd.

  En met alle respect naar omzigt, het is wel heel hypocriet kritiek te leveren als je zelf de grondlegger bent van het probleem!

 11. H.Vaes

  Hoe milder Wilders wordt hoe meer zetels hij verliest?????
  Het spel van de peilingenbureaus is nu duidelijk zichtbaar.
  Ik hecht meer aan de peiling onder de twitteraars….een werkelijke afspiegeling van het electoraat.
  Kan ook niet mee gemanipuleerd worden.

 12. Freelux

  CDA is een wolf in schaapskleren. CDA is gewoon een van de kartelpartijen die staat voor meer EU, meer immigratie (want ja dat moet ook van de EU), pappen en nathouden van immigratieproblemen en de hand boven het hoofd houden van moslims. Vlak voor de verkiezingen doen de kartelpartijen net of ze het met elkaar oneens zijn en er nog wat te kiezen valt, maar er valt nauwelijks meer iets te kiezen. De Nederlandse politiek is met handen en voeten gebonden aan regeltjes van Brussel en ook al zijn ze niet gebonden aan regeltjes van Brussel dan doen ze nog precies wat Brussel verlangt (tekenen pensioensakkoord zonder het uberhaupt te lezen) want vele politici ambiëren een functie in Brussel. Lekker zakken vullen daar. De enige partijen die staan voor andere politiek zijn PVV, FvD en VNL (en SP en PvdD enigszins, maar SP is gewoon een communistische partij en bij PvdD draait het allemaal teveel om dieren, terwijl er wel grote problemen zijn in dit land). Zolang deze partijen niet een prominente plek krijgen in de Kamer gaat het beleid van de afgelopen jaren gewoon door, want de EU-trein moet verder. Weet dus waar je op stemt mensen!

 13. Dam

  Wel een lift met defecten, eens stort hij naar beneden en ben blij dat ik er dan niet inzat.

 14. nick

  Dit is weer zo’n onzin peiling van de Hond! Manipulatieve vraagstelling heeft niets met realiteit te maken.
  Wanneer je de diverse lijsttrekkers per twee tegenover elkaar zet en je laat een keuze maken krijg je scheve peilingen. Want velen kiezen beslist niet voor Rutte dus wanneer je de keuze gesteld wordt Rutte of Buma is een keus te snel gemaakt. Want er was alleen nog maar een keuze van ‘weet ik niet/geen keuze. Alleen een oplettende peiler, zoals ik, kiest dan voor geen van beide. Daarom een zeer scheve peiling die door manipulatie ontstaat!

  Geen PVVer zal namelijk op het CDA gaan stemmen! Deze vreselijke hypocriete elitaire verraderlijke machtspartij gaat alleen voor de macht, macht, macht! Er is niets fatsoenlijks aan, valse schijn!! PVVers zijn het CDA en zijn misselijke valse rol bij de val van het vorige kabinet echt niet vergeten! Stupide verhaal!

 15. swetsnek

  Liep hier bij ons in de stad en zag een hoop witte jasjes.
  Wat mij direct op viel,was dat als die gasten straal genegeerd werden.
  Ze stonden er beteuterd bij zeg maar heerlijk om dat te zien,mijn dag kan niet meer stuk .Bey bey VVD

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.