Peilingen: Midden in Turkijecrisis wordt de VVD nipt groter dan de PVV in nieuwe voorspellingspeiling

Nu rondom de Turkije-crisis alle ogen gericht zijn op premier Rutte lijkt de VVD daar garen bij te spinnen. Zijn partij stijgt.

De VVD doet goede zaken nu de Turkije-crisis lijkt uit te lopen op een gigantische escalatie. De partij van premier Rutte stijgt in een nieuwe peiling van Prendid naar 29 zetels, terwijl concurrent PVV het moet doen met slechts 26 zetels. Dat is een daling, want voorheen stond de PVV net ietsje hoger.

Peiling Prendid 12 maart

Een flink eind onder de koplopers bevindt zich het CDA, dat met 19 zetels een bescheiden winst boekt ten opzichte van hun zetelaantal van 2012 (13), maar niet eens in de buurt komt bij een positie om het Torentje straks te mogen opeisen. Datzelfde geldt voor Jesse Klaver van GroenLinks, die gelijk blijft op 16 zetels.

De peiling van Prendid is sceptisch wat betreft de kansen van nieuwe partijen: alleen DENK en VNL krijgen één zetel van ze. Het Forum voor Democratie doet hier niet mee, wat inmiddels een unicum is onder de Nederlandse peilers.

Wel belangrijk om mee te nemen is dat Prendid anders peilt dan andere peilbureaus. Ze omschrijven hun eigen methode als volgt:

“Prendid.nl werkt anders dan de traditionele opiniepeilingen. Prendid vraagt niet ‘wie stem jij?’ maar vraagt om een voorspelling, ‘wie denk jij dat gaat winnen?’. De voorspellers kunnen handelen in hun voorspelling waardoor een afgewogen gemiddelde ontstaat.”

Of die manier van het aflezen van de populariteit van politieke partijen betrouwbaarder is dan de reguliere peilingen zoals o.a. TNS Nipo en Maurice de Hond die verrichten, gaan we ongetwijfeld aanstaande woensdag meemaken.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. Peter Selie

  Tja dit was te verwachten, de kort durende anti Turkije doctrine speelt de VVD reuze in de kaart, naderhand gaat de premier van ‘alle’ Nederlanders door het stof voor Erdogan, de VVD is uit de verkiezingsbrand dankzij deze slimme Geuzendaad van Rutte en zijn corporatistische vrienden.

  1. Osewoudt

   Ikkan me niet voorstellen dat de recente gebeurtenissen al een invloed op deze peiling konden hebben.

   1. Peter Selie

    Peilingen zijn een keuze die nu te pas en te onpas aan de lopende band worden gemaakt Simon politieke kleuter.

    1. Osewoudt

     Je gelooft niet dat die peilingen objectief tot stand komen?

     1. Peter Selie

      Zo is het wel weer genoeg geweest Simon toedeloe.

   2. Christian Wouters

    Echt waar joh? Je gebruikt onderkruiperstaal. Pseudo-belangstellend en invoelend maar bedoelt om mensen te laten struikelen. Nu ben je te oud voor de psychiater maar je bent geen fijn mens. Waarschijnlijk gescheiden en niet in staat langdurige vriendschappen te onderhouden.

    Probeer de dood. Kan heel rustgevend zijn.

 2. Watchman

  Allemaal leuk en aardig, maar na de verkiezingen is de ‘rechte rug’ van Rutte weer zo zacht als smeltende boter.

 3. Ni28

  Punt voor punt overnemen de politici alle stokpaardjes van Wilders maar blijven zij tegelijk Wilders kleineren en uitsluiten. Hypocrisie viert hoogtij. Grappig om te zien hoe Wilders vanuit de oppositie regeert. Alle pionnen doen wat hij wilt terwijl hij zijn eer niet kan verzilveren. Wie is hier de grote staatsman?

 4. nick

  Mijn comment past hier ook volledig, daarom ik herhaal:

  Grote woorden, Rutte kan niet anders.
  Met dit onomstotelijke bewijs van het gelijk van Wilders, hoe had Rutte anders moeten reageren… zalvend, toegevend? Het was hem beter uitgekomen maar met de verkiezingen in het verschiet was hij in dat geval totaal weggevaagd!

  Hoop dat de kiezer deze man door heeft en er niet weer in trapt! Het is geen verdienste van hem, het was puur lijfsbehoud! Zoals alles met Rutte, eigenbelang eerst!

  Kies je weer voor de oude machtspolitiek, dan er gaat niets veranderen, de massa immigratie gaat gewoon door en de Islamisering stop niet, integendeel.

  Nederland geeft zich nog verder over aan de EU en stort nog meer van ons geld in die ondempbare, veel eisende, verspillende put, dit alles ten kostte van de Nederlandse bevolking, de bevolking waar de regenten, de machtspolitie als Rutte, Buma en Pechtold, lak aan hebben.

  Dus denk twee keer na wanneer je in het stemhokje staat!

  ( kies je voor aartsleugenaar Rutte, hypocriet Buma, landverrader Pechtold, of voor iemand die echt opkomt voor ons Nederlanders, die al jaren zijn gelijk bewezen krijgt, die vecht voor behoud van ons land en daar zijn eigen vrijheid voor heeft ingeleverd…de keuze lijkt me niet echt moeilijk.)

  1. Marija

   en vooral dat laatste heeft mij altijd overtuigd.

 5. nick

  Alleen het feit dat in deze kul peiling FVD niet heeft meegenomen, althans ze komen niet bij ze voor, bewijst in hoge mate dat het totale onzin is.

  FVD gaat absoluut zetels krijgen en wel vooral van boze, geïrriteerde VVD kiezers en die zijn er veel! Ik wens FVD een enorme overwinning op het kartel. Ze verdienen het.
  Sterker Nederland heeft ze heel hard nodig!

  1. Limburgse Kuifje

   Natuurlijk krijgt Forum zetels en wel heel wat meer dan menigeen zich kan voorstellen. Theo Hiddema en Thierry Baudet waren ijzersterk bij Harrie Mens’ Business class. De 10 of misschien zelfs meer zetels liggen voor het grijpen.

 6. Peter Selie

  Nou het antwoord op Rutte zijn laatste zetten in het eindspel met tegenstander Erdogan vlak voor de verkiezingen, laat op zich wachten van de drie rechtse partijen FVD, PVV en VNL.

 7. Wim

  Al in 2012 dreigementen om Turken in Europa te mobiliseren

  De media en politici hadden overigens kunnen en moeten weten dat zoiets als dit zou gaan gebeuren. Zo dreigde Melih Gökcek, de burgemeester van Ankara en een vooraanstaand lid van de AKP, in 2013 de regering Merkel met de 3,5 miljoen (inmiddels 4 miljoen) Turken die in Duitsland wonen. Al in 2012 schreven we dat hoge Turkse officials hadden aangekondigd de miljoenen Turken in Europa te gaan mobiliseren om de belangen van Turkije en de islam te gaan ‘verdedigen’.

  In 2010 was hiervoor zelfs een speciaal ministerie opgericht. Erdogan organiseerde in datzelfde jaar een geheime bijeenkomst met 1500 in Europa wonende Turkse parlementariërs, politici en zakenmensen, die hij inschakelde om de Turken in Europa te gaan werven voor zijn plannen. Later volgden nog eens twee conferenties waarin er strategieën werden opgesteld om de invloed van de Turken in Europa verder te vergroten.

  Waarschuwingen Wilders genegeerd

  De dreigementen van burgemeester Gökcek werden in Europa lacherig worden weggewuifd, net als de waarschuwingen van PVV-leider Geert Wilders, de enige politicus in Den Haag die Erdogan ‘knettergek’ en een gevaar voor Europa noemde. Dat kwam hem op felle protesten van de andere partijen en ook het Koninklijk Huis te staan, die benadrukten dat Erdogan een respectabele leider van een ‘bevriend democratisch’ land was
  Bron Xande nieuws

 8. nick

  Lees dit veelzeggende verhaal over Oedipus en de ongemakkelijke waarheid van Wilders!

  Hoe de geschiedenis ons een spiegel voorhoud!

  http://joostniemoller.nl/2017/03/ongemakkelijke-waarheid-wilders/

  …….”Oedipus sloeg zich op de borst omdat hij het raadsel van de Sfinx had opgelost, wij pochen op de VN, de NAVO, de EU. Maar ons verleden haalt ons in. We weten ons geen raad met de islam die steeds brutalere vormen aanneemt. Het echte leven sijpelt door onze beschermende capsule.

  We verklaren iemand als Wilders voor gek, precies zoals Oedipus Tiresias de ziener voor gek verklaarde. Maar in werkelijkheid zijn wij het die gek zijn, omdat we aan amnesie lijden als het om de islam gaat.

  De oude Grieken hadden dichters als Homerus en Sophocles die van hun wanhoop getuigden. Welke dichter zal van onze wanhoop getuigen, als de tijd komt dat wij uit wroeging ons de ogen zouden willen uitsteken”

  1. Christian Wouters

   Ach linkse ogen zien toch niks. Lekker laten uitsteken. Ik voorzie een linkse zelfmoordgolf. Net als bij de psychotherapeuten nadat “sekstherapie” was ontmaskerd. Heerlijk toch. Selbstausrottung. Ik zie al veel linksen trappen en spoorlijnen bestuderen. Tja, zonde maar ze kiezen zelf.

 9. Christian Wouters

  Heerlijk toch, de VVD snapt eindelijk iets en de PVV krijgt gelijk.

  Dit scenario komt rechtstreeks uit een politiek gescript stuk. Waterkanonnen tegen Turken, een vies kwaadaardig wijf wat ieder decorum verliest en het masker van d turkse revolutie valt af.

  Nee, wij zijn een speldeprik op de wereldkaart maar wel het beste gepositioneerd. Geloofsgek Merkel voelt zich heute ganz niet goed.

 10. Beukman

  Geert zit in een lastig parket. Uiteraard probeert hij de cordate reactie van Rutte zo te verkopen dat hij, Geert, hem daartoe heeft gedwongen, maar erg geloofwaardig is dat niet.
  Bovendien kan hij deze stelling niet te vaak herhalen zonder kinderlijk over te komen.
  Rutte zal uit de (stem)bus komen als de grote winnaar, want hij krijgt nu alle gelegenheid om het teflon imago van zich af te schudden. Met dank aan Erdogan.

  1. Osewoudt

   Kordaat is de opstelling van Rutte zeker, en het zal hem electoraal geen windeieren leggen, maar of het verstandige politiek is durf ik zeer te betwijfelen.

   https://www.trouw.nl/opinie/had-nederland-maar-net-als-duitsland-het-hoofd-koel-gehouden~a19fdc08/

   1. Beukman

    @Osewoudt
    Ik zou geen oordeel durven uitspreken.
    Van de ene kant het verhaal in Trouw. Van de andere kant het feit dat de Turken tijdens de onderhandelingen begonnen vals te spelen door te dreigen.
    Met name Koenders lijkt me in diplomatiek opzicht een verstandige man; niet iemand die zich laat regeren door zijn eigen testosterongehalte. Bovendien zal bij hem eventueel electoraal gewin amper een rol hebben gespeeld. Als hij beweert dat Nederland niet anders meer kon, ben ik daarom geneigd om hem te geloven.

    1. Osewoudt

     Koenders kwam pas in beeld toen in de dynamiek van de campagne er al inhoudelijk positie was gekozen over de vraag of het een goed idee is dat Erdogan onder Turkse Nederlanders stemmen probeert te werven voor zijn suspecte referendum.
     Vervolgens ging met ingewikkeld draaien over de vraag of dit wel of niet een goed idee is danwel de mogelijkheid om dit soort activiteiten met een beroep op handhaving van de openbare orde te blokkeren. Dit noemen ze in het bestuursrecht een détournement de pouvoir, een doorzichtige smoes om de vrijheid van meningsuiting te beperken.
     Als men de vrijheid van meningsuiting als een niet ter discussie staand grondrecht als uitgangspunt had genomen had de minister in een of ander partycentrum zonder enige ophef 200 Turkse Nederlanders toegesproken en hadden we er nu niet over gesproken. Het werd doorwrijven in de zelfgemaakte vlek en nu hebben we een levensgroot probleem.

 11. jennifer

  Je moet er niet aan denken dat deze leugenaar weer aan de macht komt, zo dom kunnen de burgers in Nederland toch niet zijn. Ben bang dat ook zijn uitspraken tot Turkije hier stand houden tot na woensdag en hij dan weer snel het schoothondje van Merkel Soros en de EU gaat spelen, daarom alleen al onthoud de EU zich van mening hierover, anders hadden ze Nederland er allang op gewezen en niet gezegd dat ze het zelf maar uitzoeken moeten, en zijn excuses gaat aanbieden aan Turkije. Iedereen weet toch inmiddels wel dat een woord van Rutte net zoveel waard is als het velletje wc papier waar iemand zich mee afveegt, en dat doet hij ook geloof het maar, hij veegt gewoon na woensdag zijn reet af aan alles wat hij nu uitkraamt. Rutte zijn woord is aan waarheid gehalte niets waard.

  1. giel

   zo is het

 12. Ngatimoto

  The dispute also comes just days before the Netherlands goes to the polls next Wednesday for the lower house of Parliament. The campaign has been dominated by issues of identity, with anti-Islam lawmaker Geert Wilders set to make strong gains. Rutte’s strong stance towards Turkey in this weekend’s conflict, however, could help Rutte bolster his own image with the voting public, perhaps helping to stave off Wilders’ charge, experts say.

  Dit staat in Fox nieuws.
  Gecalculeerd optreden van Rutte om misschien wat zetels te winnen?
  Dan staat hij op gelijke amorele voet met Erdogan.

 13. nienke

  Wilders heeft zich al jaren uitgesproken over deze dictator Erdogan, niemand had er oren naar het lag allemaal aan Wilders en NU? wie heeft er gelijk? Wilders.
  Maar dat lees je natuurlijk niet in de kranten.
  Denk niet dat Mark Rutte dit had gedaan als er geen verkiezingen waren, hij had het als een zacht gekookt ei zoals hij is weer opgelost met Erdogan.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.