Peilingen: Turkijecrisis laat Rutte en Wilders als een RAKET stijgen. Allebei dikke winst!

In de slotfase van deze campagne heeft de diplomatieke crisis met Turkije het één en ander veranderd in de peilingen. In een extra virtuele tussenstand van Maurice de Hond blijkt dat met name de VVD en de PVV enorm veel garen spinnen bij de spanningen die zich voordoen tussen de Turkse regering en de Nederlanders.

Een politieke crisis met Turkije is bijzonder goed voor je stand in de peilingen, dat blijkt. Tenminste: als je de PVV of de VVD bent. De twee partijen boeken allebei een aanzienlijke winst ten opzichte van de peilingen van gisteren als we Maurice de Hond mogen geloven. De VVD heeft er het meest mee gewonnen en stijgt 3 zetels. De PVV doet daarnaast ook geen slechte zaken, en wint 2 zetels. Alle andere partijen die dachten mee te doen om de winst – GroenLinks, CDA, D66 – raken juist een zetel kwijt. Maar ook de SP en 50PLUS gaan onderuit:

peilingen de hond 13-3-2017

Dat de crisis met Turkije uitgerekend de PVV en de VVD meer steun oplevert is niet zo verwonderlijk: de VVD is de partij van Mark Rutte, die tijdens de gehele crisis heel nauwkeurig verwoord heeft wat een overgrote meerderheid van alle Nederlanders denkt. De PVV wint voornamelijk vanwege al die wanstaltelijke beelden uit Rotterdam, waar rellend Nederturks tuig de boel afbreekt en de confrontatie opzoekt met de politie. De integratie is mislukt, zo spreekt vrij duidelijk uit die beelden, wat ook zo ongeveer de kernboodschap van Geert Wilders en zijn partij is.

Maar hoe dan ook lijkt het erop dat deze slotfase van de campagne dus echt een tweestrijd tussen de VVD en de PVV zal worden, ondanks dat daar vaak en door velen over getwijfeld is. Waarin de VVD – in ieder geval voor nu – de beste kansen lijkt te hebben. Als de crisis in ieder geval tot woensdag blijft bestaan, zullen allebei de partijen een heel mooie uitslag gaan noteren. “Premier Buma” zal daarmee als een stuk hilarische science fiction de geschiedenis in gaan.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. jennifer

  Heb het debat gezien, en moet zeggen wacht gewoon maar af wat woensdag gebeurd, echt wijzer ben ik er niet van geworden.Het echte vuur bij zo n debat willen ze bij de omroepen schijnbaar niet.

 2. Ni28

  Terwijl Rutte probeerde Wilders weglachen met koraanpolitie op een wijze die geweldig bij Pauw&Jinek pastte heeft Wilder hem beet gehad op zijn ongeloofwaardigheid. Rutte had het ook over dat de zaak met Turkije nu gede-escaleerd moet worden terwijl Wilders het had over verdere escalatie bij de Turkse zijde. Je zag dat Rutte inmiddels weer staatsman af was en had ook niet veel in te brengen dan de bijna versleten plaat over het weglopen van Wilders. Wilders waarschuwde over wat ons te wachten staat met een nieuwe periode Rutte. En dat kunt je geloven. Voor mij geen Rutte meer.

  1. jennifer

   Snap niet dat Rutte zich tot die uitspraak verlaagd heeft bij dit debat, hier is nooit sprake van geweest bij Wilders en als je het verkiezingsprogramma leest ook niet, er staat niets over een koraanpolitie in. Dus alweer een leugen van Rutte hiermee dan.

   1. Gustaafff

    Mark Rutte schoot de verkiezingsbelofte van de PVV moeiteloos aan flarden. Als Wilders’ aanhangers nu nog niet begrijpen dat een koranverbod niet haalbaar is, weet ik het ook niet meer.

    1. DutchDropveter

     Het is wel heel erg doorzichtig allemaal een van de weinige interviews die hij gegeven heeft (WNL) heeft hij dit al lang en breed uitgelegd wat en hoe hij daarmee bedoelde.

     Dat bedoelde Wilders dat met mijn stemmers weten wat ik bedoel aangezien het al uitgelegd is en de meeste PVV-ers dat gewoon kijken. (kijk naar de kijkcijfers 😉 )

     Natuurlijk was Wilders niet enorm sterk dit debat, maar ik zou ook een droge strot hebben met een kogelwerend vest aan omdat je je leven niet zeker bent.
     Het is een schande dat het zo moet. Maar ik vond Rutte uiteindelijk ook een grote kleuter met dat niet laten uitspreken – constant -.

     Maar om alle VVD-ers weer even een tipje van de sluier te lichten; Rutte gaat een kabinet proberen te vormen zonder de PVV (met de huidige peilingen gaat dat niet lukken dat is zeer instabiel) dus dan stapt Rutte op en is er ineens van alles mogelijk met de VVD en zo liegt Rutten technisch gezien niet, let op hij is zo glad als een aal.

     1. Gustaafff

      @DutchDropveter, Geert Wilders moet kiezers trekken en wat laat hij ze zien: een koranverbod op papier en een interviewtje bij WNL. Intussen zijn moslims erg angstig voor een mogelijke koranpolitie en het verbod op moskeebouw. Nee, de PVV moet met wat beters komen.

      Wilders had een kogelwerend vest aan, maar Rutte heeft nog de last van een diplomatieke crisis op zijn schouders.

     2. jennifer

      Guustaaf denk dat Rutte meer last heeft van zijn lange neus na zijn leugens. En een diplomatieke crisis laat mij niet lache, dit alles is een opgezet spel van Rutte .Na woensdag gaat hij weer vrolijk aan tafel met de Turken, en bedankt ze dan voor het meespelen van het spel wat hem een verkiezing overwinning moest brengen. Dom volk toch als je daar nog intrapt.Jammer dat er niets over de deal met Rutte en Merkel gezegd mocht worden. Hiermee had Wilders Rutte behoorlijk onderuit kunnen halen. Maar de debatten stellen niets meer voor als van te voren vastgelegd wordt waar over gepraat mag worden.

    2. jennifer

     Een haatboek moet men ten alle tijden verbieden kunnen ook zonder verkiezingen voor de deur,maar dit is helemaal niet het thema voor Wilders maar meer van jou hier op de site.

    3. Christian Wouters

     Zeg, ijdele gek, wil jij je toon eens matigen? Selectief waarnemen en op dat emotionele gebrek een voorspelling doen. Durven alleen geloofsgestoorden.

     1. Gustaafff

      Wil je aangeven onder welke nick je hier normaliter aanwezig bent. Het joden- en christenenbashen (en mij treiteren, terwijl hier ook een heel aantal anderen gelovigen zijn) kan alleen maar van een gefrustreerde alias komen.

 3. Mees

  Slecht debat voor de heer Wilders, jammer

 4. Floris

  Degenen die vanwege de Turkijecrisis naar de VVD zijn geswitcht zijn buitengewoon dom.

  1. jennifer

   Laar die domme kiezers maar het heeft toch geen zin, dit zijn de jankers van morgen als ze zien wat ze aangericht hebben door op VVD te gaan stemmen.

  2. nogmaals

   De onnozelen die nu hun stem aan Rutte geven vanwege de Turkije crisis, hebben als argument dat Rutte zo keurig netjes kan dweilen. De PVV-fans hebben het argument dat Wilders de kraan gaat dichtdraaien !

 5. HaZ

  Rutte heeft een gigantisch geloofwaardigheids probleem en Wilders wrijft hem dat perfect onder de steeds langer wordende neus. Beiden wisten kritische vragen te omzeilen en te weerkaatsen. Eigenlijk dus niks nieuws onder de zon met dit debat, wat helaas, in mijn ogen, weer veel te streng geregiseerd was door een vandaag. waarom nou niet eens een doodgewoon en ouderwets moddergevecht wat beslist wordt op punten? Dat willen de kiezers zien en niet dit slappe aftreksel met afgebakende vraagstellingen.

  1. Ni28

   Ben met u eens, niemand kan zijn ei echt kwijt bij deze geprogrammeerde debatten.

   1. Top

    Er was vooraf en dat was heel duidelijk, afspraken gemaakt. Ik had het idee, dat er overlegt is, van wat wel en wat niet te bepreken. Dat maakte ik op, uit de reacties en motoriek van de gespreksleider.

 6. Ni28

  Voor elke aangedragen oplossing van Wilders woordje nep voor zetten is ook maar een goedkope manoeuvre die wij al jaren kennen. Ik vond het publiek ook nogal geselecteerd met waarschijnlijk vele VVDers en D66tigers.

 7. nick

  Wat ik bijzonder goed vond was dat Wilders alle oude koeien en stupide beschuldigingen van Rutte totaal negeerde en zich niet liet verleiden daarop in te gaan en zo kostbare tijd te verliezen met die onzin.
  Wilders gebruikte zijn tijd erg goed, vooral met aantonen dat Rutte totaal ongeloofwaardig is en ons land ondanks het beleid van Rutte er economisch er bovenop aan het klimmen is. Geen verdienste van Rutte, integendeel !

  De bevolking is in de afgelopen 5 jaar bestolen en uitgemolken en het allerergste, de zorg en vooral onze ouderenzorg uitgekleed en kapot gemaakt!

  Indien je geen ouders hebt die hebben geleden onder deze vreselijke bezuinigingen zegt het je misschien niet zoveel maar ik heb het van heel nabij meegemaakt en dat is, was, echt te erg voor woorden. Ik ben mijn moeder verloren door pure verwaarlozing!! Het excuus van de verpleging, bezuinigingen!!! Hard werkende verzorgsters die zelf overspannen en overwerkt raakten met als gevolg ouderen die versmeerden en verhongerde! En dit is nergens ook maar iets overdreven, het is zelf nog veel erger!
  Alleen daarom al zou iedereen op Wilders of Fleur Agema moeten stemmen! Lees het boek van Agema maar eens, dan weet je wat voor een vies beleid de afgelopen regeringen voerden. Dan stem je nooit meer op een machtspartij als een VDD of CDA!!!

  Wilders was ook in dit debat heel duidelijk de meerdere van Rutte die zich iedere keer alleen maar verdedigde met het feit dat hij het land bestuurde. Nu bestaan zijn bestuurskwaliteiten enkel en alleen uit liegen en bedriegen dus ik geloof niet dat hij daar veel punten mee kan scoren!

  Al met al, als er een winnaar aangewezen zou moeten worden dan stak Wilders er ver bovenuit. Hoop zeer dat deze conclusie velen zo hebben gemaakt en dat dit zich ook zal vertalen as woensdag!

 8. Wim

  VVD -14
  PVV +9
  Een partij die zo verliest en waarbij de partner helemaal is weggevaagd zie PVDA zou zich moeten schamen en de leider er uit moeten gooien.

  1. HaZ

   Wim, ik heb zo het vermoeden dat Rutte na 15 maart ook zijn biezen gaat pakken. Daarbij belazerd hij dus niet alleen de VVD kiezers, maar meer nog het Nederlandse volk. Waar kennen we dat van? Vergeet niet dat Rutte een kameleon is, die al naar gelang de temperatuur zijn kleur aan kan passen. Wilders gaf het al een beetje aan dat Brussel een escape is voor Rutte en dat denk ik ook. Wat mij betreft heel graag, want nog 4 jaren met het “fenomeen” gaat Nederland niet overleven.

 9. Wim

  VVD 27 PVV 24 CDA 21 Partij voor democratie 2
  Samen 74 zetels nog even en een rechts kabinet ,Rutte er uit en Buma minister-president

  1. Two Ravens Black Kettle

   Buma ?
   Geen club heeft in het verleden de poorten van de belegerde stad zo vaak en zo gretig geopend als de Farizeeër club van Buma.
   Altijd bereid om een kleed van een oud omatje te jatten om deze -al virtue signaling- uit te delen aan een teruggekeerde Isis ganger.
   Het eurofiele CDA verschilt in niets met het boevengilde van de VVD, D’66, PvdA en het Islam-Circus van Snotneus Klaver.

   1. nick

    Raaf, dank! Niets aan toe te voegen.

 10. Mickeyhil

  Alleen al op basis van dit debat, snap ik waarom Wilders alle andere debatten afwezig was, de nog moeilijker vragen die hij van Buma of Pechtold zou krijgen zijn al helemaal niet te beantwoorden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.