Peilingen: VVD verdrijft de PVV van de eerste plek bij peiling Maurice de Hond

Mark Rutte is weer de kandidaat-premier in de nieuwste peiling van Maurice de Hond die vanavond gepubliceerd werd. De peiling bevat goed nieuws voor de VVD, minder nieuws voor de PVV en bijzonder slecht nieuws voor de PvdA.

Nu de verkiezingen langzaamaan dichterbij kruipen publiceert Maurice de Hond wat vaker peilingen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Zoals ook vanavond. Met name VVD-leider Mark Rutte zal daar blij om zijn, want de peilingen van De Hond gaven tot en met afgelopen zondag nog aan dat de PVV deze verkiezingen zou gaan winnen. Maar dat is nu niet meer het geval, aldus De Hond. De man heeft gemeten dat als er nu verkiezingen zouden zijn, de VVD de grootste zou worden met 25 zetels. Eén meer dan zondag. De PVV daalt echter twee zetels van 25 naar 23 en is de nummer twee.

Het CDA blijft onveranderd op 21 zetels. Maar voor die andere klassiek middenpartij – de PvdA – moeten inmiddels alle alarmbellen gaan rinkelen. Na een desastreus optreden van Lodewijk Asscher bij het Carré-debat blijft de PvdA dalen in de peilingen. De sociaal-democraten staan nu op slechts 9 (!) zetels:

peiling 7-3-2017

De rechtse nieuwkomers VNL en Forum voor Democratie mogen zich ook nog altijd heugen op respectievelijk 1 zetel en 2 zetels, en ook de Turkse islamisten van DENK zouden met 2 zetels in de Kamer komen.

De Hond is niet de enige die nog een spannende eindstrijd voorziet van de partijen van Mark Rutte en Geert Wilders. Zijn peiling is namelijk de tweede peiling van de dag die aangeeft dat het nog altijd bijzonder spannend is of nu de VVD of juist de PVV als grootste partij uit de bus gaat komen op 15 maart. In die eerdere peiling – van EenVandaag –  haalden VVD en PVV allebei 24 zetels.

Hoe dan ook: neem het met een korrel zout, want je weet het natuurlijk maar nooit met peilingen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

44 reacties

 1. DutchDropveter

  Nederland wil echt graag voor een derde keer gepakt / genaaid / voor de gek / voor gelogen / Bedrogen worden.

  Toch heb ik sterk het gevoel dat de peilingen er dit keer grandioos naast zitten. Elke middenklasser weet dat je geen VVD meer moet stemmen om een beetje te overleven, ondernemend nederland stemt massaal op de PVV, van wie komen die stemmen dan af?
  zijn het de ambtenaren, leraren en docenten? wie the peep zijn die 25 zetels!?

  1. Mickeyhil

   Als 25 % van de ondernemers massaal vind?
   Ontevredenheid onder zzp’ers is groot, niet onlogisch als werk door polen word gedaan, deze kiezers zijn beter af bij SP.

   De rest van de ondernemers zitten voirnamelijk bij VVD, CDA en D66
   Ikzelf ga als ondernemer gewoon voor CDA

   1. Anna

    mickeyhil CDA spreekt en stemt in EU-Parlement anders dan in Den Haag.
    Ondernemers.Syp Wynia Elsevier “Nederland armer, voller en islamitischer”, Is dat de bedoeling ? Hebben jullie geen kinderen en kleinkinderen?

 2. Wim

  Als de peilingen juist zijn stemt dit volk op de islamitische afslachting en totaal verpletterd worden door de EU. Laat ze maar bloeden voor dat landverraad.

 3. nomis

  Tweede peiling deze dag!!!!?????
  Dit kan gewoon niet waar zijn,ze blijven Wilders demoniseren,gister die pot Dominique,vertelde weer,dat Wilders was weg gelopen, toen,bij het CDA VVD,en ze weten toch dat dit niet zo is!!!!!!!!
  Je mag hopen dat er eerlijk getelt gaat worden na de verkiezingen,want ik begin ook hier te geloven dat ze zelfs dit nog gaan vervalsen,als er een verkeerde uitslag komt!!!!!!
  Gisteravond nog wel genoeten van Jan Marrijnissen,die gaf Rutte nog even verbaal een stomp voor z,n kop,heerlijk!!!!

 4. cmsuijkerbuijk

  En zó wordt getracht de naïeve kiezer de “juiste” weg in te loodsen en aan te praten! Ik heb echter het vermoeden, dat deze truc ditmaal de houdbaarheidsdatum heeft overschreden, want het stinkt inmiddels enórm naar Rutte vis! De uitkomst zal, denk ik, voor links (dus óók en zéker voor De Hond), een ijs- en ijskoude douche zijn! Want juist door deze manipulaties krijgen de mensen door, dat er met hen gespeeld wordt en dát pikken ze niet meer, nét als de kiezers in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika!

  1. Beukman

   @Suijkerbuijk
   Als het allemaal bedrog is, deze peiling, waarom wordt dan de PvdA niet omhoog gemanipuleerd?

   1. nick

    Zinloos! Daarom dus.

    En verder denk ik ook nu sterk aan manipulatie. Maar we zullen het zien…

   2. cmsuijkerbuijk

    @Beukman
    Omdat de MSM (en daaronder vat ik ook even de peilingbureaus) hun oog nú hebben laten vallen op de mislukte Marokkaan Yasser Feras van GroenLinks! En dat weet jij ook heus wel!

  2. Mickeyhil

   De voorbeelden die je geeft over de Brexit en Trump waren veel meer 50/50 dan Wilders die in de peilingen op 15% staat.

   Daarnaast weet iedereen dat wanneer de Brexit, Trump maar ook de Oekraïene opnieuw gekozen zou moeten worden, dat de populisten het verliezen.
   En bovendien is de Nederlander slimmer dan de gemiddelde Brit of Amerikaan

   1. cmsuijkerbuijk

    @Mickeyhil
    “Daarnaast weet iedereen dat wanneer de Brexit, Trump maar ook de Oekraïene opnieuw gekozen zou moeten worden, dat de populisten het verliezen.”
    Bronnen graag (En betrouwbare, want je lult maar wat!)

    1. Mickeyhil

     Oekraïne = opkomst
     Brexit is direct daarna een peiling geweest
     Trump = gevoel omdat veel kiezers geen idee hadden wat obamacare nou eigenlijk inhield, en wat dacht je van de chaos in witte huis?

   2. Adriaan

    @Mickeyhill, ‘En bovendien is de Nederlander slimmer dan de gemiddelde Brit of Amerikaan’ Ik denk dat je dit een beetje overschat. Amerikanen hebben Trump, wij hebben Rutte. De Britten gaan de EU verlaten. Als Rutte weer aan de macht komt, kunnen we onze Nexit wel schudden. 70% van de Nederlanders stemt links. Noem je dat slim?

    1. Mickeyhil

     Ten eerste.
     Zelf stem ik niet op D66 of GroenLinks, maar beide zijn links en hebben de intelligentste achterban, dus dat gaat niet op, en is al op te maken uit je berekening van 70% (vast ook rekenmachine van Krol gebruikt)

     Ik kom uitgaande van peilingen op 76 zetels (er zijn er 150 dus 50%), wat op 15 maart best iets minder gaat worden, want ook ik denk wel dat PVV laatste dagen er nog iets bij snoept.

     Overgens onderschat zelfs Wilders zijn eigen achterban, door met een ontuitvoerbaar A4tje te komen.
     Dat snappen populisten als Roos en Baudet toch beter

     1. corfo

      Mickeyhil.
      Ik begrijp dat A4tje van de PVV wel. Hebt u gezien wat er van de diverse programma’s tijdens de vorige verkiezingen is terecht gekomen ? Dat waren allemaal programma’s in boekvorm maar er kwam niks van terecht. Waarom zoveel kosten en moeite gestopt in een boek met programma-onderdelen waarvan tijdens de onderhandelingen méér dan de helft kan worden weggegooid ? Kijk achterom en zie wat de heren/dames “politici” van NL hebben gemaakt ondanks hun prachtige programma : een land vól Voedselbanken, 100-duizenden kinderen in armoede (dus hun ouders óók), uitgeklede zorg enz. enz. Kijk achterom en bepaal dán uw stem.

     2. Anna

      mickeyhil CDA spreekt en stemt in EU-Parlement anders dan in Den Haag.
      Ondernemers.Syp Wynia Elsevier “Nederland armer, voller en islamitischer”, Is dat de bedoeling ? Hebben jullie geen kinderen en kleinkinderen?

 5. loes530

  op rtl late night fris wester weer over wilders dat die wel na vollendam is ge weest en niet naar de rtl de bat was

 6. nick

  Ach wat nu peilingen, 50% van de kiezers is nog zwevende dus wat kan je er van zeggen…niets.

  Hoop wel dat ze de goede kant op zweven…want weer verkeerd kiezen lijkt veel op dommigheid.

  1. toetssteen

   @nick
   Zwevend betekent: ze weten het wel, maar zeggen het niet. 15 maart dan wordt er geland.
   Ik hoop net zo hard op de zestiende te mogen lachen als na de afgang van de dems!
   Mmmmhh nou ja, grinneken.

 7. nederland

  Ik ben niet verbaast over deze ondergaan van de PVV. Ik roep al heel lang dat ze zo een 20 zetels zullen halen, maar daar begin ik nu ook al aan te twijfelen. CDA stijgt, dit komt mede door de PVV-kiezers. Ik denk dat van af nu elke zetel die CDA wint, te koste van de PVV gaat.

  Kabinet: VVD, CDA, PvdA en D66.

  1. cmsuijkerbuijk

   @nederland
   “Ik denk”
   Dat is voor jou al veel te zwaar én te veel! Je moet denken aan een paard over laten. Dat heeft een grotere kop (Kóp ja, paardenliefhebbers!), dan jij! Honden, de trouwste vriend van de mens, dié hebben een “hoofd”!

   1. toetssteen

    @Suijkerbuijk
    Ik lig in het ziekenhuis voor de volgende operatie, maar de missus gaat tweemaal PVV stemmen. Mijn zoons en vrouwen idem en op een paar FvD na heb ik nog geen ander geluid gehoord. Oh ja, eentje SGP, nah, is geen probleem.

    1. nick

     Sterkte Toets!!

     1. toetssteen

      @nick
      Thanx.

     2. Floris

      Ook ik wens je geluk en sterke, Toets!

    2. cmsuijkerbuijk

     @Toetssteen

     Van harte sterkte gewenst en een (voor)spoedig herstel. ‘k Zal een kaarsje voor je opsteken!

   2. nederland

    Aan je reactie is te zien dat jij heel erg gefrustreerd bent over deze afgang van de PVV. Ik denk dat jij een varkenkop en een suikerbuik hebt, rot mens.

 8. Le Pro 58

  Zucht , te erg voor woorden , maar twijfel begint al te komen aan deze f… peilingen .

  Als wij op 16 maart 2017 wakker worden en zien dat EU fanaten ( de Eurofielen ) van D66 mannetje Pechtold en Yasser Feras van GroenLinks plus CDA”er Sybrand van Haersma Buma en VVD”er Mark Rutte de winst boven Geert Wilders hebben behaald , leven er in Nederland meer landverraders dan dat wij in onze stoutste dromen hadden kunnen bedenken .
  Een soeverein Nederland ? vergeet dat dan maar , uit de EU en een Nexit kan u op uw buik schrijven , overspoeld worden door immigranten , niet mopperen en fout gestemd arm worden en als laatste gaat u alvast Turks en Arabisch leren , Erdogan’s lange arm komt eraan , uitleg niet nodig toch .
  Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk en Farid Azarkan vanuit DENK zijn dan de boodschappers om het te kunnen verwoorden naar hun achterban met dank aan de PVDA.

 9. Sheamos

  Nog schokkender vond ik die populariteitspeiling van 1vandaag. Daaruit zou blijken dat Pechtold de meest geschikte persoon wordt gevonden om minister president te worden… PECHTOLD! Brrrr, je moet er toch niet aan denken…

 10. Adriaan

  Peilingen? Het zijn maar peilingen. Ik vertrouw die Maurice voor geen meter. Onbetrouwbare hond. Gewoon volgende week afwachten en dan zien we wel weer. Als blijkt dat Rutte weer in het Torentje zit, dan zijn we ten dode opgeschreven.

 11. Gustaafff

  Prima, een mooi resultaat in de peilingen, bereikt na hard campagnevoeren. Als deze trend zich doorzet, is Nederland goed af.

 12. L. De Groot

  Gaat mij benieuwen of de hoogopgeleiden in dit land nog een beetje
  Fatsoenlijk gaan stemmen…
  Gelukkig al 63 zetels!

 13. Christian Wouters

  Maurice de Hond? Uitstekende charlatan. Altijd ongelijk of fout maar toch weet hij er weer voordeel uit te halen. Joodse cultuur. Vergelijk hem met Asscher, Cohen etc. Prima oplichters. De beste.

  1. Gustaafff

   Vind je dat bedrog typisch is voor de Joodse cultuur?

   1. corfo

    Christian Wouters.
    Goed stukje, helemaal met u eens !!!

    1. Gustaafff

     Christian Wauters doet aan ordinair bedrog, aangezien de Joodse cultuur ons allen buitengewoon eerlijk heeft behandeld. Jammer voor hem dat socialistische Joden ervan door gaan met de mooiste banen, in de politiek of elders.

  2. Beukman

   @Christian
   Deze antisemitische opmerking van jou doet ons weer eens beseffen dat als er geen moslims waren geweest om tegenaan te schoppen, een zeker deel van de achterban van de PVV gewoon uit jodenhaters had bestaan.

 14. corfo

  Ik heb toch wel zéér sterk de indruk dat de bevolking in NL gemanipuleerd wordt door de z.g. peilingbureau’s. Ook bij de vorige verkiezingen was dat het geval. Veel peilingbureau’s zijn, nét als het CBS. CPB enz., een verlengstuk van de “regering”.
  In ieder geval laat ik mij niet van mijn ingenomen standpunt afbrengen, omdat ik, terugkijkend, precies weet wie mij, én u, naar de rand van de afgrond hebben gevoerd door liegen en bedriegen.

  1. Beukman

   @corfo
   Het blijft typisch dat mensen op DDS alleen klagen over spookpeilingen op het moment dat de PVV een virtueel zeteltje verliest.

   1. Gustaafff

    Dat ben ik met je eens, @Beukman. De huidige peilingen zijn namelijk een regelrechte, en pijnlijke, aanval op de populistische droom. De rechtspopulistische partijen en haar aanhangers, gaan ervan uit dat zij namens het hele volk spreken. Als de kiesgerechtigden in peilingen toch anders kiezen, staan de populisten in de kou. Niets anders rest hen dan te schieten op de boodschapper.

    1. Beukman

     @Gustaaf
     Yep. Sommige PVV-stemmers hier wijzen regelmatig parmantig naar zichzelf en spreken dan over “het volk”. Ze beseffen niet dat slechts 20 procent van “het volk” uit de EU wil stappen, om maar iets te noemen.

   2. corfo

    Uw suggestie dat ik PVV-stemmer zou zijn, verwijs ik naar de prullenbak. Het feit dat u het e.e.a. “spookpeilingen” noemt benadert de werkelijkheid én is ook mijn overtuiging. Uw reactie op Christian acht ik beneden elk peil en maakt mij duidelijk in welke hoek u geplaatst kunt worden. Ik acht “Christian” zeer wel in staat z’n eigen bonen te doppen. Dat u “leiders” wenst door wie u belogen en bedrogen bent/wordt, is aan u.

    1. Beukman

     @corfo
     Gaan we politiek correct doen over de antisemitische uitspraak van Christian? Ik dacht het niet.
     Enfin. Als je stelt dat de man best zijn eigen boontjes kan doppen, waarom bemoei je er dan mee?

     Wat die spookpeilingen betreft: kom eens met bewijzen.

 15. H.Vaes

  Het zijn slechts de pionnen die tot nu toe in dit schaakspel voortbewegen….
  De meesterzetten worden as. maandag gedaan in het debat tussen Wilders en Rutte.
  Hierin worden alle andere partijen schaak gezet door deze heren.
  Twee dagen later zal ook de Vvd ….MAT…gezet worden door de PVV.
  De PVV wint deze verkiezingen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.