Roadtrippen in Limburg met Thierry Baudet: “Ik draag Wilders ‘n warm hart toe, maar hij is onvoldoende constructief”

vlcsnap-2017-03-09-13h26m09s227
Foto: Thierry Baudet in Roermond, omringd door zijn aanhangers. © Tim Engelbart

Met nog een week te gaan tot de Tweede Kamerverkiezingen moeten alle partijen nog een tandje bijzetten in de campagne: miljoenen kiezers beslissen namelijk pas op het laatste moment wie de komende vier jaar hun stem waard is, en dus moet er tot het bittere einde op 15 maart campagne worden gevoerd tot men er bij neervalt. Dat geldt zeker ook voor het Forum voor Democratie van Thierry Baudet. Afgelopen september werd hij nog weggehoond toen hij zijn spreekbeurtenstichting omvormde tot een heuse politieke partij, maar inmiddels schatten de meeste peilingen dat de de kans levensgroot is dat Baudet over zeven dagen volksvertegenwoordiger wordt.

De energie straalt dan ook van het gezicht van Baudet als hij rond het middaguur in Venlo uit een busje komt gestapt. De avond ervoor was de Forum-voorman nog in Emmen, waar de opkomst kennelijk massaal was: “een gekkenhuis”. Maar in de thuisbasis van Geert Wilders is ondanks de hectische avond niks te merken bij Thierry Baudet: “Ik kom er zo aan, jongens. Even nog wat ballonnen opblazen.”

Inmiddels staan er zo’n twintig vrijwilligers om de jonge lijsttrekker heen. Ze komen uit heel Brabant en Limburg, en staan klaar om in de regenachtige stad flyers uit te delen – en daarna ook in andere delen van de zuidelijke provincie.

Op de eerste stop Venlo blijkt vanwege het weer echter niet bijzonder veel volk op de been. Toch is de randstedeling Baudet ook hier een klein fenomeen: een voorbijganger weigert een verkiezingsflyer van een FVD-vrijwilliger aan te pakken, maar als Baudet drie seconden later diezelfde jongen een glimmend A5’je in de handen wil drukken, hapt de Venlonaar wel toe: “Van jou wil ik de flyer wél.”

De hele ploeg besluit vervolgens een lunchroom op het stadsplein in te duiken om zich te goed te doen aan de Limburgse vlaaien. Het flyeren heeft niet lang geduurd, maar dat is ook niet erg. Volgens Baudet was de actie vooral bedoeld om de landelijke pers hierheen te lokken. Die is dan ook – voor het eerst – massaal komen opdagen bij de Forum-tour door Limburg. Vertegenwoordigers van het Algemeen Dagblad, De Telegraaf, De Volkskrant en HP/De Tijd zijn erbij, waarmee de “media blackout” waarover het Forum graag en vaak spreekt, in ieder geval ten dele beëindigd is.

Bij het volgende evenement – een interactieve discussie in een café in Roermond – merkt Baudet dan ook nog maar weer eens op hoe blij hij is met de aandacht. Zoals ook Donald Trump in zijn politieke rally’s altijd even tijd vrijmaakt om te ageren tegen de pers, zo doet Thierry Baudet dat nu ook even, maar met een kwinkslag:

“Ik heb goed nieuws: er zijn vertegenwoordigers van de mainstream media hier aanwezig. Geef ze een warm applaus, zodat ze een mooi stuk over ons kunnen schrijven!”

En het publiek in Roermond – voornamelijk mensen van boven de 45 – geeft de Amsterdamse jurist daarop inderdaad een daverend applaus. Het is één van de vele keren dat ze enthousiast de handen op elkaar brengen: ook wordt er geklapt voor verhalen over de euro – “één van de grootste schandalen uit onze geschiedenis” –  en uiteenzettingen over hét overkoepelende thema van de FVD-campagne: het partijkartel. Er komen straks allerlei mooie politieke baantjes de kant van ex-minister Ard van der Steur op, zegt Baudet. Hij heeft gefaald als VVD-Kamerlid, en daarna als minister. Maar dankzij het zogeheten partijkartel mag hij zich straks tóch heugen op een eerzame functie. “Wij gaan echter dat partijkartel openbreken,” belooft de FVD-lijsttrekker de zaal.

Na afloop van de middagsessie in het volgepakte Roermondse café blijkt Baudet precies te hebben gezegd wat de aanwezigen graag wilden horen. Als ik met ze praat, blijken ze bijna allemaal één ding gemeen te hebben: ze hebben vier jaar geleden PVV gestemd, maar zijn geswitcht naar Baudets nieuwe partij. De reden die ze daarvoor geven is altijd dezelfde: ze hebben nog altijd respect voor Geert Wilders, maar geloven niet dat de man daadwerkelijk verandering gaat brengen. Het is een verwachting die ze wel hebben bij Thierry Baudet, die niet met een enkel ononderbouwd A4’tje komt zoals hun mede-Limburger Wilders dat wel doet. Baudet is intellectueler en constructiever dan de PVV, zo is de inschatting onder de Forum-stemmers. Baudet schrijft boeken en spreekt in volzinnen – hij is een intellectueel in de traditie van Pim Fortuyn, zo vinden zijn aanhangers. En daarvan waren er ’s middags toch best veel in dat kleine café in Roermond.

De ‘verbeterde’ versie van de PVV zijn. Het is een thema waar Baudet zelf ook graag op inhaakt gedurende verschillende gesprekken met kiezers en journalisten die dag: hij beschrijft het huidige politieke landschap van Nederland als een “loopgravenoorlog”, met aan de ene kant het zogeheten “partijkartel” en aan de andere kant de PVV. De PVV is echter onvoldoende constructief om tot een oplossing te komen voor de culturele problemen waarmee Nederland kampt. “De enige oplossing was dus om een nieuwe partij te beginnen,” aldus Baudet. Zijn achterban is dat roerend met hem eens.

Tegen borreltijd vertrekt de FVD-karavaan weer: op naar Maastricht. In een hotel zal Baudet een hele zaal vol mensen toespreken. De stad is ook de thuisbasis van de fameuze strafrechtadvocaat Theo Hiddema, die ondanks een kortstondig ziekbed eerder die week ook graag voor de afgeladen zaal wil spreken. Er blijken veel mensen aanwezig die een voorkeursstem gaan uitbrengen op hun favoriete (plaatselijke) strafpleiter, maar tegelijkertijd benadrukken ze ook dat ze voor het Forum hadden gekozen als Theo Hiddema er niet bij was geweest. Ook hier weer de geluiden: Wilders gaat niets klaarspelen, maar de verwachting is dat Baudet wél alles op alles zal gaan inzetten om invloed uit te oefenen.

Er zijn naar schatting zo’n 200 man die komen luisteren naar Baudet en Hiddema in Maastricht; meer dan de zaal eigenlijk aan kan, en dat is aan de temperatuur van de ruimte dan ook te merken. Vlak na het begin van de spreekbeurt valt één jongen flauw en wordt door z’n vader snel naar de lobby gebracht.

Maar niet alleen in de zaal is het heet: op Twitter lopen nog tijdens de sprekersavond de gemoederen hoog op als het sociale medium erachter komt dat Thierry Baudet heeft gesproken over een heersende cultuur waarin het “homeopathisch verdunnen” van de Nederlandse bevolking gemeengoed is geworden. Tot aan politici van Leefbaar Rotterdam aan toe wordt de verbazing uitgesproken, maar in de zaal is er niet veel beroering: in de context van de rest van het verhaal klinkt door dat hij doelt op het sluiten van de grenzen en geen enge eugenetische bijbedoelingen heeft.

Ook een ietwat verbaasde Baudet zelf ontkent er “loepzuiver racisme” mee te hebben bedreven. Aan de Dagelijkse Standaard laat de lijsttrekker weten helemaal niets met bloedzuiverheid bedoeld te hebben, aangezien hij zelf, een beetje teruggaande in de geschiedenis, deels van buitenlandse komaf is. Een groot deel van zijn familie is Indisch, zegt de FVD-leider. En: zonder buitenlands bloed was hij er zelf niet eens geweest.

Maar hoe dan ook: deze controverse speelt zich louter af op Twitter, want in de muisstille hotelzaal bekommert niemand zich om de haarkloverij.

Dan breekt het moment aan waarop veel Maastrichtenaren gewacht hebben: Theo Hiddema gaat spreken. De man geldt hier als absoluut fenomeen, en giet zijn betoog in de vorm van een denkbeeldige rechtszaak die gevoerd zou worden tegen enkelen van zijn politieke tegenstanders. Mark Rutte, Lodewijk Asscher en Emile Roemer worden door een hypothetische rechter fel bekritiseerd op hun beleid in een door Hiddema verzonnen setting. De zaal hangt aan zijn lippen, en blijft ook lang na het betoog van Hiddema doorgaan met het stellen van vragen aan deze runner-up, maar uiteraard ook aan lijsttrekker Thierry Baudet. Om 22:00u zit de sessie in Maastricht erop, maar van huiswaarts keren is voor de vele aanwezigen nog lang geen sprake. Een lange rij geïnteresseerden vormt zich voor Thierry Baudet, die hem allemaal de hand willen schudden, aan willen moedigen of gewoon willen poseren voor een selfie met de FVD-voorman.

Rond 23:00 ’s avonds is de rij weg en de dag ten einde. Of in ieder geval het formele gedeelte van de dag, want het Forum-campagneteam is zeker nog niet van plan om te gaan slapen. De club enthousiastelingen die de hele dag is meergereisd door Limburg besluit een pilsje te gaan pakken in een nabijgelegen studentencafé in Maastricht. Vanaf de straat is de bonkende muziek al te horen, waarna Baudet hardop afvraagt of dit “wel moet”. Toch begeeft de Forum-voorman zich even later breeduit lachend tussen de feestende tieners, die in deze naar bier stinkende kroeg staan te dansen op luide dancemuziek. Zijn medewerkers doen hun best zelfs hier flyers uit te delen, terwijl Baudet onder het genot van een biertje in discussie gaat met Maastrichtse studenten. Uiteraard – wederom – met de bijbehorende selfies.

Een andere meegereisde journalist staat ademloos te kijken naar de taferelen en vertelt mij: “Dit verhaal schrijft zichzelf.” Waarvan akte.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

6 reacties

 1.   

  Baudet is arrogant genoeg om mee te doen in het kartelcircus. Over 4 jaar weg in de vergetelheid, gelukkig dat hij Rutte weer MP heeft kunnen maken.

  1.   

   Ik weet niet of FvD mee gaat doen in het kartelcircus. Dat is afwachten. Op de eerste plaats is het knap als je als nieuwkomer je weet te plaatsen in de 2e kamer. Achter FvD zitten niet zomaar een aantal mensen, daar zit veel power achter. Daarnaast straalt het partijprogramma uit dat ze echt lak hebben aan gevestigde orde en hebben ze de grootste social media van alle partijen. Ik kan het alleen maar toejuichen dat partijen als FvD en VNL in de kamer komen. Ik hoop daarmee dat over 4 jaar (of minder door de val van het kabinet) zij zoveel stemmen halen dat zij samen met de PVV kunnen gaan regeren. De huidige partijen doen dat niet maar nu wel mee laveren op de gedachtegoed van de PVV om straks (25 mei) Nederland weer te verkwanselen aan Brussel. Daar zijn FdV en VNL faliekant tegen. Beiden willen grenzen dicht. Beide zijn ook de initiatiefnemers van het Oekraïne-referendum. Ik ben zo brutaal om ze het voordeel van de twijfel te gunnen en hoop daarmee dat we over 4 jaar kunnen zeggen dat er een gezonder politiek klimaat is waar Nederlanders trots op kunnen zijn.

  2.   

   Dit is je reinste lulkoek.

  3.   

   @ Buitenbeentje: dit is je reinste lulkoek.

 2.   

  Ik krijg continu rare dingen met deze site. Kan soms niet inloggen, bericht komt niet aan op de juiste plaats etc etc.

 3.   

  @ No doubt: ben het helemaal met je eens.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!