VERKIEZINGSUITSLAG: de grote DDS-voorspelling

Geen categoriemrt 15 2017, 16:00
Oké, oké, het is allemaal wat minder spannend dan de titel van dit stuk aangeeft, het zijn namelijk gewoon Michaels voorspellingen. En ja, ik geef toe dat ik er heel erg naast kan zitten. Er valt namelijk geen pijl te trekken op de peilingen.
Maar goed, ik ben de kwaadste niet, en dus ga ik het gewoon proberen. Mijn voorspelling:
1. VVD - 27 zetels
2. PVV - 22 zetels
3. CDA - 20 zetels
4. GroenLinks - 17 zetels
5. D66 - 16 zetels
6. SP - 15 zetels
7. PvdA - 11 zetels
8. CU: 5 zetels
9. 50Plus - 4 zetels
10. Partij voor de Dieren - 4 zetels
11. SGP - 3 zetels
12. Forum voor Democratie - 3 zetels
13. DENK - 2 zetels
14. VNL - 1 zetel
Aangezien het partijkartel geen zaken wil doen met de PVV wordt het daardoor ontzettend lastig om een coalitie samen te stellen, maar dat gaan de boven-ons-gestelden natuurlijk toch gewoon proberen. VVD-CDA-GL-D66 kunnen samen op 80 zetels rekenen als mijn voorspelling klopt. VVD-CDA-D66-SP 78. Ook die coalitie is in principe zeker mogelijk, ook al omdat de SP en de VVD op lokaal niveau al samenwerken. Hoewel Roemer beweert dat hij dat landelijk niet wil proberen geloof ik daar niet zoveel van.
Helaas voor de VVD kan het bij zo'n uitslag ook nog over links: CDA, GroenLinks, D66, SP en de PvdA hebben samen namelijk 79 zetels in mijn voorspelling. Wat dat betekent is natuurlijk vrij simpel: als de VVD wil regeren zal het CDA die partij he-le-maal uitkleden, en de linkse partijen zullen daar driftig aan meedoen. Het gevolg is dus vrijwel zeker wéér een behoorlijk links kabinet -- en ja, hoogstwaarschijnlijk ook weer onder leiding van Rutte.
Gelukkig is er ook goed nieuws als deze voorspelling klopt. De rechtse partijen die het partijkartel willen doorbreken zullen bij deze voorspelling namelijk 26 zetels hebben. Zoveel heeft anti-establishment rechts er nog nooit gehad. Zelfs op haar hoogtepunt had de PVV er minder (24 in 2010).
Het slechte nieuws? Het is maar een voorspelling. Maar goed, dat wist u al.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten