VVD-oudgediende Frits Bolkestein geeft de islam ongenadig op z’n falie: ‘Onverenigbaar met westers liberalisme!’

Dat was een harde, maar terechte, uithaal naar de islam door de liberale grootmeester Frits Bolkestein.

Kunnen we straks eindelijk een flinke portie islamkritiek bij de VVD verwachten? Laten we het hopen, want zo’n geluid is eigenlijk al afwezig sinds Geert Wilders en Ayaan Hirshi Ali de partij de rug toekeerden. Dan hebben we het over meer dan tien jaar geleden, dus.

Uitgerekend een oud-leider van de VVD komt nu opdagen met een flinke portie ongezouten kritiek op de opdringerige en weinig democratische wijze waarop de veelbesproken woestijngodsdienst zich een weg probeert te banen door West-Europa. Immers: als puntje bij paaltje komt, aldus Bolkestein, moeten we ons uitspreken tégen de islam. Want alhoewel er vele goedwillende moslims zijn, is de ideologie ten diepte overenigbaar met een liberaal samenzijn.

Aldus Frits Bolkestein bij een debat in Engeland twee dagen geleden:

‘Ik ben er zeker van dat miljoenen mannen intense tevredenheid uit de islam putten,’ zei Frits Bolkestein donderdag 2 maart in Cambridge. Hij debatteerde er met onder anderen de Zwitserse hoogleraar islamitische studies Tariq Ramadan. ‘Of alle vrouwen even tevreden zijn, is een tweede.’ Bolkestein sprak zich op de universiteit uit tegen de stelling: de islam en het westers liberalisme zijn verenigbaar.

Over de sharia zegt Bolkestein: ‘De wet pretendeert de islamitische civilisaties op alle terreinen te leiden. Daarom wordt de scheiding tussen kerk en staat niet geaccepteerd, die het liberalisme juist belangrijk acht. Sterker nog: zowel moskee als staat zijn ondergeschikt aan de religieuze wet.’

De oud-gediende liberaal heeft daar helemaal gelijk, en ook als hij vervolgens nog wat invloedrijke islamitische “intellectuelen” citeert – zij betogen dat de islam boven alles staat en boven alles hóórt te staan. De dogmatische godsdienst wijst daarmee gewetensvrijheid en godsdienstvrijheid af: want boven alles staat die dwingende islam die al het andere ondergeschikt probeert te maken aan de dwingelandij van de baklava-bidders.

Maar alle gekheid op een stokje: het is een goede ontwikkeling dat we mensen als Frits Bolkestein hebben die zich op het islamkritische pad gaan gegeven. Het is namelijk ook hard nodig: met alle respect voor wat mensen als Geert Wilders proberen te doen, maar het idee dat de islam en het vrije westen twee verschillende werelden zijn moet niet alleen door PVV’ers gedragen worden. Het gaat pas écht leven in Nederland als het een consensus wordt die door alle partijen wordt beleefd – waaronder hopelijk dus ook Bolkesteins eigen VVD.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. Peter Selie

  De geloofwaardigheid van deze oudgediende VVD’er is al lang geleden gesneuveld, gelijk na 15 maart 2017, wanneer er, nog een klein sprankje authenticiteit over is gebleven verdwijnt dat óók gelijk in de prullenbak van deze nep-liberalen. Tja een ieder met een klein beetje gezond verstand weet dat het asiel en immigratiebeleid gedomineerd wordt door de ongekozen EU-leiders, en de traditionele Nederlandse politici zitten allemaal op hun handen en kijken met een vragende blik naar Juncker en Merkel hoe ze de teringzooi in Nederland moeten oplossen, dus niet.

 2. hminkema

  Probleempje: islamkritiek *wordt* niet gedragen door de partij van Bolkestein. Van de VVD van Mark Rutte zul je niets dan de allerzuinigste kritiek horen op de islam, en al helemaal niet op ‘de moslims’, die naar het schijnt niets met de ware islam te maken hebben.

  Rutte draagt een soort mooi-weer-liberalisme uit, draaiend om een persoonlijke ‘vrijheid’ à la ‘dat moet iedereen maar lekker voor zichzelf weten’ en ‘als we allemaal een beetje normaal doen is er niks aan de hand’. De huidige VVD-leider maakt zich weinig zorgen om de verantwoordelijkheid die komt mét de vrijheid, die het behoud van ieders vrijheid hoort te dienen, en daartoe onze westerse vrijheden moet verdedigen tegen ondermijning – van buitenaf óf van binnenuit.

  Nog afgezien natuurlijk van het feit dat de VVD sluw de verantwoordelijkheid voor ‘de multiculturele samenleving’ graag bij ‘links’ zoekt, terwijl het de VVD was die samen met het CDA al ruim een halve eeuw de Nederlandse grenzen hebben opengezet voor moslims uit de randen van Europa en hun nazaten. Tussen 1960 (begin gastarbeid) en 1990 (einde CDA-VVD-hegemonie) was niet één linkse minister verantwoordelijk voor zaken van gastarbeid, immigratie en integratie.

  Dus Bolkestein mag ook de hand wel eens in eigen VVD-boezem steken. Maar ja, verkiezingstijd, he?

  1. nick

   Zie L. Bron.

   Tot de Tweede Wereldoorlog waren er nauwelijks moslims en moskeeën in Europa te vinden.Vandaag zijn het er al meer dan 30 miljoen moslims en duizenden moskeeën! Deze gebouwen (kazernes volgens Erdoğan) worden gebruikt om de Islam te verspreiden en integratie in de cultuur van het ontvangende land tegen te gaan, want men is eerst moslim en dan burger, aldus luidt het credo.
   De Jihad(in het Arabisch betekent dit: Strijd op Gods weg) wordt niet alleen op louter gewelddadige wijze opgelegd. Maar ook sluimerend op cultureel gebied.

   Het plan is geleidelijk te infiltreren in gemeenschappen om Islam(betekent onderwerping of overgave aan de wil van Allah) het meest dominant op politiek en religieus gebied te maken…

   Al Hijra beschrijft hoe de massa-immigratie altijd al een bewuste strategie van de Islam is geweest om via islamitische kolonisering grondgebied te veroveren en volkeren aan zich te onderwerpen.Het begint met een straat, dan een buurt, een hele wijk en vervolgens de stad.Tientallen landen zijn zo veroverd!
   Dankzij migratie werden Indonesië, Maleisië, Centraal Azië en delen van India geïslamiseerd!
   In West-Europa bevinden zich nu al honderden islamitische no-go zones(parallel samenlevingen; een staat in een staat).

   Wanneer worden we eens wakker, wanneer gaan we eens ingrijpen!!!! Laten we ons land verwoesten en onze kinderen en kleinkinderen een kapot gemaakt land erven waain zij onderdrukt zullen worden door de vreselijke Islam…is dat wat links wil?

   Grijp in en stem nu tegen het kartel en voor een partij die islaminsering wil stoppen!

 3. Ni28

  Bolkestein zegt wat zo velen denken maar vaak niet durven uit te spreken. Politieke correctheid is een soort ongeschreven wet geworden en gemak in handelen. Wel met desastreuze gevolgen. Ook Bolkestein werd door de VVD bedankt en sindsdien vaart deze partij een linkse koers die ver van de liberale beginselen ligt. Islam hoort niet in de ontwikkelde wereld, het is de uiting van prehistorische tijden in het heden. Als de Westerse wereld geen afstand van doet wordt ie verslonden of het komt tot gevecht. Niet voor niets beweerde Fortuyn dat de derde wereld oorlog in het Midden-Oosten zal beginnen. Alle ingrediënten zijn al aanwezig inclusief de westerse zwakheid.

  1. Marija

   Ik ben het helemaal met u eens.

   1. hans-e-pans

    Frits Bolkestein was het/de voorbeeld/leermeester van Geert Wilders.

  2. Marija

   Ik ben het helemaal met u eens

 4. Peter Selie

  Antidemocratische huichelaars van de VVD komen met belachelijkste verkiezingsposters ooit: ‘Normaal. Doen.’

  http://cdn-02.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2017/01/Screen-Shot-2017-01-30-at-20.47.47-1132×566.png

 5. Gustaafff

  Op welk liberalisme doelt Bolkestein? Het conservatief-liberalisme van zijn partij of de liberale Westerse cultuur? Mijns inziens gaat ook het christendom niet samen met Westers liberalisme, omdat het huidig westers liberalisme doorgeschoten liberaal is.

 6. Peter Selie

  In 2015 werden 68.212 Duitse agenten, brandweerlieden en hulpverleners slachtoffer van geweld

  4474 agenten en hulpverleners werden slachtoffer van zware mishandeling

  Door Grace van Daelen

  In 2015 werden in Duitsland 68.212 polizei-agenten, brandweerlieden en ambulancepersoneel slachtoffer van geweldsdelicten. Vooral agenten waren het slachtoffer: meer dan 40.000 agenten kregen te maken met ‘verzet’ tegen de polizei, meldt HAZ.

  In de andere gevallen gaat het om mishandeling (16.163 slachtoffers), zware mishandeling (4474 slachtoffers) en bedreiging (4271 slachtoffers).

  Er is overduidelijk sprake van een toename van geweld tegen hulpverlenend personeel. In 2011 ging het nog ‘slechts’ om 56.716 slachtoffers.

  Ondanks dat de Duitse minister van justitie deze geweldstoename ‘volledig onacceptabel’ vindt is er weinig tegen te doen anders dan ‘strengere straffen’ te eisen tegen hulpverlenersgeweldmisdadigers.

  http://www.haz.de/Nachrichten/Der-Norden/Uebersicht/Vier-Jahre-Haft-nach-Angriff-auf-Polizisten

 7. Nasrani

  Geheel eens met artikel en Bolkestein. We moeten ons als Westerse landen veel duidelijker en overtuigender uitspreken dat de islam en onze vrijheden niet samengaan. En dan heb ik het over de ideologie. Moslims zijn het slachtoffer van hun eigen, achterlijke ideologie. Wel op een bepaalde manier genieten van onze vrijheden maar toch achter hun ideologie blijven staan die die vrijheden anderen misgunt. En daar moeten we vanaf, het liefst zo snel mogelijk.

  1. Gustaafff

   Het betreft hier niet onze Westerse vrijheden, maar het Westers liberalisme. Het Westers liberalisme is totaal doorgeslagen, kijk maar naar de euthanasiewetgeving en de abortuswetgeving. Het Westers liberalisme gaat in feite ook niet samen met het christendom of enig ander geloof dat aangeeft dat God deze wereld leidt.

 8. Peter Selie

  Ankara: Nederland kan ons niet tegenhouden, we komen wanneer we willen
  Minister Mevlüt Cavusoglu trekt zich niets aan van bezwaren premier Mark Rutte

  De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu vindt niet dat Nederland hem of andere Turkse politici kan tegenhouden om campagne te voeren. “Wij gaan waarheen wij willen en praten met onze staatsburgers”, zei hij volgens het staatspersbureau Anadolu zaterdag op een bijeenkomst in de zuidelijke provincie Antalya.

  “Ze zeggen ‘U kunt geen bijeenkomst houden in het openbaar’. Hoezo kunnen wij dat niet?” zei Cavusoglu. “Waar is de democratie of de vrijheid van meningsuiting waarvan jullie zeggen ons iets over te willen leren? Hoe zit het met de vrijheid van vergadering”

  De Nederlandse publieke ruimte is niet de plek voor politieke campagnes van andere landen, aldus premier Mark Rutte vrijdag. Daarom heeft het kabinet besloten dat Cavusoglu hier geen campagnemanifestatie mag houden. De Turken gaan op 16 april naar de stembus om zich uit te spreken over een nieuwe grondwet.

  Update 12.50 – Erdogan naar Arnhem, GelreDome weet van niets
  Volgens de NOS gaat er een hardnekkig gericht rond dat de Turkse president Erdogan later deze maand zijn opwachting zal maken in het GelreDome in Arnhem. Stadion en gemeente weten echter van niets, meldt het AD.

 9. Peter Selie

  “Het christendom heeft partij gekozen voor alles wat zwak, laag en mislukt is, het heeft de ontkenning van de overlevingsinstincten van het sterke leven tot een ideaal verheven; het heeft de rede van zelfs de geestelijk sterkste naturen verdorven door hun de hoogste waarden van de geest als zondig, als misleidend, als bekoringen te leren ervaren.”

  -Friedrich Nietzsche

  1. Nasrani

   Jezus heeft gekozen voor alles wat zwak en ziek is. Gelukkig maar. Daar ben ik heel blij mee.

   1. Floris

    Frits Bolkestein verduidelijkte wat Nietzsche bedoelde in een zeer lezenswaardig essay uit 2010, getiteld Hoe Europa z’n Zelfvertrouwen Verloor.

    “Parallel aan die zelfbeschuldiging ligt in het christendom zelfkritiek en zelfrelativering besloten. Laten we twee passages bekijken uit ‘Het evangelie volgens Mattheüs’. De eerste is: ‘Oordeel niet, opdat er niet over u geoordeeld wordt’ (7:1). De tweede is: ‘Wie zichzelf verhoogt zal worden vernederd, en wie zichzelf vernedert zal worden verhoogd’ (23:12). Volgens Nietzsche kenschetst dit een slavenmentaliteit. Maar ook zonder zover te gaan, is het duidelijk dat deze uitspraken, samen met andere als ‘de andere wang toekeren’ en ‘de tweede mijl gaan’, beide afkomstig uit de Bergrede, er niet bepaald toe aanzetten voor jezelf op te komen. En mogelijk is daar een oorzaak te vinden van het hedendaagse gebrek aan zelfvertrouwen dat tot gevolg heeft dat wij ook niet opkomen voor de onzen en alleen vreemde geloven en culturen als onze naasten lijken te beschouwen.”

    Er loopt een parallel van het christendom naar het postmoderne cultuurrelativisme en zelfs naar cultuurmarxisme. Dat verklaart ook waarom zoveel christenen links zijn, tot aan de paus toe.

    Gelukkig zijn er ook christenen die rechts zijn, en die vinden we ook op DDS, maar er zit iets weeks in het christendom dat als een voedingsbodem voor linkse sympatieën dient en dat heeft in de naoorlogse periode in combinatie met andere factoren tot de linkse en politiek correcte dominantie geleid.

 10. Floris

  Tim Engelbart schreef: “Maar alle gekheid op een stokje: het is een goede ontwikkeling dat we mensen als Frits Bolkestein hebben die zich op het islamkritische pad gaan gegeven. Het is namelijk ook hard nodig: met alle respect voor wat mensen als Geert Wilders proberen te doen, maar het idee dat de islam en het vrije westen twee verschillende werelden zijn moet niet alleen door PVV’ers gedragen worden. Het gaat pas écht leven in Nederland als het een consensus wordt die door alle partijen wordt beleefd – waaronder hopelijk dus ook Bolkesteins eigen VVD.”
  —————————————————————-
  Vergeet het maar. Bolkestein heeft dit al veel vaker gezegd maar hij spreekt op persoonlijke titel. Hij is een roepende in de woestijn.

 11. Peter Selie

  Ja dit kunstje heeft Bolkestein in het verleden al eerder gedaan, mede daardoor groeide de aanhang van de VVD, het is oude wijn in nieuwe zakken.

  https://pbs.twimg.com/media/CzLt6isXUAEgysq.jpg

  1. Floris

   Ja, de VVD groeide vanwege Bolkesteins kritiek op de multicul. Vervolgens kwam er een enorme ommezwaai door Bolkestein te vervangen door een multiculturalist van het zuiverste water: de hansworst genaamd Dijkstal.

   Vanaf dat moment keerden velen de VVD de rug toe, waaronder ik. Dat was in 1998. De VVD is dus al bijna 20 jaar een politiek correcte partij die geen poot uit zal steken om het westen te helpen deislamiseren.

  2. Nasrani

   Een mooie Bijbelse uitdrukking! Zo zie je maar waar onze wijheid vandaan komt…….

 12. Ali Yas

  Dus Bolkestein denkt dat islam en liberalisme onverenigbaar zijn? De hemel sta ons bij als we nu nog iets anders denken!

  Afgezien van wat linkse partijtjes waarvan de leden blind zijn voor de realiteit, zal iedereen zo langzamerhand wel door hebben dat de islam ons niets goeds te bieden heeft, alleen rottigheid. En daarom moeten we in Nederland geen islam willen.

  Helaas lopen we achter de feiten aan: er zijn al honderden moskeeën in Nederland en honderdduizenden aanhangers van de islam. Is dat nou een probleem?

  Het is verleidelijk de islam geen probleem te vinden, want dan hoef je het ook niet op te lossen. Dat geldt overigens ook voor zaken als grootschalige immigratie en de introductie van veel te veel Uniewetten.

  De trein dendert steeds sneller richting de afgrond. Op 15 maart kunnen we de huidige machinist van zijn plek trekken en er een neerzetten die de rem wél weet te vinden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.