Wilders: "Ik, premier? Het zal niet gemakkelijk worden, maar het kan wel degelijk!"

Geen categoriemrt 06 2017, 11:00
De kans is inderdaad niet zo heel groot -- nóg niet tenminste -- maar daar staat tegenover dat ons voor de Amerikaanse verkiezingen verteld werd dat er een kans van 95% was dat Hillary Clinton president van Amerika zou worden. Er was echt geen enkele kans dat Donald Trump de verkiezingen zou winnen. Nooit. Ondertussen woont Trump tegenwoordig in het Witte Huis en is Hillary naarstig op zoek naar een nieuwe hobby zodat we toch nog iets te doen heeft.
Gezien de verhoudingen in de Nederlandse politiek is het aannemelijk dat Mark Rutte voor de derde keer een kabinet mag vormen na de verkiezingen van 15 maart óf dat hij opgevolgd wordt door Sybrand Buma. De lijsttrekker van het CDA lijkt in ieder geval momentum te hebben, zowel in de peilingen als in de debatten waarin hij de linkse partijen keer op keer hard aanpakt.
Toch betekent dit niet dat zijn de enige twee premierkandidaten zijn. Feitelijk gezien komt Geert Wilders daar immers voor in aanmerking. Natuurlijk is het wel zo dat dit lastig wordt omdat veel partijen hem op dit moment uitsluiten, maar wie weet wat er gebeurt als de PVV de grootste wordt. Kan het partijkartel dan nog wel om hem heen? In theorie natuurlijk wel, maar in de praktijk zal dat bijzonder lastig zijn.
Wilders begrijpt dat ook. Daarom zegt hij wel degelijk hoop te hebben dat hij de volgende premier van ons land wordt. Dat liet hij tenminste weten in een interview met het Vlaamse VTM.
"Ik geef toe: het zal niet gemakkelijk worden, maar als de kiezer ons groot maakt, kan ik minister-president worden," aldus Wilders terecht. "Als de PVV heel groot wordt, wordt het moeilijk om niet met ons te regeren."

Dat klopt natuurlijk honderd procent. Zoals Wilders vervolgens uitlegt:

"Dat zou willen zeggen dat er een coalitie met misschien wel zes partijen moet komen. Dat is heel instabiel en heel veel kiezers zullen dan beledigd worden."

Zo is het maar net. Als de PVV de grootste wordt -- en dat is zeer wel mogelijk -- zou het een enorme belediging zijn voor de PVV-kiezer als Wilders niet mee mag doen met een nieuwe coalitie. Dat is eigenlijk gewoon ondenkbaar in ons systeem. Daar komt bij dat als er dan een PVV-loze coalitie in elkaar wordt gepuzzeld, dit betekent dat er vijf en misschien wel zes partijen aan mee moeten doen. Veel instabieler dan dat wordt het niet.
Wilders heeft gelijk: hij kan wel degelijk premier worden. Maar daarvoor is het wel noodzakelijk dat de PVV de grootste wordt en dat het gat met de VVD significant is. Als dat laatste niet het geval is zullen de arrogante leden van het partijkartel het namelijk vrijwel zeker alsnog zonder hem proberen -- ja, ook als dit betekent dat Nederland het met een instabiel kabinet moet doen dat niets voor elkaar krijgt. Zo machtsgeil is Rutte nou eenmaal.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten