Aarts-eurofiel Verhofstadt gaat helemaal door het lint tegen Hongaarse premier Orbán: ‘Hedendaagse communist!’

Volgens Guy Verhofstadt – leider van de liberale partijen in het Europese parlement – is de Hongaarse premier Viktor Orbán een hedendaagse communist.

De vonken vlogen er vanmiddag weer eens vanaf. Viktor Orbán – de minister-president van Hongarije – was op bezoek in het Europese Parlement, en daar werd hem zo’n beetje de hele huid volgescholden door clown Guy Verhofstadt. Hongarije is een land dat als geen ander geleden heeft onder het communisme, maar Verhofstadt vondt het kennelijk wel een aardige zet om te zeggen dat Orbán zélf een soort halfgare bolsjewiek is:

“Guy Verhofstadt vertelde hoe hij in 1989 onder de indruk was van Orban bij de eerste vrije verkiezingen van het land na de val van de Muur. ‘Maar sinds 1990 is er veel veranderd. U bent veranderd. U hebt uw liberale principes verzaakt. U hebt ze geruild voor autocratie. Het is intussen een lange lijst. Kritische media wegjagen. Ngo’s lastigvallen. Uw poging om de doodstraf weer in te voeren. En nu hebt u besloten om een universiteit te sluiten. Wat volgt nog?  Boeken verbranden?'”

En dat mondde uiteindelijk in deze weinig frisse vergelijking uit:

Het is niet dat Verhofstadt geen punt heeft door te zeggen dat er momenteel een aantal vrijheden onder druk staan in Hongarije – hoofdzakelijk door Orbán en zijn Fidesz-partij. Dat is helemaal juist. Maar de wijze waarop de afgezwaaide Belgische premier tekeer ging tegen de Hongaarse premier ging echt elk perk te buiten.

Boeken verbranden? Sorry, maar dat slaat echt helemaal nergens op. Boedapest is niet het nieuwe Raqqa, of Berlijn anno 1933. En daarnaast is de vergelijking met het communisme ook buitengewoon grievend. Hongarije heeft veel bloed laten vloeien om halverwege de vorige eeuw (tevergeefs) geprobeerd heeft om te ontsnappen aan de stalinistische moordmachine. Iemand vergelijken met een communist in dat Midden-Europese land heeft zo’n beetje dezelfde gevoelswaarde als iemand in Nederland of België uitmaken voor nazi. Het is een persoonlijke aanval van de meest ranzige soort, en uitgerekend Guy Verhofstadt – de zogenaamde stem van de redelijkheid! – bezondigt zich eraan. Schandelijk.

En daarnaast: wellicht dat Verhofstadt ook eens wat beter wil kijken naar de communistische balk in zijn eigen EU-ogen, alvorens te gaan mekkeren over de marxistische splinters bij een ander.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. Guus Geluk

  Populist, zal je bedoelen. Een hedendaagse populist.

  1. Floris

   Hoeveel posts heb je vandaag al geplaatst, Guusje? Of ben je de tel kwijt?

   Besef je eigenlijk wel dat je dag in dag uit je tijd hier aan het verspillen bent? Je overtuigt helemaal NIEMAND met je praatjes.

   1. Guus Geluk

    Het zijn veeleer de reacties van anderen die me interesseren, @Floris. Tussen al het geharrewar is te zien wat de oorzaak van het populistische succes is. Bijzonder fascinerend.

    1. Floris

     Als dat waar is zou ik eens wat meer lezen en wat minder typen.

     De oorzaak van het populistische succes (ik ben het niet eens met de kwalificatie ‘populistisch’ maar dat terzijde) is simpel. Het volk is nooit gevraagd of zij voor een multiculturele samenleving was. Dat is opgedrongen door de politiek. Nu voor steeds meer mensen duidelijk wordt dat de multicul mislukt is en het ook nooit wat zal worden omdat het westen en de islam net zo slecht mengen als olie en water hebben islamkritische partijen bestaansrecht.

     Maar groot is het succes nog niet. Het grootste deel van het volk stemt helaas nog steeds op de partijen die de ellende hebben veroorzaakt.

     1. Guus Geluk

      @Floris, dat is mijns inziens niet de kern van het probleem. In mijn ogen is het veeleer het politiek-correctisme dat heeft geleid tot het opkomst van populisme. Doordat de gevestigde politieke partijen niet in staat zijn om de échte problemen te benoemen, althans, hetgeen écht bij een groot deel van de bevolking leeft, voelen mensen zich niet gehoord. Of zelfs genegeerd.

      Politici als Fortuyn, Wilders, Baudet of Trump, weten wél de zorgen te benoemem. Zij kennen de zorgen van de burger: de massa-immigratie, de Europese Unie en de islam in Nederland. Daarom krijgen zij zoveel gevolg. Maar omdat ze niet in staat zijn om problemen op te lossen, blijven ze wel klein.

      Ironisch genoeg voelt de andere kant, de allochtone gemeente, zich evenmin gehoord door de gevestigde politiek. Een multi-culturele samenleving eist integratie. En dat willen ze niet, of kúnnen ze niet. Als tegenhanger van rechtspopulisme (die allochtonen bijkans in de hoek zet) ontstaat dan linkspopulisme: clubs als DENK, met beroepsslachtoffers en charlatans van professie als Kuzu en Simons. Kuzu verzet zich immers tegen het inpolitiek-correcte rechts en predikt “wederzijdse acceptatie” in plaats van integratie.

      Allochtonen moeten net zo min wat hebben van de multi-culturele samenleving als autochtonen.

     2. Floris

      “In mijn ogen is het veeleer het politiek-correctisme dat heeft geleid tot het opkomst van populisme.”
      ——————————————-
      Uiteraard. En het politiek correctisme heeft van begin af aan alle kritiek op de multicul onmogelijk gemaakt. Het hangt met elkaar samen.

      Wat betreft oplossingen: die zijn er wel maar zolang er een politiek correcte meerderheid is zullen die geblokkeerd blijven.

     3. Guus Geluk

      Ik denk dat gevestigde partijen goed naar de zorgen van de PVV moeten gaan luisteren, anders voorzie ik in de toekomst een groei van de rechts (maar ook links)-populisten.

     4. Floris

      Daar zouden ze goed aan doen, maar ik heb er een hard hoofd in.

    2. swetsnek

     Ja leuk he ik doe dat ook maar dan andersom dat snap je natuurlijk wel.
     Het is inderdaad interessant om te zien hoe het linkse gepeupel denkt.
     Wat mij het meest opvalt is het kuddedier gedrag.

     1. Floris

      Het meest opvallende aan den linksmensch is het schijnheilig uitventen van de eigen deugdzaamheid: kijk mij eens een goed mens zijn. Daarvoor moet alles wijken. Ze zijn bereid om daarvoor de toekomst van hun eigen nageslacht op het spel te zetten.

      In essentie zijn er geen grotere egoïsten dan de goedmensen.

     2. Isolde

      De woede van mensen zoals Floris op de ‘Gutmensch’ moet worden verklaard uit grote morele onzekerheid. Mensen die de kernwaarden van de rechtsstaat blijven verdedigen leggen de morele verloedering bloot waarin Sedert Fortuyn en Wilders veel mensen terecht zijn gekomen. De Gutmenschen herinneren aan waarden die men niet meer wenst na te komen en dat geeft onbehagen. De emotie is woede, zoals pubers woedend zijn op ouders en veldwachters die hen herinneren aan kernwaarden die ze niet meer wensen of kunnen naleven. Meestal is dit een ontwikkelingspsychologische fase waar mensen door kennis en ervaring uitgroeien. Sommigen blijven er in steken en blijven strijden tegen hun ‘ouders’.

     3. Floris

      Goedmens Wim Hutten is zo’n egoist pur sang. Mocht hij kinderen hebben dan zullen ze op z’n graf pissen.

     4. Isolde

      De lakmoesproef is hier de opspelende emotionaliteit. Floris bevindt zich op dit forum in een permanente staat van woede omdat de ‘Gutmensch’ bij hem een gevoelig punt raakt, namelijk zijn morele stuurloosheid.
      Beter dan dit om te zetten in grove agressie is hem zelfonderzoek aan te raden: als het oordeel van de ander grote woede oproept in plaats van het rustige tegenargument zit er per definitie een kern van waarheid in.

 2. Ni28

  Verhofstadt heeft geen idee van wat communisme is maar hij is goed op weg om dit zelf te ondervinden in zijn eigen persoon met zijn vurige wens om een dictatoriale EU door te drukken waar behalve Brussel niemand wat te vertellen heeft.

 3. Ni28

  Vol verwachting klopt ons hart. Guus zal een wetenschappelijk analyse geven over de oorzaak van het populistische succes. Ben benieuwd want het antwoord moet heel simpel zijn.

 4. Arubano

  En waarschijnlijk spetterde het speeksel erbij in het rond. De kwijlebabbel.

 5. Two Ravens Black Kettle

  ….. rochelde de baas van de VVD en EUSSR…..

  Stel je toch eens voor dat er nog journalisten zouden ronddwalen in het Dodo-Policor weiland ?
  Wat zouden ze gehakt maken van deze fletse kwast met zijn duur kasteel.
  Helaas wordt een Wek-Fles (over 1 biljoen jaar denk ik nog exact hetzelfde als toen ik een foetus) als Guy nimmer geconfronteerd met zijn megalomane tirannieke hersenspinsels. Integendeel; overbetaalde Buitenhof meisjes en Staatsradio 1 ideologen staan te soppen (of kruipen in het gelid met strakke pantalon) wanneer koning Maidan-Guy hen met een bezoekje vereert ?
  Knipmessen voor de markies.

  En zo bijtelden de EUSSR-apparatsjik en zijn Doofpot-journo eensgezind de Orwelliaans adagia op de billen van de W-Europeaan:
  Ignorance = Strength
  Freedom = Slavery.
  En het keurige klaar gestoomd Buitenhof-bakvisje-van-Dienst maar kwijlen terwijl de regisseur amechtig haar tong naar binnen rolt en roept: “Dit is onafhankelijke, kritische journalistiek !”

  West-Europa is op sterven na dood. Collectief Stockholm syndrome. Zombies volgepompt met schuldgevoel.

  Oost-Europa heeft de erfenis van de Verlichting in handen.

  1. toetssteen

   @Ravens
   Het cultureel marxisme zal overwinnen en prompt erna ten onder gaan. De oorlog zal niet van buitenaf komen, maar van binnenuit en gesponsord door lui die serieus menen dat het mogelijk is een socialistische heilstaat op te richten.
   Op de tonen van Alle Menschen werden Brüder zal Troje ten ondergaan.

   1. Isolde

    Proost.

 6. KiskE52

  deze man is ongelooflijk. heeft niets gepresteerd als zijn zak vullen over de EU en het gepeupel dat hij aan het verraden is heen. Heeft een half jaar geleden huis gekocht in Gent en kreeg maar liefst rond het half miljoen aan subsidie van de gemeente Gent om het antieke pand te restaureren. Maar stond expliciet in het krantenartikel erbij dat was voor het huis, niet voor Verhofstad. Maar als het huis verkocht wordt gaat winst inclusief subsidie wel richting knip van Verhofstad (schat u hem zo eerlijk in dat hij de voorgeschoten subsidie terugbetaald??? Ik niet dus). Deze mensen zitten hun volk te verraden om……doelstellingen te bereiken waar jan met de pet niet blij mee zal zijn. Ondertussen hebben zij hun knip gevuld en kunnen vluchten, iets wat de normale man niet meer kan.

 7. janszm

  Ach, geen mens is perfect, dus Orban ook niet. Hij heeft wel gezorgd, dat er veel minder migranten hier naar toe komen. Hij wel, Rutte kan dat niet. Die zorgt absoluut niet voor de autochtonen. NL gaat ten onder aan de allochtonen. En wat doet de bevolking daaraan? Luistert nog steeds naar hem en graaft haar eigen graf.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.