De Haagse kaasstolp heeft lak aan de burger: onderhandelingen coalitie worden angstvallig geheim gehouden

Geen categorieapr 08 2017, 20:00
Want stel je voor dat de burger weet wat er gebeurt en de publieke opinie kan gebruiken om het één en ander af te dwingen.
Trouw heeft vandaag een ellenlang relaas over het gebrek aan transparantie bij de onderhandelingen voor een nieuwe coalitie (bestaande uit VVD, CDA, D66 en GroenLinks). Nou ja, de krant noemt dat zelf natuurlijk anders (en heeft het er slechts over dat er weinig naar buiten komt), maar dat is natuurlijk wel waar dit soort gedrag op neerkomt:

De vier nu onderhandelende partijen hebben net als in de vorige formatie afgesproken dat er geen echte zaken over de onderhandelingen naar buiten zullen komen. Zelfs de onderwerpen die aan de orde zijn of komen en de vraag of partijen daarop wel voortgang boeken zijn tot staatsgeheim verklaard. Vier hoofden voorlichting van vier fracties hebben hierover gewichtige afspraken gemaakt.

Opvallend genoeg lijkt Trouw dat allemaal prima te vinden. Nou ja, de krant klaagt een beetje dat het daardoor wel lastig is om erover te schrijven, maar hé, boeien! Dit is zogenaamd wel in het landsbelang.
Oh ja, hoe dat zo? Als de partijen publiekelijk campagne voeren (en elkaar dus publiekelijk uitschelden voor rotte vis en erger), waarom zouden ze dan niet ook publiekelijk kunnen onderhandelen? Daar bedoel ik niet mee dat we de gesprekken moeten livestreamen, maar er kan best openheid van zaken gegeven worden over de behandelde thema's (op een dag of in een week), en welke partij water bij de wijn wil doen om potentiële coalitiegenoten bij elkaar te brengen.
Op die manier kunnen wij -- kiezers -- namelijk ook begrijpen wat er gebeurt, wat toch niet heel gek is aangezien het om ons en onze belangen zou moeten gaan, niet om die van de hoge dames en heren in Den Haag. Dat zal die hoge omes en tantes zelf verbazen, maar het is toch écht zo.
De flauwekul over dat onderhandelingen helemaal in het geheim moeten plaatsvinden is niet meer van deze tijd. Wees gedurende het hele proces transparant. En wie weet, misschien word je dan nog verrast ook doordat kiezers veel meer bereid zijn om compromissen te sluiten als ze het gevoel hebben dat ze actief betrokken worden bij dit proces.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten