Feest! Het is koningsdag! GeenPeil-baas Bart Nijman: "Reminder dat te veel mensen willoze schapen zijn"

Geen categorieapr 27 2017, 12:00
Het is feest vandaag... en iedereen doet mee. Nou ja, iedereen...
Premier Rutte heeft het vandaag geweldig naar zijn zin. Niet zo gek natuurlijk; doordat het Koningsdag is heeft niemand het over zaken die er echt toe doen, zoals het op handen zijnde regeerakkoord waarin VVD-CDA-D66-GroenLinks onder meer met elkaar afspreken om de kilometerheffing in te voeren.
https://twitter.com/MinPres/status/857505788679606272
Mooi hoor, een beetje afleiding midden in een formatie. Geen wonder dat Rutte zo blij twittert.
Gelukkig zijn er ook nog kritische geesten in ons land. GeenPeil-baas en GeenStijl-adjunct hoofdredacteur Bart Nijman bijvoorbeeld:
https://twitter.com/BartNijman/status/857503536984281092
Ook Annabel Nanninga heeft helemaal niets met vandaag -- een quasi-volksfeest verzonnen om de monarchie te promoten:
https://twitter.com/ANanninga/status/857501759354396672
En:
https://twitter.com/peter_reedijk/status/857502457722802176
Iedereen die ook maar een beetje kennis van geschiedenis heeft weet hoe de Oranjes aan de macht zijn gekomen: door politieke intriges en bloedvergieten.* Eén van de zwartste dagen is wat dat betreft natuurlijk 20 augustus 1672, toen twee échte Nederlandse helden -- Johan en Cornelis de Witt -- op brute wijze vermoord werden door aanhangers van Willem III. Willems hoogste adviseurs waren betrokken bij de moordpartij, die ze helemaal in elkaar zetten, en veel historici gaan er vanuit dat 'de Stadhouder', die hij toen was, er van tevoren natuurlijk ook van op de hoogte was.

Uit politiek-historisch onderzoek is gebleken dat de prins de publicatie van pamfletten uitlokte, waarin geageerd werd tegen de gebroeders De Witt. Vastgesteld is verder dat de prins ervoor zorg droeg dat de moordenaars niet werden vervolgd en beloond werden met jaargelden en ambten.

Iedereen die één kan optellen bij één beseft dat het overduidelijk een vooropgezet plan was, dat Willem III er ongetwijfeld van op de hoogte was, en dat hij op die manier ervoor kon zorgen dat zijn 'huis' definitief aan de macht kwam in ons land. Voor iemand roept dat dit feitelijk gedaan werd door Willem van Oranje: dat is je reinste onzin. Willem (I) werd aan het einde van zijn leven helemaal niet gezien als een grote held. Hij had er op het laatst zelfs een puinzooi van gemaakt, wat hem dan ook behoorlijk werd aangerekend. Zijn 'nagedachtenis' werd later alleen maar opgehemeld door aanhangers van Willem III om hem Stadhouder en uiteindelijk de duidelijke leider van de Nederlanden te maken. "De Ware Vrijheid" was deze Orangisten namelijk een doorn in het oog: de staatsen beschouwden erfopvolging namelijk als tirannie en, vooral, als hét recept voor verderf. Goh.
Het uiteindelijk resultaat daarvan was dit: koning Willem I. Dahaag, Republiek der Nederlanden (of voor hij aan de macht kwam: de Bataafse Republiek), zeg maar 'hallo' tegen je nieuwe heersers: de familie Oranje-Nassau.
In plaats van feest te vieren op deze Koningsdag gebruik ik vandaag dan ook om de écht grote prestatie van ons volk te herdenken: De Republiek 1477-1806. Voor mensen die hét boek over die periode van de Britse hoogleraar Jonathan I. Israel nog niet gelezen hebben: onmiddellijk bestellen. Het is echt een grandioos werk over het mooiste deel van onze vaderlandse geschiedenis en... dat allemaal zónder een monarch.
* En ja, dat geldt natuurlijk ook voor vrijwel alle andere koningshuizen ter wereld, wat meteen een geweldig argument is tegen het hele concept van de monarchie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten