Kijken! Thierry Baudet maakt gehakt van cultuur-ontkennend onderwijs: “Nederland moet wel Nederland blijven!”

Het zint de fractievoorzitter van het Forum voor Democratie totaal niet dat Nederlandse scholen willen marchanderen met de Nederlandse taal en tradities zoals Pasen, alleen maar om allochtonen te bekoren. “We zijn heel slordig geweest met onze tradities. We hebben gedacht dat die gewoon vanzelfsprekend zijn,” aldus Baudet: “Nu ineens schrikken we ons dood. Wat hebben we in godsnaam in huis gehaald?”

Vandaag werd het rapport Staat van het Onderwijs 2015/2016 aangeboden, waaruit nog eens blijkt dat het echt niet goed gaat met het Nederlandse onderwijs. PVV-Kamerlid Harm Beertema geeft daarvoor de schuld aan VVD en PvdA – die zouden door D66 en GroenLinks zijn overgehaald om allerlei kwaliteitswaarborgen uit het onderwijs weg te halen. Toetsen worden afgeschaft en de Nederlandse taal wordt naar een lager plan getild: “Dit is het resultaat. Al die scholen doen maar wat.”

FVD-voorman Thierry Baudet sluit zich aan bij die conclusie. Hij hekelt de kwaliteitsverlaging in het onderwijs om maar tegemoet te komen aan een groeiende groep allochtone leerlingen: “Krankzinnig!” Baudet koppelt die teloorgang ook nadrukkelijk ook aan het nieuws dat bepaalde christelijke scholen in Nederland de paasviering op een lager pitje willen zetten, zodat tere moslimzieltjes niet gekrenkt zouden worden. De FVD-leider ziet dat als aanval op onze cultuur: “We moeten ook staan voor onze traditie, onze geschiedenis, onze waarden. Dat moeten we gewoon uitdragen en trots op zijn! En niet al die gekkigheid die we nu zien.” En verder:

“We zijn heel slordig geweest met onze tradities. We hebben gedacht dat die gewoon vanzelfsprekend zijn, en als ze dan wat meer verdwijnen dan blijven alle waarden die daarin besloten liggen wel bestaan.

En ineens schrikken we ons dood. Wat hebben we in godsnaam in huis gehaald?

Nu denken mensen: ‘nou, die Nederlandse tradities, toch maar een beetje beschermen en een beetje uitleggen en uitdragen, want Nederland moet wel Nederland blijven.’ Ik snap dat heel goed en ik sta daar ook achter.

Ik zou willen zeggen: waarvan akte, Baudet heeft hier gewoon helemaal gelijk. Het Nederlandse onderwijs moet uitdragen wat het is om Nederlander te zijn. Als dat niet gebeurt – zoals nu dreigt het geval te worden – dan wordt het tijd om eens fors in te gaan grijpen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Ni28

  In de jaren 70-80 heerste op scholen de cultuur van vrijheid en keuzevakken. De leerar was Piet en de pet paste ons allemaal. Dat heeft zich wel gewroken door lagere kwaliteit van mensen op hun werkplek. De leiders van vandaag stammen ook uit die tijd en dat merken wij wel. Geen respect voor eigen cultuur en eigen waarde. Het enige wat telt is geld. Ook die ene geschiedenisleraar die het vak moet doorgeven die amper geleerd is door de enkele thema’s die doorgenomen werden. Ik heb klassiek onderwijs genoten en kende alles vanaf de Grieken en Romeinen tot heden. Kinderen in die jaren hadden het maandenlang over haviken en duiven tijdens de Cuba crisis. Dat is toch maar een stukje geschiedenis. De kwaliteiten van aardrijskunde bleken al snel op de wereldkaart van Frits Bom waar ook jonge mensen niet konden aanwijzen waar zij op dat moment waren. En dan vooral het gemis van de eigen cultuurkennis. Nederland is geglobaliseerd en voor iedereen makkelijk toegankelijk en ook diegenen die onze cultuur verachten en kapot willen maken. Nederland is van iedereen behalve de autochtone Nederlanders. Als de regering komt die nu in de maak is wordt het nog erger. Dan zijn wij vogelvrij in eigen land.

  1. Marija

   Vergeet niet dat u ook in staat bent uw mening goed en in keurig Nederlands (zonder taalfouten) hier naar voren te brengen, waarvoor complimenten.
   Kennelijk nog goed onderwijs genoten.
   Als ik sommige reacties op fora lees krijg ik de rillingen van het taalgebruik, het is erbarmelijk.

   1. swetsnek

    Weer eentje of topic die ligt te zeiken over een ander zijn Nederlands rot op

    1. Marija

     :-))

   2. Chris Schoneveld

    Zonder taalfouten? Ach het zal wel een typfoutje zijn: “leerar”

    1. Marija

     ja tuurlijk

 2. Adriaan

  Nederland is verworden tot een vuilnisbelt, een open riool. Het is niks meer waard. Het is geen land meer om trots op te zijn. Dankzij Pechtold, Klaver en al dat andere gespuis die deze ontwikkeling een warm hart toedragen. Het is triestig om dit op mijn ouwe dag nog te moeten meemaken.

 3. Floris

  Links…maakt meer kapot dan je lief is.

  De laatste goede linksert was de oude Drees. En die zag de schade aankomen die z’n partijgenoten zouden gaan aanrichten:

  “Op 24 mei 1971 zei Drees vanwege zijn onvrede met de in zijn ogen te linkse koers van de PvdA zijn lidmaatschap van deze partij op; vooral de opkomst en invloed van Nieuw Links was hier debet aan. Nieuw Links bestond onder anderen uit de toen prominente PvdA’ers: Jan Nagel, Han Lammers, André van der Louw, Hans van den Doel, Max van den Berg en Marcel van Dam. Drees achtte de koers die Nieuw Links inzette te radicaal, niet realistisch en spilziek.”

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_Drees

 4. Jetske

  Waar heeft Baudet gelijk in? Het komt bij de PVV vandaan en Baudet
  heeft er alleen maar mee ingestemd, de eer hoort Harm Beertema
  van de PVV toe, ik heb het hele debat gevolgd!
  Hou eens op om Baudet de hemel in te prijzen, deze man heeft
  bijna alle standpunten van de PVV ingenomen, zijn hele bestuur
  zijn allemaal van de VVD!

  1. Nederland-op1

   De VVD is veel te politiek correct en de mensen die nu bij FvD zitten konden daar blijkbaar niet tegen. Veel standpunten komen dan misschien bij de VVD vandaan, maar nu wordt er eindelijk ook iets mee gedaan. Heel goed Thierry, schop maar lekker tegen al die linkse anti-Nederlandpartijen aan!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.