Kim Han-Sol, neef van Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-Un, "zit ondergedoken in Nederland"

Geen categorieapr 01 2017, 18:00
Zijn vader, de halfbroer van Kim Jong-un werd in februari vermoord.
Kim Han-Sol, de jonge neef van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-Un, bevindt zich op dit moment vrijwel zeker in Nederland. Dat laat de organisatie Chesin weten. Die groep doet onderzoek naar bedreigde Noord-Koreaanse burgers en weet dus waar het 't over heeft.
Volgens een vertegenwoordiger van Chesin is de kans "80 procent" dat Han-Sol in ons land is. Met andere woorden, dat is een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid.
De Telegraaf voegt daar aan toe dat andere experts óók geloven dat er een gerede kans is dat we er een landgenoot bij hebben -- of in ieder geval in een inwoner.
Het is niet zo gek dat Han-Sol op de vlucht is. Zijn vader, Kim Jong-Nam, werd eerder dit jaar namelijk vermoord in Maleisië. Dat gebeurde met behulp van zenuwgas. Hij kwam een paar vreemden tegen die hem opeens een "vloeistof" in het gezicht smeerden. Verbaasd vervolgde hij zijn weg. Op de luchthaven vertelde hij aan een paar bewakers wat er gebeurd was. Toen voelde hij zich ziek worden. In weinig tot geen tijd klapte hij in elkaar. Dood. Einde oefening voor Jong-Nam.
De Maleisische autoriteiten en andere inlichtingendiensten zijn er zeker van dat Noord-Korea achter de moord zat. Kim Jong-Un wordt namelijk met de dag meer paranoïde. Hij gelooft dat zijn positie in gevaar is zolang er andere familieleden in leven zijn. En dus moeten ze allemaal uit de weg worden geruimd. Daar komt nog eens bij dat Jong-Nam niet zomaar iemand was: hij was de oudste zoon van Kim Jong-Il, de vorige dictator van Noord-Korea. Als zodanig was hij eigenlijk de grote favoriet om zijn vader op te volgen. Dat feest ging niet door omdat hij daar zelf geen zin in had en omdat hij het regime een paar keer 'beledigd' had. Zo had hij geprobeerd om stiekem Disneyland in Tokio te bezoeken. En dat mag niet.
Nu Jong-Nam niet meer leeft vormt zijn enige zoon, Kim Han-Sol natuurlijk nog steeds een bedreiging voor Jong-Un. Daarom is de kans groot dat de knettergekke dwerg zijn spionnen nu achter zijn bloedeigen neef aanstuurt, ja, ook als die aangeeft totaal geen zin te hebben in de positie van leider van één van de armste landen ter wereld.
De Leidse hoogleraar Koreastudies Remco Breuker legt uit:

"De mantel van de opvolging hangt om de schouders van Kim Han-Sol. Daar kan die jongen niets aan doen. Het gevaar voor hem is uiterst reëel."

Dat komt ook door het streng patriarchale systeem van Noord-Korea. Erfopvolging wordt daar bijzonder serieus genomen, en ja, daarvoor wordt altijd gekeken naar de oudste zoon. Dat was dus Kim Jong-Nam, niet Kim Jong-Un. Nu die dood is geldt dat Kim Han-Sol het eigenlijk voor het zeggen zou moeten hebben.
Triest genoeg voor de jongeman die waarschijnlijk niets te maken wil hebben met het bloeddorstige regime van zijn 'neef' is het volgens experts best gemakkelijk voor Kim Jong-Un om spionnen naar Nederland te sturen. Ze hoeven alleen maar een werkvergunning te bemachtigen voor een EU-land en voila, ze kunnen gaan en staan waar ze willen.
Ondertussen groeien de internationale zorgen over Noord-Korea en het wanbeleid van de gestoorde Kim Jong-Un. Deze gek lijkt steeds meer van zins te zijn om een oorlog te beginnen, of in ieder geval om er één te riskeren. En ja, dat is bijzonder problematisch. Noord-Korea heeft immers atoombommen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten