Leefbaar Rotterdam is klaar voor het gevecht met de PVV, en sneert naar Geert Wilders: ‘Wij doen wél mee’

joosteerdmans
Foto: Joost Eerdmans houdt een toespraak. Bron: Arjan71 / Wikimedia Commons.

Gisteren maakte de PVV bekend te zullen meedoen met de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Leefbaar Rotterdam ziet daar geen bezwaar in. Sterker nog: het is een mogelijkheid om nog maar eens te benadrukken wat de verschillen tussen de twee zijn.

Sinds gisteren weten we dat Geert Wilders graag wil meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar in Rotterdam. Zijn PVV zal het dan opnemen tegen Leefbaar Rotterdam, die al sinds de opkomst van Pim Fortuyn dé dominante kracht op rechts zijn in de havenstad.

Ze zijn dan ook heus niet bang voor Geert Wilders en zijn volgelingen. Sterker nog, zoals De Telegraaf beschrijft in de kop van een artikel met LR-voorman Joost Eerdmans lusten ze de PVV rauw:

“„Wij zijn een stevig verankerde volkspartij”, zegt Eerdmans zelfverzekerd. „Wij durven de strijd dus wel aan.”

Volgens Eerdmans zal de strijd op rechts bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 erg interessant worden. Hij erkent dat er overeenkomsten tussen zijn partij en die van Wilders zijn. „Maar de aanpak is anders.” Eerdmans noemt bijvoorbeeld dat Leefbaar laat zien verantwoordelijkheid te kunnen nemen. De partij zit nu in het stadsbestuur en staat als milder en pragmatischer dan Wilders bekend. „Wij doen mee, dat is een groot verschil. We zijn niet voor de zijlijn geboren.””

Leefbaar Rotterdam kiest dus voor een beproefde strategie om de PVV de wind uit de zeilen te nemen: te wijzen op de slechts beperkte mate waarin Wilders’ partij bereid is om concessies te accepteren en mee te regeren. Leefbaar Rotterdam heeft jarenlange (lokale) bestuurservaring, maar de PVV moet de eerste wethouder of minister nog leveren. Het lijkt een beetje op de aanpak van het Forum van Democratie, die ook over de PVV aardige dingen zeggen. Maar er dan wel aan toevoegen: ‘De PVV is echter onvoldoende constructief om tot een oplossing te komen voor de culturele problemen waarmee Nederland kampt.’

LR is niet zo’n partij die hard inzet op een cultuursverandering, maar wél te kampen heeft met allerlei problemen als gevolg van de massa-immigratie naar Nederland. Nu kijken of Leefbaar slaagt in haar opzet en maart volgend jaar ook de grootste partij van Rotterdam kan blijven.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

10 reacties

 1.   

  Als oud-Rotterdammer, heb ik de keren, dat het kon op Leefbaar gestemd. Ik zou het nu niet meer doen. Omdat, net zoals altijd, als men het pluche betreedt, alle beloften overboord gegooid worden. Met als excuus “”ja maar, het komt door de coalitie die we moeten vormen”. Een flauwekul antwoord, maar ja, de verdiensten zijn goed.
  En die goochem van een Eerdmans praat stoere taal, maar als het er op aankomt, trek hij zijn keutel weer in. Flauwekul partijtje!

 2.   

  Sneer eerst over jezelf, dan pas over een ander. Wie hard loopt, valt ook hard.

  1.   

   IPV dat Eerdmans nu al de aanval kiest op PVV kan hij het juist beter toejuichen dat de PVV meedoet in Rotterdam. Toch een partij die samen een behoorlijk blok kunnen vormen en waar hij mee samen kan werken. Waar is Eerdmans bang voor dan? Of wil hij liever samenwerken met de relturken van DENK. Ook dat hij sneert dat hij niet langs de zijlijn blijft staan. Wilders natuurlijk ook niet. Maar als je partijen in de kamer hebt met dictatoriale trekjes die weigeren met de 2e partij van Nederland samen te werken dan kan Wilders ook niet zoveel. Eerdmans lult een beetje als iemand die lid zou zijn van een elitepartij. Ik vraag me af of Wilders afserveren in de geest van Fortuyn is. Ik denk het niet. Ik denk dat Pim het alleen maar een aanwinst kon vinden.

   Eerdmans poept in zijn broek anders zou hij nooit de aanval kiezen.

 3.   

  Het is natuurlijk niet zo slim van Eerdmans om zijn evenknie de loef af te willen steken. PVV en LR zullen elkaar in de toekomst nog heel hard nodig hebben. Dat doet Baudet van FvD heel wat beter. Rotterdam is toch al een verloren stad. Daar bepalen al jaren moskeeën het beleid.

 4.   

  Leefbaar is onder Joost Eerdmans naar links opgeschoven en nog maar een zwak aftreksel van wat Pim Fortuyn voor ogen stond.

  Vooral op het gebied van immigratie ( een speerpunt bij Pim Fortuyn) zijn ze gedraaid en praten zoals zoveel establishment partijen praten over immigratie. (= politiek-correct)

  Ook de aanval van Eerdmans op de PVV is een zwaktebod. De PVV heeft Leefbaar niet aangevallen.

  Beide partijen moeten samenwerken en niet gaan ruzie maken zoals Eerdmans nu doet. De PVV en Leefbaar kunnen elkaar aanvullen en ondersteunen bij het te voeren beleid.

 5.   

  Daar gaan we weer,alweer een naprater dat de PVV geen oplossingen heeft.
  Toch goed de debatten volgen en het partijprogramma een keer goed lezen
  De PVV overal een oplossing voor,het probleem is dat dhr Eerdmans er alleeen voor zichzelf zit anders zou hij idd wel blij zijn ,kunnen ze samen een vuist maken ipv alleen te roeptoeteren

 6.   

  “Culturele problemen…”. Als jullie die maar met voortvarendheid willen oplossen. Rotjeknorristan. Een burgervader hebben jullie reeds! Allah u Hakbar!

  “Londonistan: 423 New Mosques; 500 Closed Church (Gatestone Institute).

  British multiculturalists are feeding Islamic fundamentalism. Muslims do not need to become the majority in the UK; they just need gradually to Islamize the most important cities. The change is already taking place.

  British personalities keep opening the door to introducing Islamic sharia law. One of the leading British judges, Sir James Munby, said that Christianity no longer influences the courts and these must be multicultural, which means more Islamic. Rowan Williams, the former Archbishop of Canterbury, and Chief Justice Lord Phillips, also suggested that the English law should “incorporate” elements of sharia law.

  British universities are also advancing Islamic law. The academic guidelines, “External speakers in higher education institutions”, provide that “orthodox religious groups” may separate men and women during events. At the Queen Mary University of London, women have had to use a separate entrance and were forced to sit in a room without being able to ask questions or raise their hands, just as in Riyadh or Tehran.”

  1.   

   Sucses with it”IDIOTS”.

 7.   

  Mark met wie? Hoezau? Huh? Duh! Inhoudelijk? Feiten?
  Pilletje te laat, bel je zuster!?
  Ook maar sukses, of suckses, of succes, suck ass!

 8.   

  Rotterdam is wel de laatste stad waar Wilders zich druk om zou moeten maken. Leefbaar Rotterdam (zeg maar: Lijst Fortuyn Rotterdam) heeft de zaken daar goed op orde gebracht. Het is een nogal domme zet als de PVV zich daar met de gemeenteraadsverkiezingen gaat bemoeien. Dat leidt tot een versplintering van de 2 rechts-populistische partijen. En met het risico dat de derde (Denk) heen gaat met het been.

  Wilders kan zich een PVV-lijst in Amsterdam starten. Of desnoods Utrecht, als hij bang is voor de Amsterdamse branieschoppers. (Limburgers voelen zich altijd wat calimero in de hoofdstad…).

  Duidelijk is wel dat Wilders op zoek is naar nieuwe doelen. Zijn missie: De grootste partij worden op 15 maart 2017 is mislukt. De teleurstelling moet enorm zijn, tot 4 weken voor de verkiezingsdatum was de PVV in alle peilingen de grootste. En dan toch worden geklopt door ‘aartsvijand’ Rutte, met maar liefst 13 zetels verschil !

  Wilders is over zijn hoogtepunt heen. Op rechts wordt hij voorbij gestreefd door politici die dezelfde standpunten verkondigen, maar dat wel op een beschaafdere manier doen (Baudet, Hiddema). Ik schreef het al eerder: De PVV is toe aan een nieuwe leider! Bosma, Beertema of De Roon zijn prima kandidaten om Wilders op te volgen.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!