Links grachtengordelblad Volkskrant valt zowat van z’n stoel: ‘Huh, er stemmen ook normale mensen op Le Pen?!’

Als je maar vaak genoeg jezelf vertelt dat je een enorme fascist moet zijn om op Marine Le Pen te stemmen, dan ga je er op een gegeven moment zelf in geloven. Dat is ook wat verschillende media telkens overkomt als het gaat om figuren als Marine Le Pen.

Vandaag in De Volkskrant: een hele klaagzang van een Nederlands-Franse journalist die er tot zijn grote schok achter kwam dat zijn vader – stemgerechtigd in Frankrijk – bij de aankomende Franse presidentsverkiezingen zijn stem zal uitbrengen op niemand minder dan Front National-kandidate Marine Le Pen. Julien Althuisius:

“Afgelopen zondag, bij de eerste ronde, bracht hij inderdaad zijn stem uit op Marine Le Pen. Toch moet ik nog zien of hij in de tweede ronde niet voor Macron gaat. Mijn vader weet heus wel dat Marine Le Pen niet de ideale schoondochter is. Hoop ik. Al is misschien de wens de vader van die gedachte. Stemt hij weer op Le Pen, dan is het niet zozeer een stem op haar, maar een stem tegen de elite, tegen de gevestigde orde. Het is een boze stem, maar ook een wanhopige.”

Ik moet zeggen dat ik het wel bijzonder opmerkelijk vind dat iemand maar liefst 25 alinea’s vol weet te schrijven om te klagen over wat zijn vader gaat stemmen. Gun je je oude heer zelfs dat beetje privacy niet, dat je hem vanwege zijn stemkeuze in één van ’s lands bestgelezen kranten moet kapittelen? Ik vind het nogal oneervol om te doen.

Maar ik zal ook toegeven: voor De Volkskrant is het natuurlijk allemaal reuzespannend. Die zijn jaren bezig geweest met doen alsof Le Pen een soort duivel in mensenvorm was. Een nieuwbakken fasciste, een volgelinge van de Führer in eigenste persoon en bovendien een slachter van de vrijheid. Althans, als je De Volkskrant en consorten had mogen geloven de afgelopen jaren.

Natuurlijk zat er wel een kern van waarheid in – dat Marine Le Pen niet de ideale schoondochter is, zoals Julien Althuisius dat in zijn stuk ook met een eufemisme brengt – maar zoals met wel meer figuren uit de populistische hoek is dat altijd op een ronduit paniekerige manier gebeurd. Het gevolg is dat zelfs een feitelijke behandeling van een fenomeen als Marine Le Pen nu kennelijk ineens voor een soort bevreemding zorgt op de redactieburelen van de GoedVolk-krant. Hè, iemand die niet knettergek is en wél op Marine Le Pen wil stemmen… Nou, daar moet wel een enorm artikel achter zitten. Julius, ga jij je vader maar even goed ringeloren!

En zo geschiedde. En het werd een zeer vreemd tafereel.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

3 reacties

 1. Ben Zine

  Eigenlijk is er maar één omschrijving van toepassing op al dat drammerige, betweterige policor deugvolk, en dat is wereldvreemd. Ze leven in hun eigen delusionele bubbeltje van maakbaarheid en idealisme. Ongetwijfeld met de beste bedoelingen, maar zoals wij allen weten is de weg naar de hel bezaaid met goede bedoelingen.

 2. mening66

  Is de PVV een verboden partij? Is de Partij v Le Pen verboden? NEE, beide zijn een partij binnen de democratische regels ontstaan en door een groot deel v d bevolking gekozen.
  Toch worden deze partijen en hun gevolg als zodanig weg-gezet.
  Dat criminaliseren, het maatschappelijke kordon sanitair, heeft geen noemen waardige verandering ontketent en ze worden langzaam maar zeker groter.
  Laten wij horen dat er snel verandering komt en deze partijen echt de grootste worden.
  Anders zijn wij binnen 10 jaar aan de islam overgeleverd.
  Want de linkSSe kliek is en blijft een volgeling van de islam.

 3. van Urk

  Moet nog steeds aan de Franse heer Farid denken die voor de camera verscheen. Wat een waarheid kwam er uit deze mond vandaan. Daarom begrijp ik figuren zoals deze journalist van de Volkskrant nou helemaal niet. Zouden zij het echt niet begrijpen of snappen dat zij op een onverstandige manier meedoen met een door links gecreeerde buitenschijnvertoning dat wil laten zien alsof het lijkt dat alles goed onder de riem zit? Kijk hoe onze politie probeerden te bewijzen dat het met de criminaliteit onder asielzoekers allemaal wel meevalt door gewoon alles in de linkse doofpot te stoppen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.