Nederlandse imam haalt 28.000 euro op bij moslims in België, verdwijnt vervolgens spoorloos

Geen categorieapr 16 2017, 17:15
Toedeledokie!
Dit is toch wel een beetje... asociaal:

De politie is op zoek naar de 24-jarige Nederlandse Anas El Abbas die in het Belgische Vilvoorde actief was als imam. De afgelopen maanden riep hij de moslimgemeenschap in en rond de moskee op om geld te storten voor allerlei goede doelen. Het bleek uiteindelijk vooral om zijn eigen portemonnee te gaan

Volgens het parket van Halle-Vilvoorde is El Abbas er met zo'n 13.000 euro vandoor gegaan. De moslimgemeenschap aldaar zegt dat het echte bedrag veel hoger is, namelijk 28.000 euro. Het verschil zou komen doordat veel moslims zich kapotschamen voor zijn wangedrag en zich (nog) niet gemeld hebben bij de autoriteiten. Achter de schermen en onderling zouden ze het er echter wél over hebben. Eén gelovige legt uit:

"Een imam heeft aanzien. Dat net zo iemand ons vertrouwen schaadt, komt heel hard aan."

Het is te vergelijken met een katholieke priester die zoiets doet: en dan niet in het Nederland van anno 2017, maar in dat van anno 1950, toen de band tussen kerk en gelovigen echt nog heel hecht was. Zoiets hakt er vreselijk diep in.
Ook legt deze gelovige moslim uit hoe El Abbas de boel voor de gek heeft gehouden:

"Hij vroeg eerst geld aan individuele gelovigen. Om een ziek familielid te helpen, om iemands advocaat te betalen, omdat hij zélf al zo veel goede doelen had gesponsord dat hij die maand niet meer toekwam met zijn geld. Je kon het zo gek niet bedenken, of hij wilde er geld voor."

Dat zou zelfs zijn opgegaan voor een auto. Blijkbaar moest de geloofsgemeenschap die maar even betalen. Want meneer de imam had er écht één nodig.
De les die de gemeenschap daar kan leren is dus vrij simpel te bevatten: als iemand religie misbruikt om enorme bedragen op te halen -- zeker als dat gebeurt met belachelijke verhalen -- word je besodemieterd.
Is het dan helemaal niet mogelijk dat meneer de imam tóch goede bedoelingen had? Nou ja, die kans kunnen we niet helemaal uitvlakken. Maar dan zal hij zich wel razendsnel moeten melden en tekst en uitleg moeten geven. Als hij dat niet doet is het natuurlijk duidelijk wat er hier gebeurd is: een hele geloofsgemeenschap is dan afgezet door een man die religie gebruikte om zichzelf te verrijken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten