Nieuwe Brusselse steunpilaar Joshua Livestro: “Veranker Nederlands EU-lidmaatschap in de grondwet!”

Het moet maar eens ophouden met het heroveren van onze nationale soevereiniteit op de bureaucratische tsaren in Brussel, vindt Jalta-oprichter en born again europhile Joshua Livestro. Wat hem betreft zet Nederland vaart achter het grondwettelijk vastleggen van ons EU-lidmaatschap, waarmee we praktisch gezien een Nexit voor altijd voorkomen kan worden.

Opmerkelijk: Met Jalta.nl heeft Joshua Livestro zijn hele eigen opinieplatform, maar tegenwoordig kennelijk wordt dat zo beroerd gelezen dat de voormalige werknemer van Frits Bolkestein maar is uitgeweken naar RTL Z. Daar heeft Livestro een hele blogpost gewijd aan een idee dat hij heeft opgegraven uit het pre-Fortuyntijdperk.

Namelijk: laten we in de grondwet vastleggen dat Nederland lid móét zijn van de Europese Unie, zodat ons land er niet kan uittreden als Brussel nog vreselijker en federaler wordt. Dan is er zo’n 10 jaar nodig voor ons Nederlanders om ons helemaal te bevrijden van het juk van de EU. Dit om te voorkomen dat (ik citeer!) “Europese verworvenheden” verloren zullen gaan:

“Een mogelijke oplossing werd in ons land rond de eeuwwisseling al gegeven door toenmalig PvdA-senator Erik Jurgens. Hij pleitte via een naar hem genoemde motie ervoor het lidmaatschap van de Europese Unie te verankeren in de grondwet. Het voordeel ervan is evident: uittreding kan niet langer een kwestie van een enkele volksraadpleging zijn, maar zal door twee opeenvolgende parlementen moeten worden bevestigd. Een exit is dus nog steeds mogelijk, maar alleen als weloverwogen besluit dat over een periode van meerdere jaren door een ruime meerderheid van het parlement wordt gesteund.”

Kortom: zak er maar in, stelletje eurosceptische rotburgers, als wij als eurofiele politici lid willen blijven van de EU dan zullen wij elk naar procedureel trucje uit de kast trekken om jullie – stom en dom electoraat – te verhinderen dat jullie je zin krijgen.

Op de analyse van Livestro zijn een hoop dingen aan te merken. De eerste is dat hij veel te ver voor de muziek vooruitloopt: er is momenteel geen Kamermeerderheid voor het verlaten van de EU, noch voor het uitschrijven van een referendum over een Nederlands uittreden – een zogenaamde Nexit. Wat is dus de urgentie van deze eurofiele machtsgreep? Ik zie ‘m niet.

Ten tweede is het natuurlijk ronduit ondemocratisch om zaken in de grondwet te willen wegstoppen alleen maar zodat je het voor je politieke tegenstanders lastig maakt om hun zin te krijgen. Voor alle duidelijkheid: dat zijn de praktijken van despoten en alleenheersers. De grondwet is er om breedgedeelde waarden te waarborgen – het EU-lidmaatschap is toch echt iets anders dan bijvoorbeeld de vrijheid van meningsuiting of het feit dat parlementariërs zonder last kunnen spreken in de Tweede Kamer.

Kortom: dit is nogal een ondemocratisch en onzalig anti-Nederlands plan. Livestro kan zich volgens mij beter richten op het aantrekken van lezers voor Jalta – dat kost ‘m al genoeg moeite – dan met het zijn van een mislukte evil genius die via allerlei slinkse sluiproutes de Nederlandse soevereiniteit en democratie probeert om zeep te helpen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. IJscoman

  Joshua Livestro is volkomen ingepakt door de Soros-dollars. Triest. Iedereen heeft zijn prijs en voor Livestro zal die niet erg hoog zijn.

 2. Ni28

  Wat een domme, irritante idee. Verdere reactie niet waard.

 3. Vabis

  Joshua Livestro wil de grondwet veranderen, tijd om Volkert van der Graaf te mobiliseren…….

 4. Floris

  Toen die vent nog columns voor de Telegraaf schreef vond ik hem al niks. Nu is het minder dan niks.

 5. Guus Geluk

  Het is een goede zaak dat Livestro een sterke EU voorstaat, maar méér EU is buitengewoon slecht. Vooral nu het EU-lidmaatschap continu ter discussie staat, is het ondemocratisch en onverstandig om het maar in de grondwet te stoppen.

 6. Noordoosterling

  Nu al bang voor Fvd in de nabije toekomst!

 7. Henk-Jansen

  Ik hoop dat de hele EU in elkaar dondert. Zo dat we vervolgens op puur economische zaken met economisch sterke west- en noord-Europese landen samen kunnen gaan werken.

 8. Isolde

  Onlogisch is dit voorstel bepaald niet en ik stem er ook mee in.

  De Brexit maakt duidelijk dat een volk door een paar leugenachtige volksmenners met een minimale uitslag via een referendum op het verkeerde been kan worden gezet. Als de Britten een tweede kans hadden gekregen hadden ze dit krankzinnige bedrijfsongeval kunnen repareren.

  Wijziging van fundamentele zaken als het lidmaatschap van de EU vergt een tweederdemeerderheid en twee lezingen in beide Kamers der Staten Generaal.

  Laten we hopen dat de politiek dit uitstekende idee oppikt.

  1. Floris

   Daar hebben we de EU trol Wim Hutten weer.

   Gaap.

 9. Beukman

  Lidmaatschap EU verankeren in de grondwet is het nog wat vroeg voor, maar het lijkt me beslist iets om in de toekomst naartoe te werken.

  Wat is dat trouwens toch steeds met de berichtgeving hier rond de oprichter van DDS? Ik proef oud zeer.

  1. Guus Geluk

   “Wat is dat trouwens toch steeds met de berichtgeving hier rond de oprichter van DDS? Ik proef oud zeer.”

   In eurosceptische kringen wordt deheer Livenstro als een afvallige gezien.

   1. Beukman

    @Guus
    Mocht het alleen dat zijn, dan is men dus zwaar teleurgesteld in een man die het lef had van mening te veranderen.

    1. Guus Geluk

     Tja, je zal maar van je eurosceptische geloof afvallen. Dan ben je duidelijk de sigaar, @Beukman. Afvalligen worden gestraft.

  2. Isolde

   Waarom zou verankering van het lidmaatschap van de EU te vroeg zijn? Als je bedenkt wat de implicaties zijn van een onbezonnen referendum over een Nexit verbleken veel Grondwetartikelen qua impact.
   Referenda zijn ondemocratische bermbommen, het is volstrekt onverantwoord idioten van het slag Wilders, Baudet of Roos met leugen en bedrog de kans te bieden de bevolking te belazeren met een debiele vraagstelling over zo’n fundamentele kwestie. Het is tenminste nodig dit soort ingrijpende stappen in twee lezingen te doen. Verankering in de Grondwet regelt dat.

   1. Noordoosterling

    Eu is leugen en bedrog!

 10. Arachne

  De heer Livestro haalt Erik Jurgens erbij, Erik Jurgens!!! Een globalist avant la lettre.

  De heer Livestro stelt “weloverwogen… door een meerderheid van het parlement”.
  Sinds wanneer gebeurt er in het parlement iets dat enigszins weloverwogen genoemd kan worden?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.