Ons asielsysteem zo lek als een mandje: doodnormale Duitser registreert zich probleemloos als vluchteling

Geen categorieapr 27 2017, 19:00
Een terrorismezaak die onze oosterburen deze week shockeert legt veel grotere problemen bloot in het Europese asielsysteem die ook ons blootstellen aan enorme gevaren.
In Nederland mag de tocht van een vrolijke Willem-Alexander en zijn gevolg door Tilburg dan het belangrijkste nieuws zijn, in Duitsland houdt men zich bezig met een iets dringendere zaak. Op het vliegveld van Wenen is namelijk een Duitser opgepakt die daar een pistool probeerde te verstoppen in een WC-bak. Toen de Oostenrijkers echter probeerden te achterhalen wie de man was door vingerafdrukken af te nemen, kwamen ze tot een grote verrassing: volgens de databank met persoonsgegevens hadden ze een Syrische vluchteling voor hun neus staan. Details over zijn uiterlijk zijn niet bekend gemaakt, maar wat wél duidelijk is, is dat hij er zeker niet uitziet als een Arabier: waarschijnlijk hebben we hier te maken met een gewone 'roomblanke' Duitser.
Nu blijkt dat de Duitser zich in 2015 heeft laten registreren als Syrische vluchteling om de aanslag die hij voorbereidde in de schoenen van zulke migranten te kunnen schuiven. Dit is natuurlijk een zeer kwalijke daad, en waarschijnlijk hebben we hier te maken met een extreemrechtse man die op totaal onacceptabele manier zijn haat voor migranten kenbaar probeerde te maken - wat je ook van migranten vindt.
Deze kwalijke zaak roept echter een onvermijdelijke vraag op: hoe kan het in hemelsnaam dat deze gek zich als Syrische vluchteling heeft kunnen registreren? De man zou zich al in 2015 hebben geregistreerd in het Duitse Giessen, waarna hij net als alle andere asielzoekers een onderkomen kreeg toegewezen, plus een maandelijks zakcentje om van rond te komen. Dat is makkelijk verdiend, toch?
Natuurlijk: het komt veel vaker voor dat vluchtelingen uit andere landen, bijvoorbeeld Afghanistan, zich voordoen als Syriërs om makkelijker asiel te krijgen in Europa. En vanzelfsprekend is het gros van deze mensen helemaal geen vluchteling, maar gewoon een ordinaire gelukszoeker. Bij die mensen is het echter nog altijd lastig om aan te tonen waar ze nou echt vandaan komen en wat hun motieven zijn, maar hoe kun je zo ernstig de mist in gaan als immigratiedienst als je zo'n man voor Syrische vluchteling aanziet? Hij zou totaal geen Arabisch uiterlijk hebben, en geen woordje Arabisch spreken - hoe lastig kan het zijn om daarachter te komen? Als zo iemand voor je staat en zegt uit Syrië te komen moeten er toch allerlei alarmbellen afgaan, of misschien het gevoel dat er een grap met je wordt uitgehaald. Hoe incompetent moet je wel niet zijn om dit niet te doorzien?
Ik zal de laatste zijn die het geweld waarmee deze zieke geest zijn punt wilde maken zal goedkeuren: geweld is immers, wat de motivatie ervoor ook is, nooit acceptabel. Door zijn daden wordt echter wel pijnlijk duidelijk wat een vergiet ons asielsysteem is: als zo iemand zich al als vluchtende Syriër kan voordoen, hoe makkelijk moet een getrainde terrorist van ISIS dat dan wel niet voor elkaar krijgen? Het is tijd dat we onze koppen uit het zand halen, en snel ook!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten