Peilingen: Thierry Baudet is begonnen aan een opmars – nu al 2 zetels winst voor FVD!

De nieuwe partij Forum voor Democratie van Thierry Baudet blijkt bezig met een razendsnelle opmars in Nederland. Vorige maand won de partij haar eerste Kamerzetels, maar als de verkiezingen deze maand zouden zijn gehouden, was de FVD al twee keer zo groot geweest.

Het duurt nog wel even voordat Nederland weer naar de stembus gaat, maar wanneer dat gebeurt zijn de voortekenen in ieder geval alvast goed voor Thierry Baudet en zijn Forum voor Democratie. Amper één maand na de Tweede Kamerverkiezingen van 2017, en zijn partij is al verdubbeld in grootte! Kwam FVD vorige maand met twee zetels binnen in de nationale vergaderzaal, zo is de partij inmiddels al goed voor vier blauwe zetels.

peiling 16-4-2017

Zo blijkt in ieder geval uit de nieuwste peiling die Maurice de Hond vanochtend bekendmaakte. FVD is vooralsnog de enige partij die meer dan één zetel weet te verschuiven. D66 en 50PLUS boeken ook winst, maar slechts de helft van wat FVD weet te bewegen. VVD, PVV, CDA en de SP raken daarentegen juist een zetel kwijt ten opzichte van hun uitslagen van vorige maand.

Het lijkt er dus op dat het Forum voor Democratie kan beginnen aan een gestage opmars in het Nederlandse politieke landschap. De partij weet mensen het gevoel te geven dat er iets gaat, moet én kan veranderen en weet zich daarom gesteund door een hoop enthousiaste aanhangers. De langzame groei van FVD moet met name de PVV ernstige zorgen baren: die opmars van Thierry Baudet kan namelijk alleen gestuit worden als de PVV het kenmerkende cynisme van diens kiezers kan omzetten in enthousiasme.

Of dat gaat lukken moeten we afwachten, maar duidelijk is wel dat de PVV eindelijk die concurrent heeft gekregen waarmee alle succesvolle politieke bewegingen na verloop van tijd te maken krijgen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Isolde

  Een opmars lijkt me een groot woord voor een rimpeling in een peiling maar het is goed mogelijk dat FVD ten koste van de PVV gaat groeien. Politiek betekent het natuurlijk weinig.

 2. van Urk

  VVD en CDA een zeteltje gezakt. Zal wel met Klaver te maken hebben. Als het kabinet VVD,CDA,D66 en GroenLinks daadwerkelijk zou komen dan donderen de zetels van de VVD en CDA van de Haagse trap af.

  1. Kodi

   Bezint eer ge met D’66 en Groen Links begint.

 3. Mees

  Kabinet-Rutte III verschijnt in juli op het bordes, geweldig.
  Waar blijft toch de beloofde afrekening.
  Oja, pas in 2021 🙂 🙂 🙂

  1. IJscoman

   Gefeliciteerd hoor Mees! Met de grenzen die dan pas echt wagenwijd opengaan. Met de instroom van honderduizenden extra cultuurverrijkers en met de daardoor leeggevreten verzorgingsstaat. En ook met de 12.000 windmolen die ingepland staan. Prachtig resultaat. Ik hoop dat er rondom Somaliers bij je komen wonen en er 5 windmolens in je achtertuin komen.

   1. Isolde

    Je moet wel een behoorlijk grote achtertuin hebben als je er vijf windmolens wilt kunnen plaatsen.

    1. IJscoman

     Die heeft Mees: als juichaapje van de VVD woont hij vast lekker ruim. Jammer alleen voor hem dat hij afbraakbeleid van Groen Slinks niet goed in de gaten heeft.

 4. rosmalen53

  FvD is gewoon een vooropgezet plannetje van de gevestigde partijen om de PVV zo klein mogelijk te houden.
  Een soort tweederangs LPF die het beestje niet bij de naam durft te noemen maar alles inkleed met wat mooie dure prietpraat en wat Latijnse woordjes waar niemand de ballen van begrijpt maar waar de wat ‘betere ‘PVVers zich thuis bij moeten gaan voelen.
  met als doel dat er van beide partijen zowel Fvd als PVV net te weinig zetels zijn om daadwerkelijk wat te kunnen veranderen

  1. Beukman

   Ros maalt:
   “FvD is gewoon een vooropgezet plannetje van de gevestigde partijen om de PVV zo klein mogelijk te houden.”

   Leuk. Eindelijk weer eens een nieuwe complottheorie.

   1. rosmalen53

    Dan maar een complottheorie,partij is opgericht voor eigen gewin.
    In en in triest om zetels weg te kapen van een partij die eerst de kastanjes uit het vuur hebben mogen halen

    1. Isolde

     Je mag best een complottheorie inbrengen maar dan moet je het wel een beetje logisch en feitelijk onderbouwen. Dit is een debiele slag in de lucht.

     1. rosmalen53

      Ik hoef niks logisch en feitelijk te onderbouwen voor anderen op een manier hoe die het zien.
      Ik denk zelf na en zie zelf wel hoe het zit dat jij dat debiel vind boeit me weinig

    2. Beukman

     @rosmalen
     Het feit dat FvD twee zetels heeft, betekent alleen maar dat de partij zich weet te onderscheiden van willekeurig iedere andere partij. Waarmee ze automatisch bestaansrecht heeft.

 5. Two Ravens Black Kettle

  Elke zetel die wordt afgesnoept van de gelijkgeschakelde partijen (van de EUSSR-Soviet-Aanhangers van de VVD, via de zelfislamiserende Farizeeërs van de CU en de Armeense genocide ontkenners van Brigade Peggol tot de Weg-met-Onzers van GL en de Drie Aapjes van het CDA) is pure winst !
  Elke zetel die wordt afgesnoept van de PVV is zuur verlies.

 6. Jetske

  Belachelijk om nu peilingen te gaan
  houden, er wordt niets eens geregeerd.
  Zou de PVV ook niet opgesnoept worden
  door VNL? Hallo Tim, waar zijn die
  gebleven? Baudet gaat eerdaags wel
  zakken, de eerste scheurtjes zijn al
  zichtbaar!

 7. Blowing Bubbles

  Het is schokkend dat D66 virtueel ook een zeteltje lijkt te groeien.

 8. FlorisDeVr1es

  Nu zijn de stemmen nog afkomstig van VVD en PVV. De echte overwinning zou zijn als links stemmen gaat verliezen aan FvD omdat ook de arbeider met hun standpunten geholpen wordt in plaats van in de rug wordt gestoken door de geniepige Brusselse dolk en het Islamitische kromzwaard.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.