Thierry Baudet heeft dreigement voor Pechtold: ‘Als D66 referendumwet aanpast zal FVD dat via referendum blokkeren!’

D66, GroenLinks en de PvdA moeten niet gaan proberen spelletjes te spelen met de Nederlandse referendumwet en die proberen aan te passen. Doen ze dat wel, dan krijgen ze keihard de klep van Thierry Baudets vleugel op de vingers. Zo kondigt de FVD-fractievoorzitter aan ze met een referendum om de oren te slaan.

Ongeveer een jaar geleden ging Nederland naar de stembus om zich uit te spreken over een EU-associatieverdrag met Oekraïne. Dat liep niet goed af voor het verdrag: het werd weggestemd. Het was een uitslag waarmee Nederlandse centrumpartijen als D66, GroenLinks en de PvdA bepaald niet blij waren. Nu stellen ze voor om de Wet raadgevend referendum – die dit referendum mogelijk maakte – af te schaffen of in ieder geval zwaar te verbouwen. Zodat een referendum zoals dat over Oekraïne werd georganiseerd nooit meer zou kunnen plaatsvinden. SP-Kamerlid Ronald van Raak omschrijft de zorgen als volgt:

“Op initiatief van GroenLinks, PvdA en D66 hebben we een raadgevend referendum, maar dat was voor deze partijen slechts een opstapje tot een echt bindend (correctief) referendum. Daartoe hebben deze partijen eveneens een wet ingediend en ook die wet kon in de Tweede en Eerste Kamer rekenen op een meerderheid. Maar een bindend referendum vraagt ook verandering van de Grondwet en daarvoor moet dezelfde wet opnieuw bij de Tweede en Eerste Kamer worden ingediend – en een twee derde meerderheid krijgen. Daarvoor moest deze wet direct na de verkiezingen opnieuw aan de Tweede Kamer worden voorgelegd, maar dat hebben GroenLinks, PvdA en D66 niet gedaan. Het laat zich wel raden waarom: nadat de bevolking ‘nee’ had gezegd in het referendum over Oekraïne waren deze partijen ineens niet meer vóór, maar juist tégen het referendum. Want referenda zijn voor deze partijen wel leuk, maar niet als de mensen een andere mening hebben. Daarom zou het bindende referendum nu beter in een diepe lade kunnen verdwijnen.

Maar kan dat zomaar? Kun je een wijziging van de Grondwet, die door de Tweede en Eerste Kamer is aangenomen, zomaar laten liggen? Omdat je zelf als initiatiefnemer van mening bent veranderd? Nee, dat kan natuurlijk niet.”

Dat dat eigenlijk niet kan, is ook een mening die gedeeld wordt door FVD-fractievoorzitter Thierry Baudet. En hij gooit er meteen een dreigement tegenaan: D66 c.s. moet niet proberen om te marchanderen met de huidige Wet raadgevend referendum:

Pechtold moet namelijk niet vergeten dat alle mogelijke veranderingen die hij zou willen toepassen op de referendumwet – hogere minimale opkomst, meer handtekeningen, geen referenda over verdragen meer – gaan via een wetswijziging. En wetswijzigingen zijn – yep – per definitie referendabel. Als Pechtold z’n spelletje met de referendumwet dus doorzet, kan Baudet dus gewoon een referendum over het referendum gaan houden. Heel simpel.

D66 kan dus maar beter op z’n tellen passen. Want Baudet heeft eerder laten zien dat hij succesvol een volksraadpleging kan organiseren én winnen. Laat dat referendum dus met rust! Of anders…


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. IJscoman

  De kleine kaste van elite-brahmanen in ons land vond de referendumwet helemaal toppie en de beste worst die ze de kiezer hebben voorgehouden. Een leuk speeltje waarmee ze hun ‘ware democratische’ intenties aan het klootjesvolk konden tonen.

  Helaas – de domme massa maakte er nog gebruik van ook. Dat is de bedoeling niet! Terug in je hok idioten: wij bepalen wel wat goed voor jullie is. Daar hebben jullie zelf geen zeggenschap over. Ben je helemaal!

  Er rest nog slechts 1 oplossing: een quatorze juillet op het Binnenhof.

  1. corfo

   IJsje.
   Zodra datum en tijdstip bekend zijn, ben ik paraat.
   Wat een stelletje smeerlappen zijn het toch. D66 de pro-referendum partij, totdat de uitslag hen niet zo goed uitkomt, dan zijn ze plots tegen referenda. Ze liegen & bedriegen alsof ze de VVD & PvdA & GroenLinks tezamen zijn.

  2. DutchDropveter

   tja, mensen blijven in de praatjes van de VVD trappen, de rechter luistert niet en kijkt weg, de grenzen staan wagenwijd open en Frontex is een taxidienst, de EU is er niet voor bevolking, We mogen op geen enkel orgaan kritiek hebben zonder een klem op je snuit te krijgen. Maar uiteindelijk mag de bevolking in dit land wel de hoogste rekening betalen… Ik waarschuw den Haag vast er zijn niet veel opties meer dan geweld voor de normale man om zichzelf hoorbaar te maken. Pak het referendum af en je steekt als overheid de lont van het kruidvat aan. Met de huidige houding is het een kwestie van tijd. Ik merk het overal om me heen.

   Dus mark! NORMAAL DOEN!

 2. DutchDropveter

  Kan iedereen die tegen een referendum is lekker zijn spulletjes pakken en lekker in China of Noord Korea gaan wonen?

  Wie met het wel bekende excuus komt; ja we hebben toch gestemd? Wij moeten ons er niet mee bemoeien? antwoorden heb ik ook een antwoord; als het merendeel van de bevolking de richting die die politiek kiest niet accepteert moet de bevolking kunnen ingrijpen. Ben je het daar niet mee eens? dan is een democratisch land voor jou niet besteed.

  Helemaal als je weet dat tijdens verkiezingen veel beloften gedaan worden die helemaal niet kunnen worden waar gemaakt maar toch levert dat die partij soms wel +6 zetels op. Daarom; een noodrem in de vorm van een referendum (meeste stemmen gelden).

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.