Triest: Amsterdammers huilen en klagen over gedenksteen HOLOCAUST

Geen categorieapr 02 2017, 16:00
Schaam je.
Een stel Amsterdammers dat overduidelijk niet helemaal goed bij het hoofd is wil dat een gedenksteen die bij hen voor de deur ligt verwijderd wordt. De steen is een zogenaamde struikelsteen. Die ligt daar ter nagedachtenis van een joodse man die tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoord werd door de nazi's.
Je zou denken dat een normaal mens zo gedenksteen respecteert. Helaas geldt dat niet voor de bewoners van dit huis in Amsterdam:

De klagers uit Amsterdam-Zuid willen dat de steen voor hun deur verdwijnt, naar eigen zeggen omdat de 'constante confrontatie' met het verleden te zwaar zou zijn. Ook zou het gedenkteken de sfeer in de buurt hebben aangetast.

Verrassend genoeg houdt de gemeente haar poot stijf (wat toch opvallend is). Amsterdam weigert de steen namelijk weg te halen. Daardoor moet de rechter zich hier over uitspreken. De voorzieningenrechter behandelde de zaak afgelopen week, maar die concludeerde dat dit een zaak is voor de privaatrechter. Die zal zich er binnenkort dus over mogen buigen.
Laten we hopen dat die rechter deze bewoners even op hun plek zet. De Tweede Wereldoorlog vormt een bijzonder belangrijk deel van onze geschiedenis. De joodse gemeenschap in ons land werd in amper vijf jaar vernietigd. Het lijkt me toch niet te veel gevraagd om daar af en toe bij stil te staan. En juist mensen die dat om wat voor reden dan ook niet kunnen moeten zo'n steen pontificaal voor hun huis hebben liggen. Dan dwingen we ze er maar toe om de slachtoffers van de holocaust de eer te bewijzen die ze toekomt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten