Trump maakt verkiezingsbelofte waar, zet 4000 Somalische immigranten het land uit

Geen categorieapr 13 2017, 18:30
De Amerikaanse president bewijst weer eens dat hij geen typische politicus is: hij komt zijn beloftes namelijk na.
Het was hét thema van de verkiezingscampagne van Donald Trump: minder immigratie. Miljoenen kiezers die daarvoor nog nooit rechts hadden gestemd, gaven hun stem aan de steenrijke zakenman uit New York in de hoop dat hij illegale immigratie eindelijk eens zou aanpakken, in tegenstelling tot zijn voorgangers. Die kiezers kunnen tevreden zijn: Trump is namelijk van plan om vierduizend Somaliërs uit te zetten. Het gaat merendeels om asielzoekers wier aanvraag is afgewezen en dus terug moeten naar het land van herkomst.
In het verleden was de Amerikaanse regering een stuk ruimhartiger richting Somalische asielzoekers, omdat een groot deel van Somalië in burgeroorlog verkeert en er geen duidelijke centrale overheid is. Ook andere Westerse landen, waaronder Nederland, stelden zich om die reden zeer soft op richting Somalische immigranten. Dat gaat helaas ten koste van de overheidsfinanciën: slechts 25 procent van de Somaliërs met een Nederlandse verblijfsvergunning heeft een baan. De overige 75 procent heeft een uitkering en leeft dus op kosten van mensen die wél werken. De arbeidsparticipatie van Somalische immigranten is het laagst van alle allochtone groepen in Nederland. Bovendien zijn Somaliërs in het algemeen bijzonder slecht geïntegreerd en zijn barbaarse praktijken als vrouwenbesnijdenis geen uitzondering in de gemeenschap.
Trump trekt een stuk hardere lijn dan Obama: tijdens zijn laatste twee jaar als president werden slechts 170 Somaliërs uitgewezen. Volgens de Somalische ambassadeur in de VS wordt dat aantal nu opgeschroefd naar vierduizend. Dankzij Trump is het dus eindelijk afgelopen met het softe asielbeleid. Het zal vast geen pretje zijn om in Somalië te wonen, maar als je je consequent weigert aan te passen aan de Westerse samenleving, moet je niet in een Westers land als Amerika of Nederland gaan wonen. Primitieve gewoontes zoals vrouwenbesnijdenis en kindhuwelijken horen hier niet thuis.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten