UKIP kan wel eens helemaal worden weggevaagd bij de Britse verkiezingen van 8 juni aanstaande

De verkiezingen die de Britse premier Theresa May aankondigde kunnen een aardbeving in de Britse politiek veroorzaken. Links staat op instorten, maar ook op de uiterste rechtse flanken staat men op het punt een knockout punch voor de kaken te krijgen van de Conservatives.

Zoals inmiddels bekend is geworden worden er over twee maanden parlementsverkiezingen gehouden in het Verenigde Koninkrijk. De peilingen zijn duidelijk over wie die gaat winnen: dat zullen de Conservatives zijn, die kunnen meeliften op de populariteit van Theresa May en het geblunder van Labour-leider Jeremy Corbyn.

Maar de verkiezingen dreigen heus niet alleen voor Labour uit te lopen op een regelrechte catastrofe: ook UKIP lijkt de ondergang tegemoet te gaan. De partij bevindt zich in plotseling zwaar weer, nadat het onverwachts het Brexit-referendum wist te winnen. Nu Brexit een feit is en er aan komt, heeft UKIP ineens geen boodschap meer. En ook qua personeel aan de top is er een leegloop: het enige parlementslid van de partij, Douglas Carswell, stapte op en de charismatische leider Nigel Farage maakte een einde aan zijn partijleiderschap.

De partij moet het nu doen met het leiderschap van Paul Nuttall. Wie? Precies: niemand kent hem. Naamsbekendheid van nul komma niks. Maar dat niet alleen: Nuttall wordt door de traditionele kiezers dan ook gezien als een soort clown. Iemand die Nigel Farage probeert te imiteren op stijl, met zijn platte petjes en tweed-jasjes, maar meer lijkt op een geflipte boswachter dan een staatsman van weleer. Zou u uw lot in de handen van clown Bassie leggen? Precies, de UKIP-stemmers dan ook niet.

De enige hoop die de partij dus kan koesteren, is dat ze Nigel Farage weer mogen gaan inzetten in een kiesdistrict bestaande uit een Zuid-Engels stadje. Maar let wel: zelfs Farage is geen garantie op succes. De voormalige UKIP-leider heeft namelijk zeven eerdere pogingen gedaan om een Member of Parliament te worden, en is ook zeven keer in zijn opzet gefaald. Waaronder dus z’n meest recente poging van nog geen twee jaar geleden, toen alle seinen op groen leken te staan in Thanet. Toch koos het Kentse havenplaatsje uiteindelijk weer ‘gewoon’ voor een Conservative.

Het ziet er dus donker en grauw uit voor de onafhankelijkheidsstrijders van UKIP. 2017 zou dus best wel eens het kunnen jaar worden dat de partij die Brexit wist te agenderen, te organiseren én te winnen definitief van het toneel verdwijnt. Ze hebben – zoals Carswell dat omschrijft – een succes geboekt, en nu is het tijd om genoegen te nemen met een vermelding in de Britse geschiedenisboeken. Het worden van een Britse PVV lijkt er momenteel niet in te zitten.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

34 reacties

 1. Ni28

  De UKIP heeft geen nut meer.

 2. buitenbeentje

  Ukip heeft op dit moment 1 MP in het lagerhuis. De term wegvagen is in dit geval een beetje overdreven denk ik.

 3. Guus Geluk

  Verkeerd populisme. Een hoop heibel schoppen, maar weglopen als het moeilijk wordt. UKIP had geen enkele intentie om serieus politiek te bedrijven. Als de grenzen dicht zijn en de islam er niet meer is, kan blonde Geert ook inpakken.

  1. Seneca

   Als dat gebeurt, dan heeft GW zijn nut gehad. ‘Verkeerd populisme’ is dus gewoon gezeur!

   1. Guus Geluk

    @seneca, het is duidelijk dat een populistische partij als UKIP niet in staat is om bijvoorbeeld een economische crisis, de problemen in de zorg en de ellende bij Defensie efficiënt aan te pakken. Daar zijn we het dus over eens. Verkeerd populisme: het onvermogen om problemen aan te pakken, maar wel langs de zijlijn roeptoeteren.

    1. Peter Selie

     Heb je al gesolliciteerd op de DDS vacature ehhh nee je bent natuurlijk zó links als een draaideur.

    2. DutchDropveter

     Guus snapt nog niet helemaal waarom mensen stemmen op de PVV, WIJ willen eruit Guus! No matter what! Wij willen de grenzendicht, Wij willen het land weer voor ons zelf.

     Dat de huidige politici compleet blind zijn en niet eens denken aan een oplossing zonder de EU geeft mij de taak om op de PVV te blijven stemmen.

     En geloof me Guus er komt een tijd dat het gaat gebeuren, zonde van al het geld dat er nu in gepompt word.

     En om vast je vraag te tackelen “Hoe dan?!” Er is geen antwoord Guus de huidige politici weten alles toch zo goed? Die zouden ook een oplossing kunnen vinden zonder de EU.

     Dus; Resume; De huidige politici denken alleen vanuit de EU en met de EU pak dat van ze af en ze hebben geen keus klaar basta einde oefening.

    3. toetssteen

     Zit de UKIP dan in de regering?

     Het is overigens door het districtenstelsel dat UKIP zo weinig invloed uit kan oefenen. Ze hadden nota bene veel meer stemmen dan de National Scottish Party.
     Het districtenstelsel is alleen nuttig bij landen zoals de VS of EU, dat om te voorkomen dat kleine landen met een bloeiende economie figuurlijk dood worden gedrukt.

     1. Nico

      En dan te bedenken dat UKIP adviseerde om bij een referendum tegen een hervorming van het huidige “first past the post” stelsel te stemmen.

    4. Guus Geluk

     @DutchDropveter, natuurlijk wil je eruit. Jij bent namelijk bezorgd over de zakkenvuller, massa-immigratie en de islam. Populistische partijen als UKIP, PVV of Front Nationale zijn de enige partijen die jouw zorgen willen en/of durven te benoemen. Maar het hoe-dan is belangrijk: het plan achter het geroeptoeter van minder islam, minder marokkanen en minder Europese Unie.

     1. DutchDropveter

      @Gustaafff Ik ben over geen van allen bezorgd! Het zijn allemaal gevolgen van. Zorg dat je een probleem nou eens bij de voedingsbodem aanpakt en niet wanneer de worteltjes beginnen uit te schieten dat is symptoom bestrijding.

      de VS heeft er 250 jaar over gedaan om te worden wat het is een land.
      Europa voert dat (tel vanaf de shengen) = 1993 is amer 23 jaar door de strot geduwd. Dit terwijl wij; het land dat dit hele circus bedacht heeft, betaald heeft, gepresenteerd heeft nooit op de rem trappen van zo is het wel genoeg. Deze rem had bij Griekenland en Polen allang ingetrapt moeten worden maar het kon niet op begin 21e eeuw! en toen kwam de 9/11 en daar hadden ze even niet opgerekend… een tegen slag.

      Deze unie is enkel berekend op een positief scenario dit terwijl de unie ook bij een behoorlijk negatief scenario overeind moet blijven staan. Je merkt nu ook binnen de VVD dat er eigenlijk helemaal geen draagkracht voor is maar we zijn er immers aan begonnen en we kunnen ongegeneerd met het geld strooien van een ander tot het wel slaagt.

      De EU is een gedrogt en uit de kluiten gewassen en in standgehouden tumor (en dat is nog zacht uitgedrukt) de EEG was een stabiele en eenvoudige constructie waar iedereen zijn zeggenschap behield. En daarmee een stuk logischer om inlands mee te nemen in de politiek.

      Het is ronduit belachelijk dat politici geen stap meer terug durven te doen en te durven zeggen dat het veel te veel geld kost en dat we waarschijnlijk dat geld niet meer terug zien. Dat we eigenlijk jaren lang voor de gek zijn gehouden en dat we als Nederlanders het hardst gepakt zijn van alle Euopeanen dit terwijl ons elke keer de zelfde worst wordt voorgehouden; We zijn een export land, ja dus?! ik denk dat de kosten op dit moment niet meer opwegen tegen de inkomsten en nu?!

     2. Guus Geluk

      @DutchDropveter, mijns inziens is het noodzakelijk dat er ingrijpende hervormingen worden georganiseerd. In Europa wordt het draagvlak van de EU steeds kleiner. Dit is tamelijk problematisch, want een goede samenwerking is buitengewoon voordelig.

      Rutte moet zich inspannen om de regelzucht van Brussel terug te dringen, maar tegelijkertijd ervoor zorgen dat de EU efficiënt kan functioneren en zorgen van het “klootjesvolk” worden gehoord.

    5. Guus Geluk

     @toetssteen, en dat zullen ze nooit meer zitten, in de regering. Ze hebben het VK uit de EU geloodst en gaan nu hopeloos ten onder. Dit is het kaartenhuis: geen plan, geen kracht en nul betrouwbaarheid.

     1. swetsnek

      Zegt de JODENHATER laten we dat niet vergeten hahaha

    6. swetsnek

     Tis en blijft een jodenhater he hahahahaha

  2. IJscoman

   Guus geeft hiermee voor de zoveelste keer aan een voorstander te zijn van open grenzen en ongelimiteerde islam in onze samenleving. Vertel ons nu eens Guus, waarom jij dat zo fantastisch vindt. Wat zijn de voordelen dan? Hoe verrijkt het onze maatschappij? Welke vruchten plukken we ervan?

   1. DutchDropveter

    Omdat het zelf gereformeerd is? Probleem is natuurlijk als je een geloof aanpakt dat het andere er ook onder lijd. Geloof zoals het nu kennen is over een jaar of 20 a 30 niet maar houdbaar en geen recht maar een mening wat dan weer onder een recht valt. Het is een kwestie van tijd dat de oude roddelboeken in de ban gaan en we ons echt een keer kunnen focussen op de wetenschap!

    1. Floris

     “Omdat het zelf gereformeerd is?”
     ————————————–
     Ja. Sommige oliedomme christenen menen dat de islam een bondgenoot kan zijn.

     “In een sterk deconfessionaliserende wereld kies ik voor de islam als bondgenoot van het christendom.”

     -Wim van de Camp (CDA)

   2. Guus Geluk

    Beste @IJscoman, ik ben een voorstander van efficiënt en verstandig bestuur. Van partijen die niet slechts staan te stampvoeten of roeptoeteren, maar van ministers die weten wat ze doen. Maar bovenal van partijen met plannen, een concreet en betrouwbaar programma.

    1. IJscoman

     Guus, stuk ongeluk – zoals te verwachten geef je op geen enkele vraag een antwoord en tracht je je er uit te kronkelen met nietszeggende woorden.
     Ik vroeg je concreet:
     – waarom ben je een voorstander van open grenzen, van een ongelimiteerde instroom van kansloze immigranten en islam in onze samenleving?
     – waarom is dat zo goed voor ons? Wat zijn de voordelen dan? Hoe verrijkt het onze maatschappij? Welke vruchten plukken we ervan?

     1. Floris

      “Guus, stuk ongeluk – zoals te verwachten geef je op geen enkele vraag een antwoord en tracht je je er uit te kronkelen met nietszeggende woorden.”
      —————————————————————–
      Guus lijkt als 2 druppels water op trol Simon.

     2. Guus Geluk

      @IJscoman, ik ben geen voorstander van massa-immigratie, maar wel een voorstander van vluchtelingenopvang (vooral daar Westerlingen het Midden-Oosten in de brand heeft gestoken). Maar daar gaat het niet om. Het gaat om het onvermogen van populisten om problemen efficiënt aan te pakken. Ze roeptoeteren wel, maar voeren geen klap uit. Dat is verkeerd populisme: draaien, weglopen voor je verantwoordelijkheid, een partij die als een kaartenhuis ineenstort.

     3. Guus Geluk

      Wordt “simon” onderhand geen obsessie voor je, @floris? Op een andere draad zag ik dat je inmiddels ook zijn digitale spoor volgt.

     4. Floris

      Ook dat woord “obsessie” gebruiken je medetrollen regelmatig. Uiteraard is dat bedoeld om mij te ontmoedigen. Het wordt steeds moeilijker om te geloven dat jij niets met hen te maken hebt, Guuske.

      Verder volg ik zijn digitale spoor niet, dat doen anderen: http://uitingsvrij.net/viewtopic.php?f=29&t=269&start=3000

      Het is een vermakelijke draad daar op FFI. Voor jou ook erg leerzaam. Je steekt er 2 dingen van op:

      1) je leert zien hoe enorm arrogant en neerbuigend die kwal jegens andersdenkenden is.

      2) je ziet hoe krom en verwrongen z’n kijk op de islam is.

     5. DutchDropveter

      @Floris Guus Geluk is de voormalige Gustaafff (3x f) Wie een beetje googeld weet dat hij op Wikipedia actief is wie nog wat verder zoekt kan zijn werkelijke naam vinden via een xxxx.waarbenjij.nu pagina waar hij iemand succes wenst.

      Verder kan ik natuurlijk niet gaan, maar zo simpel is het om een simpele ziel met het nieuwe testament te vinden.

     6. Guus Geluk

      Merkwaardig dat de luitjes van Uitings-nogwattes Isolde zó op de hielen zitten, @floris. Bijna obsessief. Ik zie het probleem niet zó met die IFF-draad. Boudewijn Abma gaat een eerlijke discussie aan en staat open voor ieders argumenten.

     7. IJscoman

      Guus is dus niet in staat om op een paar simpele vragen antwoord te geven: opnieuw draait hij er om heen en verzandt in nietszeggend geklets.

      We mogen dus gevoegelijk aannemen dat hij niet weet waarover hij praat, nergens over nagedacht heeft en uitsluitend policor gewauwel ten beste geeft. Bedankt Guust Flater!

     8. Guus Geluk

      @IJscoman, de vragen slaan kant noch wal. Het betrof de manier van verkeerd populisme en jij begint te babbelen over mijn standpunten met betrekking tot de islam en immigratie. Ga gewoon inhoudelijk op mijn comment in: ben jij van mening dat er zoiets als verkeerd populisme bestaat?

     9. Guus Geluk

      @DutchDropveter, altijd weer fijn om te horen dat iemand interesse in me heeft. Ja, klopt, ik ben actief (geweest) op de bekende encyclopedie. Deze heb ik met mijn kennis verrijkt. Maar op XXX.waarbenjij heb ik nooit iets gedaan.

      Uiteraard zou ik een mede-forumlid nooit Googelen, dat is gewoon stupide, maar voor de aardigheid heb ik het toch eens gedaan. Leuk twitteraccountje heb je.

     10. DutchDropveter

      @Gustaafff ben blij dat je eindelijk toegeeft dat je dezelfde persoon bent 😉

      Maar je kan gewoon op mn naam klikken hier op DDS… werkt bij meerderen 😉

     11. Guus Geluk

      Waarom zou ik dat ontkennen, @DutchDropveter? Wikipedia is een prachtig project.

  3. swetsnek

   JODENHATER IS ER OOK WEER

 4. Nico

  Het districtenstelsel in combinatie met First Past The Post is zeer ondemocratisch. Het betekent vaak dat een minderheid bepaalt wie het district gaat vertegenwoordigen. Dan is het Franse systeem eerlijker. In Frankrijk vindt een tweede ronde plaats als een kandidaat in een district geen meerderheid haalt.
  In Schotland heeft de SNP bijna 100% van de zetels gehaald, terwijl er grote minderheden op de Tories en Labour hebben gestemd.

 5. swetsnek

  Guusje is een JODENHATER niet mee lullen boys

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.