Wat wil Le Pen als president van Frankrijk? Bekijk haar indrukwekkende campagnevideo

Geen categorieapr 28 2017, 13:00
"Ik wil strijden voor een rechtvaardig Frankrijk. In uw naam, in de naam van het volk!"
Op 7 mei is de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Emmanuel Macron, de centrum-linkse kandidaat van het establishment, zal het opnemen tegen Marine Le Pen van het Front National. Macron staat voor in de peilingen, maar het is nog zeker geen gelopen race: Le Pen blijkt beter in staat om gewone Fransen aan te spreken dan haar elitaire tegenkandidaat – een voormalige bankier.
Om wat normaler over te komen, bracht Macron deze week een bezoek aan een fabriek. Dat werd echter geen succes: de werknemers hadden zijn campagnetruc door, en scandeerden massaal "Marine! Marine!". Wat trekt de gewone Fransman zo aan in Marine Le Pen, en wat is haar plan voor Frankrijk? Haar eigen campagnevideo – met Engelse ondertiteling – geeft een mooi en indrukwekkend beeld van haar visie en haar drijfveren. De Engelse ondertiteling kan worden aangezet met de knop rechts onderin het venster van de video.
Marine Le Pen spreekt in de video niet alleen als politica, maar ook als moeder, als advocaat – maar bovenal als Française. Ze wil Frankrijk er bovenop helpen omdat ze van het land houdt, vertelt ze. Een belediging richting Frankrijk is voor haar als een persoonlijke belediging. Die liefde voor haar vaderland is haar grootste drijfveer:

"Óf we gaan door met degenen die hebben gelogen, gefaald, verraden, die het volk in de steek hebben gelaten en Frankrijk hebben gedesoriënteerd, óf u kiest ervoor om Frankrijk weer in orde te maken. Ja, ik wil Frankrijk weer in orde maken."

Wat voor Frankrijk Marine Le Pen voor zich ziet, vertelt ze aan het slot van haar video:

"Ik wil dat de Fransen vrij kunnen leven, in een onafhankelijk Frankrijk. Ik wil dat de Fransen veilig kunnen leven, in een Frankrijk dat wordt gerespecteerd. Ik wil dat de Fransen beschermd kunnen leven, in een welvarend Frankrijk. Ik wil dat de Fransen samen kunnen leven, in een trots Frankrijk. Ik wil dat de Fransen goed kunnen leven, in een duurzaam Frankrijk. Ik wil dat de Fransen hun droom kunnen leven, in een rechtvaardig Frankrijk!"

Dat is het hele punt van mijn toewijding, dat is waarvoor ik strijd. Dat is het project dat ik zal uitvoeren als staatshoofd, in uw naam – in de naam van het volk."

Of je het nu eens bent met Marine Le Pen of niet, dit is een indrukwekkende campagnespot. Ze spreekt vanuit haar hart, en dat merk je. Of het genoeg is om te worden verkozen tot president, is de vraag. Maar dat miljoenen Fransen hun stem aan Le Pen zullen geven, is goed te begrijpen na het zien van deze video.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten