Wilders maakt de eerste nieuwe gemeenten bekend waar hij zetels wil halen in 2018: Urk, Almelo en Enschede

PVV-aanhangers in de Twentse plaatsen Almelo en Enschede, en op het voormalige eiland Urk, springen ongetwijfeld een gat in de lucht: in hun woonplaatsen gaat de partij meedoen met de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.

Twee gemeenteraadsverkiezingen achter elkaar deed de PVV van Geert Wilders slechts mee in twee plaatsen: Den Haag en Almere. In alle andere gemeenten vond de PVV-leider het niet de moeite waard om zijn partij te kandideren met de hoop lokale invloed te verwerven. Dat gaat nu veranderen, zo laat de partij weten:

“De PVV wil volgend jaar in Urk en de Twentse gemeenten Enschede, Almelo en Twenterand meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. PVV-leider Geert Wilders heeft dat vrijdag bevestigd na berichtgeving door de krant Tubantia.

,,We hebben inderdaad de wens en intentie daar mee te doen en als we voldoende kandidaten hebben gaan we er ook meedoen”, aldus Wilders.”

De PVV is na tien jaar relatief afwezig te zijn geweest in de lokale politiek eindelijk klaar om zich ook in dit avontuur te storten. Het is ook broodnodig, want de partij van Geert Wilders is geen ledenpartij. Dat betekent dat het een stuk lastiger is om kundige mensen te vinden die je willen vertegenwoordigen. Dat viel al te zien bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen: de Eerste Kamerfractie, de delegatie in het Europese Parlement, en de Provinciale Staten-afdelingen en de twee gemeenteraadsvestigingen van de PVV werden bijkans kaalgeplukt. Talent blijkt een moeilijk te veroveren fenomeen, vandaar dat meer lokale netwerken van het uiterste belang zijn voor de PVV.

Daarnaast is er op lokaal niveau ook gewoon veel te bereiken, zeker voor Wilders’ partij. De islamisering bestrijd je óók in de gemeenteraad, aangezien dat de plaats is waar besloten wordt over de mogelijke bouw van moskeeën.

Ongetwijfeld gaan er nog meer gemeenteraadsfracties volgen. Eerder kondigde Geert Wilders al aan in “zoveel mogelijk Brabantse gemeenten” een poging te gaan wagen met de gemeenteraadsverkiezingen van 2018, maar specifieke namen van plaatsen werden toen nog niet genoemd.

Maar even terug naar de gemeentes die vandaag genoemd zijn: als het aan één partij ligt, zal de PVV niet veel zetels gaan halen op Urk. “Op Urk is al een partij die de échte joods-christelijke traditie hooghoudt,” aldus Diederik van Dijk – een senator voor de SGP. Hij bedoelt daarmee ongetwijfeld zijn eigen partij, die al sinds jaar en dag moeiteloos de grootste wordt in het vissersdorp.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. Ngatimoto

  De mensen die in die gemeenten voor de PVV iets willen betekenen krijgen het zwaar.
  De hele aanloop naar de plaatselijk verkiezing moeten men zelf financieren (PVV heeft geen geld)
  OMDAT de PVV geen leden vereniging is komt er na verkiezing geen enkele subsidie voor je afdeling beschikbaar.
  Al de trainingen worden gedaan in Den Haag, daar mag je zelf de reiskosten voor ophoesten.
  Je mag zelf posters gaan plakken, flyeren en de pers te woord staan. Gaat bergen tijd kosten.
  Dan is er een fenomeen dat je niet moet onderschatten. Is historisch wat ik hier schrijf.
  Stel je hebt een kieslijst met wat namen. Je woont in klein dorp dat deelgemeente is van b.v. Enschede.
  Je bent nummer één of twee op de lijst. Een inwoner van Enschede staat op nummer vijf. Grote kans dat veel kiezers voor inwoner Enschede gaan stemmen en dan neemt die jouw plek in. Grote kans ook dat jij op plek 1 staat omdat je de beste kandidaat bent. Pech, nummer vijf verdringt je van je plek. Zeer zeker als het een vrouw is. Is gebeurd.
  Ik heb totaal onbekende vrouwen uit grote gemeenten capabele mensen van hun plek zien verdringen. Gewoon omdat ze in grote gemeente wonen EN vrouw zijn.
  Goede raad, als je wilt meedoen, verhuis naar die grote gemeente en wordt vrouw.
  Dat verhoogt je kans op verkiezing aanzienlijk.

 2. Guus Geluk

  Wilders (pro-euthanasie, pro-abortus) wil in Urk zetels halen.

  Whoehaha.

  1. RobertMarsman

   Je kan misschien wel lachen maar Wilders heeft tijdens de laatste verkiezingen in Urk toch gewoon 11% van de stemmen gekregen hoor. Dat is opzicht best een goed resultaat voor Wilders in Urk. Vooral onder de jeugd scoort Wilders goed. Urk is een gemeenschap die het vooral moet het hebben van de visserij, en ze zijn daar niet echt pro-EU wegens al die regels die ze vanuit Brussel opleggen wat de gemeenschap bergen met geld kost.

   1. jennifer

    Je moet die gast die zich nu guus noemt maar eerder altijd onder Guustaaf reageerde niet serieus nemen, en laat hem in zijn onnozelheid toch lachen, het is een islam knuffelaar, en heeft op deze site aan de lopende band de PVV en aanhangers ervan gedemoniseerd en gebascht. Hij kan nou eenmaal niet anders,bij gebrek aan hersenvermogen.

    1. Guus Geluk

     Onzin, @jennifer. Dat weet je zelf ook.

   2. Guus Geluk

    @RobertMarsman, als je echt effectief op lokaal niveau wilt functioneren, moet je solliciteren op plaatsen waar je er zeker van bent, de meeste zetels binnen te harken. Urk is van nature een SGP/CU-bolwerk. Vooral met pro-abortus en pro-euthanasie-standpunten, kom je daar niet tussen. Voor de visserij en euroscepsis, kunnen ze ook bij de SGP of CU terecht.

    1. RobertMarsman

     Omdat christenen vooral traditionele stemmers zijn. Kijk naar de SGP wat zo ongeveer de meest stabiele partij hebben van Nederland die altijd zeker zijn van op zijn minst 3 zetels. Omdat ze een trouwe achterban hebben. Maar onder de christelijke jeugd zien we wel degelijk een andere politieke beweging die niet allemaal en altijd maar christelijke partijen stemmen. Ik geef Wilders best een goede kans om in Urk iets te bereiken. Je haalt ook niet zomaar 11% van de stemmen binnen, dat zegt wel degelijk iets over hoe men politiek denkt. Ook christenen stemmen met hun hoofd. Het zijn geen domme VVD’ers die met hun reet stemmen. Want hoe kan je nu nog op die leugenaar Rutte stemmen naar 4 jaar het volk voorgelogen en bedrogen te hebben. Je moet echt met je reet hebben gestemd om nog op die volksverlakkers te stemmen.

     1. Guus Geluk

      @RobertMarsman, het is bizar dat Urker-jongeren PVV stemmen. De meeste van hen zijn overtuigd christen, maar zij geven de Blonde Limburger wel het mandaat, om te doen wat het geloof verbiedt. Het zijn net de pubermeisjes van Jesse Klaver: ze horen Geert wat over Marokkanen zeggen en ze zijn verkocht.

      Vooralsnog zie ik weinig kansen voor Geert op Urk. Moskeeën staan daar sowieso niet, de euroscepsis tref je bij de SGP, evenals de visserij. Hooguit een groot aantal jongelui die PVV stemmen.

     2. RobertMarsman

      O verklaar je eens nader dan Guus Geluk maar wat doet Wilders wat volgens jouw verboden zou zijn in het christelijke geloof?

     3. Guus Geluk

      Hij is voor euthanasie en abortus: iets wat notdone is binnen het christendom. Dat geldt ook voor elke andere partij in de Kamer.

     4. RobertMarsman

      Guus Geluk nu ga je er van gemakshalve even van uit dat het stemgedrag van een christen alleen maar afhangt van hoe men denkt over abortus en euthanasie? Dat zijn ook geen religieuze vraagstukken maar ethische vraagstukken. Het is geen zaak van geloof maar van leven en dood. Wist je dat alleen al in Nederland gemiddeld 27.000 abortussen per jaar worden gepleegd? Dat zijn dus 27.000 kinderen waarvan de kans om überhaupt geboren te mogen worden ontnomen wordt? Ik ben ook tegen abortus en euthanasie maar ik stem toch gewoon PVV hoor.

     5. Guus Geluk

      RobertMarsman, ja, daar ga ik vanuit. Abortus en euthanasie zijn gevoelige onderwerpen binnen het geloof. Christenen zijn van mening dat het toestaan ervan, niet kan. Niet alles draait om de islam. Als je de PVV kiest, sluit deze niet aan bij de denkbeelden van het geloof. Absoluut niet.

  2. Wim

   Goede zaak van de PVV. Tijd dat dit dorp ontwaakt uit het sprookjes festival en dat besturen en politiek wat anders is dan halleluja.

  3. Kodi

   Enig idee hoeveel procent van de stemmen de PVV op Urk weet te halen? Nou dekt de SGP redelijkerwijs wel het PVV-equivalent af, maar CDA en CU zullen het moeilijker gaan krijgen. Hun gezwalk naar links kan ze daar aardig opbreken. Want op Urk heerst wel dezelfde gezonde arbeidsmentaliteit welke je ook in bijvoorbeeld Rotterdam aantreft: Niet lullen, maar poetsen. En dat gaat natuurlijk met opgestroopte mouwen.

   1. Guus Geluk

    Op Urk overheerst de christelijke mentaliteit, @Kodi. Veel Urkers zien het christendom als de belangrijkste factor in hun leven. Is het realistisch dat deze stemmen op een partij die euthanasie en abortus – twee keiharde speerpunten binnen het christelijk geloof – toestaat?

    We zullen het zien.

    1. Guus Geluk

     Speerpunten = don’ts.

     1. corfo

      Guus Geluk.
      Euthanasie en/of abortus worden niet op gemeentelijk niveau geregeld Guus G.
      U, als “alles-weter” zou dat toch moeten weten ?
      Áls Urk stemt vóór de PVV dan komt dat doordat er op Urk enkele “asielzoekers” wonen die grote overlast veroorzaken. Maar misschien kunt u uw woonadres doorgeven aan de gem. Urk en zélf die “asielzoekers” opnemen ?

     2. Guus Geluk

      @Corfo, de Partij van de Vrijheid heeft een ruggegraat: een agenda en een programma. Dit program is vóór abortus en vóór de voltooid leven-pil. In wezen geef je, met een stem op de PVV, je goedkeuring aan dit programma. Dat geldt overigens ook als je een strategische stem op de VVD plaatst of je geld op de SP zet.

      Je hebt gelijk. Als Urk stemt op de PVV, is dat een proteststem. Tegen onbeperkte immigratie, tegen doorgeschoten regelzucht van Brussel en tegen de “islamisering”. Maar heeft de Urker ooit al een oplossing gehoord, teneinde aan de problemen te werken (op wat vage A4-tjes en parlementair calimero-gedrag na, bedoel ik)?

 3. HaZ

  De jeugd heeft de toekomst, zelfs op Urk. De huidige politieke sekte van de SGP zal daar doorbroken gaan worden voor realisme. Jongeren willen niets met het geloof wat hen door hun ouders is opgedrongen te maken hebben. Voor hun is het 2017 en dat moet op de burelen van de christijke sektes nog ff doordringen.

  1. HaZ

   christijke=christelijke

  2. Kodi

   Zie eerder het CDA en de CU het moeilijker gaan krijgen op Urk dan de SGP. Op Urk is men niet zo gecharmeerd van lief zijn voor de Moslims. En van Christelijke naastenliefde betuigen aan asieleisers die Islamitische dramdwang opeisen heeft men op Urk geen hoge pet op, want dit soort indringers worden niet als hun naasten gezien. En terecht.

  3. Syntha

   De jeugd is vaak verder dan hun ouders en denken over deze geloofszaken vaak heel anders.

   Alleen degenen die dezelfde instelling hebben, zullen dat dogma volgen.

 4. corfo

  Wat een drukte om Urk !
  Sinds de oprichting van de PVV en het bekend worden van diens standpunten is de PVV op Urk zéér sterk vertegenwoordigd. Ik zie niet in waarom dat nu plots zou zijn veranderd. De PVV blijft op Urk mogelijk de grootste partij na de gemeenteraads-verkiezingen omdat Urkers denkelijk niet zo dom zijn als al die gasten die GroenLinks/PvdA/D66/VVD hebben gestemd. Bovendien betreft het gemeentelijk- en géén 2de Kamer verkiezingen.
  Ik zie op deze site reacties van ene Guustaaff, Guus Geluk of hoe die figuur zich ook mag noemen, die figuur slaat de plank volkomen mis; hij kent de Urker mentaliteit niet.

  1. Guus Geluk

   “De PVV blijft op Urk mogelijk de grootste partij na de gemeenteraads-verkiezingen omdat Urkers denkelijk niet zo dom zijn als al die gasten die GroenLinks/PvdA/D66/VVD hebben gestemd.”

   De SGP is daar al jaren de grootste en blijft daar ook de grootste. Dat is mijn politieke inschatting.

 5. Mars020

  Dat er nog mensen zijn, die op die achterlijke Guus Geluk, voorheen Gustaaf reageren?. Dan heb je ook nog die pisnicht Beukman… het billenmaatje van Guus Flater. Gewoon links laten liggen, deze trollen zijn ingehuurd door de site Krapuul om de boel op te naaien. Negeren is de beste optie, want gestoorde en gehersenspoelde mafkezen valt niet mee te communiceren. De gemiddelde aanhanger van Denk is nog slimmer. Laat die randdebielen gewoon lekker lullen, want ze zijn nu eenmaal niet zo slim. Ze bezitten hetzelfde IQ als de gemiddelde Berber. Met Berbers valt ook niet te lullen en worden agressief als ze gecorrigeerd worden.
  Kortom het is zonde van uw energie om te reageren op dat domme geleuter van die twee geitenwollensokken.

 6. Wim Vreeswijk

  Als persoon van het allereerste uur weet ik als geen ander dat het, om Pim Fortuyn te citeren, ‘a hell of a job’ is om op een verantwoorde wijze de (lokale) verkiezingen in te gaan. De bewuste lijsttrekker moet qua optreden zeer multifunctioneel functioneren qua werving, motivering, presentatie, scholing maar ook tegen een stootje kunnen bij aanvallen van de kartelmedia of antifa. Bij een ledenstructuur, die de PVV overigens niet heeft, kun je uitgaan van 2 tot 3% die geschikt is om deze taak aan te kunnen. Ik wens de PVV dan ook veel sterkte en succes toe !

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.