Yes, de twijfel neemt toe! 'Kan Klaver zijn achterban wel akkoord laten gaan met regeerakkoord?'

Geen categorieapr 20 2017, 12:30
Jesse Klaver is de enige partijleider die het regeerakkoord gaat voorleggen aan zijn eigen partijleden. En dat betekent dat de kans op een kabinet met GroenLinks behoorlijk klein is.
Ook in het FD van vandaag wordt er hevig getwijfeld aan een mogelijke coalitie met GroenLinks:

Maar zelfs als de onderhandelingen tot een regeerakkoord leiden, blijft het ongewis of er wel een kabinet gesmeed kan worden. Als enige coalitiepartner moet GroenLinks-leider Jesse Klaver namelijk groen licht krijgen van zijn partijleden. Bij de onderhandelaars spookt één vraag dan ook onvermijdelijk door het hoofd, zeggen goed ingevoerde bronnen op basis van anonimiteit: krijgt Klaver een beoogd regeerakkoord wel verkocht aan zijn achterban?

Bij de andere partijen wordt er abusievelijk vanuit gegaan dat de partijleiders weten wat wel en niet acceptabel is voor hun eigen achterban. Natuurlijk is dat volstrekt onzinnig -- inkomensafhankelijke bijdrage, anyone -- maar het zorgt er in ieder geval wél voor dat het vrij gemakkelijk voor ze is om in een coalitie te stappen. Bij GroenLinks is dat anders. Daar moet een partijcongres gehouden worden, en vervolgens mag dat congres bepalen wat er gebeurt.
Dat is natuurlijk slecht nieuws voor Klaver zelf -- het wordt daardoor vrijwel onmogelijk voor hem om deel uit te maken van een centrumregering -- maar het is bijzonder goed nieuws voor Nederland. GroenLinks-leden zijn namelijk veel linkser dan GroenLinks-kiezers. Het ledenbestand van die partij bestaat bijna helemaal uit Milieudefensie-gekken en oud-communisten. Probeer die er maar eens van te overtuigen dat ze in een coalitie moeten stappen met de VVD. Die partij is in hun ogen letterlijk de belichaming van het kwaad.
Fantastisch nieuws, natuurlijk, maar helaas is er ook slecht nieuws: het heeft er alle schijn van dat VVD'ers nu al een handreiking doen aan de PvdA. Het kan dus best zo zijn dat er ondanks de verkiezingen uiteindelijk niets verandert aan de regeringsbeleid.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten