Zes meter lang, razendsnel en dodelijk: met de Tomahawk-raket laat Trump zien wie de baas is

Geen categorieapr 07 2017, 19:00
De Tomahawk-kruisraket gaat met 880 kilometer per uur op zijn doel af en heeft een lading van 500 kilo explosieven.
Het Amerikaanse leger heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een Syrische luchtmachtbasis volledig in de as gelegd. Het gaat om de luchtmachtbasis die vermoedelijk is gebruikt om chemische aanvallen uit te voeren op burgers – een oorlogsmisdaad. President Trump is geen man van halve maatregelen en besloot om de Syriërs een toontje lager te laten zingen: ophouden met die aanvallen. In het Midden-Oosten heeft het doorgaans weinig zin om een beleefde brief te schrijven. Keihard machtsvertoon is wat respect afdwingt, en daar is geen beter middel voor dan de Tomahawk-kruisraket.
De Tomahawk is een indrukwekkend voorbeeld van moderne oorlogsvoering. Hij is zes meter lang en draagt vijfhonderd kilo explosieven met zich mee. Ondanks die zware lading gaat de Tomahawk 880 kilometer per uur.
Bron: CNN
Bron: CNN
De Tomahawk werd het eerst ingezet in 1991 tijdens operatie Desert Storm – de Amerikaanse oorlog tegen Saddam Hoessein die dat jaar Koeweit was binnengevallen. Daar werd al duidelijk hoe verwoestend de raket was: het Iraakse leger werd gedecimeerd, terwijl er geen Amerikaanse doden vielen bij de gevechtshandelingen. De kruisraket heeft namelijk geen bestuurder of piloot: hij wordt afgevuurd vanaf een schip of onderzeeër en geeft zijn doelwit met 880 kilometer per uur een enkele reis naar het hiernamaals.
Om onzichtbaar te blijven voor de radar en luchtafweersystemen, vliegt de Tomahawk laag bij de grond. Op die manier kan de raket enorme afstanden afleggen: 1250 tot 2500 kilometer. Ter vergelijking, de afstand van Nederland naar Rome is zo'n 1500 kilometer. Wat al helemaal spectaculair is: zelfs als de raket al is afgevuurd, kan de koers nog worden gewijzigd. Als er bijvoorbeeld opeens een ander doelwit in zicht komt, kan de Tomahawk in de lucht worden bijgestuurd. Ook kan de raket op deze manier worden gebruikt om bewegende doelwitten te raken – denk aan een ISIS-konvooi of een horde Taliban-terroristen.
Met de Tomahawk laat Trump geen enkele twijfel bestaan: Amerika is het machtigste land op aarde. Andere landen moeten vooral hun gang gaan, maar ze moeten hun grenzen kennen. Overschrijden ze die grenzen – door oorlogsmisdaden te plegen, bijvoorbeeld – dan krijgen ze te maken met de vernietigende kracht van een kruisraket.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten