Absurde Rutte prijst Jesse Klaver de hemel in: ‘Wij zijn beter af met mensen als Klaver die voor de politiek kiezen’

De VVD is aan het congresseren en dat betekent in ieder geval één ding: partijleider Mark Rutte komt speechen. Ditmaal stond de toespraak van de minister-president in het teken van de formatie, en kon Rutte het toch niet laten om zijn radicaal-linkse collega’s de hemel in te prijzen.

De formatiepoging is voorbij (of toch niet?), maar de liefde nog niet. De VVD houdt dit weekend diens congres in Arnhem, en daar werden GroenLinks en GroenLinks-leider Jesse Klaver overmatig overladen met complimentjes:

“”Ik ben onder de indruk geraakt van Jesse Klaver, die ik pas echt leerde kennen aan de onderhandelingstafel”, zei Rutte. “Hij deed dat goed en ook nog eens in een hele moeilijke periode in zijn leven.” Rutte zei dat Nederland beter af is met mensen als Klaver die voor de politiek kiezen. Daarop applaudisseerde de zaal met VVD-leden.

Rutte grapte daarop: “Ja, VVD-publiek dat klapt voor GroenLinks. Dat heb ik voor elkaar!” Hij benadrukt dat ook de VVD bezig is met de opwarming van de aarde, maar milieumaatregelen wil combineren met economische groei.”

Dat Rutte benadrukt dat de VVD iets aan klimaatproblemen wil doen, is nog het probleem niet – dat zal elke regering linksom of rechtsom toch op de één of andere manier moeten – en ook dat Rutte Jesse Klaver benadrukt dat de GroenLinks-leider aan het formeren was terwijl zijn moeder overleed, of dat de premier de jonge fractievoorzitter persoonlijk mag waren het probleem niet.

Nee, waar het om draait is dat de zogenaamde rechtsliberaal Mark Rutte daadwerkelijk opmerkt dat Nederland een beter land is doordat mensen als Jesse Klaver in de politiek zitten. Mensen met compleet tegenovergestelde idealen en plannen die – als je de verkiezingsprogramma’s volgt – volledig haaks op elkaar staan. Rutte heeft nota bene eerder deze week zélf nog benadrukt dat Klaver een asielzoekerspolitiek voorstaat die niet te combineren was met plannen van de VVD, terwijl ook hun inkomensplannen en klimaatoplossingen niet te combineren vallen met de gedachten van de liberale partij op dit onderwerp.

Dus hoezo, Nederland is beter af met Jesse Klaver in de politiek? Het lijkt een vreemdsoortige poging van de premier om een formatiepoging die reeds voorbij is nieuw leven in te blazen. Door dit te laten klappen, heeft Rutte de VVD én Nederland veel peperduur en multiculti beleid bespaard. Dat hij nu dus stappen onderneemt om GroenLinks tóch terug aan tafel te krijgen, moet dus op z’n minst verbazing en verwarring wekken.

Of niet, natuurlijk. Als je Rutte niet ziet als een standvastig leider maar als een draaikont die graag het ene zegt en dan het volgende doet, was dit wellicht wel precies wat je kon verwachten.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

56 reacties

 1. Ritter

  Rutte stuurt aan op een nieuwe onderhandeling ronde met GroenLinks en maakt het VVD publiek daar warm voor.

  Rutte weigert met de PVV te onderhandelen terwijl hij op punten als migratie daar goede zaken mee kan doen…………..maar de vraag blijft of Rutte persoonlijk (!) wel het afremmen van de migratie stroom uit de islamitische landen als hoge prioriteit heeft.

  Geert Wilders is bereid over zijn eigen schaduw heen te stappen en het landsbelang voorrang te geven; Rutte en Buma kennelijk niet.

  Wilders: ‘Doodzonde dat ze niet met ons willen praten’
  https://www.youtube.com/watch?v=Jl1dj7MeaIM

 2. poldi

  Doet mij denken aan het gezegde “Als de vos passie spreekt. boer let op je kippen”.
  Met het oog op een mooie baan in Brussel en als een juffershondje achter Merkel aan te lopen is leugenaar Mark Rutte in staat om zijn moeder aan de Brussel te verkopen.
  Wat een walgelijk sujet.

 3. Ni28

  Met deze premier kan de VVD zichzelf opheffen. Ruggengraatloze zielige figuurtje die met elke wind meedraait als hij maar premier kan worden. Daarvoor verkoopt ie zijn hele land desnoods, dat is hij nu aan het doen. Op moment is hij de vijand nr.1 van Nederland. De burger kan de pot op. Hij is nu volledig de weg kwijt. Tijd van bezinning heeft ie niet nodig maar misschien is het idee van een informateur van de VVD niet zo goed ook.

  1. Guus Geluk

   Lariekoek. Rutte is geen vijand van Nederland. Rutte is leider van de grootste partij en behaalde van de lijsttrekkers de meeste stemmen: 1.760.117, om precies te zijn.

   1. Seneca

    Dat zegt meer over hen die op dit individu hebben gestemd dan over dit figuur zelf.

 4. HaZ

  Vanuit zijn eigen egotrippende visie heeft Rutte natuurlijk gelijk…..denkt hij. Wat dat betreft verschilt hij weinig van een cabaretier die in zijn try-outs verwoede pogingen
  moet doen om de lachers op zijn hand te krijgen, teneinde een geslaagde voorstelling te kunnen garanderen. Maar wat als het vooraf geselecteerde publiek bij de try-out (lees VVD’ers) totaal niet gediend is van zijn mislukte grappen, dan weet Rutte het niet meer. Dan veranderd onze partijleider in een stampvoetende en kontendraaiende Fuhrer die eist van het aanwezige publiek dat er verdomme wel gelachen moet worden, want anders stop ik er helemaal mee ! Grap geslaagd, het aanwezige publiek applaudiseert zijn handen blauw ; “maar dit was helemaal geen grap mensen, hallo !”

 5. poldi

  Rutte dacht een slimme zet te maken door de PVV op voorhand uit te sluiten, maar dat keert zich waarschijnlijk nu als een boemerang tegen hem.
  Hij heeft naar mijn mening weliswaar de PVV dankzij zijn stoere gedrag tijdens de Turkije rel geremd in de groei naar een zetelrecord, maar is nu genoodzaakt samen te werken met partijen die weinig met elkaar hebben.
  Dat geeft de PVV in de oppositie een sterke positie.

  1. Guus Geluk

   Wilders dacht slim te zijn om op voorhand VVD-Rutte uit te sluiten. Na zijn verlies – want de PVV is tweede, punt – komt dat als een boemerang terug. Na hij dat terugtrekt, staat hij bij de niet-PVV-ers voor altijd als een draaier bekend.

 6. Guus Geluk

  In de eerste plaats heeft premier Rutte natuurlijk de verkiezingen gewonnen. Hij heeft een breed mandaat om met een ieder in zee te gaan.

  In de tweede plaats kun je van iemand onder de indruk zijn, dat hoeft nog niet te betekenen, dat je je kunt vinden in zijn/haar standpunten. Rutte constateert dat Klaver heeft moeten functioneren, terwijl zijn moeder op sterven ligt.

  In dit congres lijkt de volle VVD-achterban achter Rutte te staan. Genoteerd.

  1. zomaar

   voor jou is het verschil tussen winst en verlies niet zo groot , de VVD heeft verloren iets van 8 zetels , dat deze partij nu nog de grootse is komt dus niet door winst !!, eikel .

   als een bedrijf dit jaar minder winst maakt dan het jaar daarvoor spreekt men over verlies , en gaan zij renoveren , cq mensen eruit donderen .

   ach ja de top blijft zitten , zoals nu bij de VVD , mismanagement wordt gewoon beloond leugenaars krijgen een lintje en een bonus .

   1. Guus Geluk

    Nee, de essentie van de verkiezingen is: welke partij krijgt de meeste kiezers achter zich? Daar heeft de VVD gewoon gewonnen en de PVV zakte met afstand als tweede. Je probeert de klinkende overwinning voor de VVD af te zwakken, ten faveure van de PVV, maar in een versnipperd politiek landschap is het sowieso moeilijk zetels halen.

    Als we het over winst verlies gaan hebben: GroenLinks won 10 zetels en D66 ging, dacht ik, met zes zetels meer naar huis. Die vijf schamele zitjes die Wilders kreeg, heeft hij ook alleen maar te danken aan z’n standpunten.

  2. Isolde

   PVV-ers blijven tegen beter weten in hopen dat ze nog een keer mogen meedoen. Dat heeft iets ontroerends: hullie zijn groot en wij zijn klein, en dat is niet eerlijk.

   1. Guus Geluk

    Ja. Maar nu niet en hopelijk nooit. Met een marokkanenminderaar, zit je – als je een beetje fatsoenlijk bent – niet om tafel.

    En de VVD is fatsoenlijk.

    1. Isolde

     De PVV heeft zijn kans gehad. Vanaf nu zal het alleen maar afkalven.
     Het minder snuggere volksdeel gaat zich richten op de nieuwe rattenvanger Baudet en daarna weer op een andere populistische clown.
     Geert mag zijn handjes dichtknijpen als hij tot zijn pensioen een Kamerzetel weet warm te houden.

     1. IJscoman

      De Grote Voorspeller die exact de uitslag van het Referendum, de Brexit en Trump wist te voorspellen, kijkt weer even in zijn glazen bol.

     2. Isolde

      IJscoman ziet in zijn glazen bol een grote groei van de PVV.

      Wat is het toch een slimmerd!

     3. IJscoman

      Isolde, ik doe geen voorspellingen. Jij aan de lopende band. En geen een daarvan kwam tot nu toe uit.

     4. Guus Geluk

      Ik denk dat Forum voor Democratie zetels van de PVV gaat afromen. Bij de verkiezingen in maart zagen we al 2 zetels – die mijns inziens eigenlijk naar de PVV zouden gaan – in de schoot van Baudet belandden. Zelfs op dit forum zie ik de trouwste supporters van Geert, al een kwartslag draaien. Hoelang duurt het voordat jij op Baudet stemt, @IJscoman?

     5. IJscoman

      Hoe lang duurt het voordat jij op Wilders stemt, Guus?

     6. Guus Geluk

      Ik constateer dat het er niet inzit. Jammer.

 7. poldi

  Plagiaat
  ———

  Rutte is een hypocriet. Ruggengraatloos zonder het landsbelang voorop te plaatsen.
  Hij gaat nog liever met de gesjeesde, extreem-linkse en Nederlander-hater VMBO’er Yasser klaver Feras onderhandelen dan met de PVV. En dat door ordinaire rancune. Kleinzielig is dat.
  Hans Hillen zei het al eerder, kabinet Rutte 1 is niet gevallen door toedoen van de PVV, dat zijn valse aantijgingen van Rutte.

  http://www.digibron.nl/search/detail/012dc9b488bcd89b098c388e/informateurs-cda-oorzaak-breuk
  http://www.volkskrant.nl/politiek/eerste-kabinet-rutte-viel-na-verzet-cda-ers~a3601274/

  Rutte voelt ook niet de urgentie om voor zijn eigen volk op te komen. Geen nageslacht, geen partner. Het is een vrijbuiter
  die roulette speelt met de toekomst van onze Nederlandse kinderen. Die zouden op nummer 1 moeten staan bij iedere Nederlandse politicus: de Nederlandse kinderen. Die hoor je te beschermen, die hoor je te vertegenwoordigen, die moet je een stabiele toekomst bieden.
  In plaats daarvan laat Rutte zich misbruiken door de eurocraten uit Brussel en laat hij het land vollopen met islamitisch uitschot. Verkrachters, dieven en moordenaars. Het laagste van het laagste. Die geleerd hebben om niet moslims te haten en te
  vermoorden.
  Schaam je Rutte, waardeloze bestuurder, verrader van je eigen volk.

 8. Anna

  VVD Mark Rutte dient Brussel. Partijen die niet volgen worden buitengesloten en afgemaakt. Fascisme is weer in het land onder aanvoering Brussel.

 9. EllyD19

  Dit is nou precies Mark Rutte, je weet bij deze man niet waar je aan toe bent. Hij praat zus en doet zo, ik snap niet dat er nog mensen naar hem willen luisteren. maar hij heeft de macht en zal die koste wat kost vasthouden.

 10. DutchDropveter

  Bij Pim stuurde groenlinks Volkert, sturen ze nu een knuffel marokkaan voor rutten?

 11. joost2

  Ik begrijp de échte VVD-ers niet meer.

  Wat is er nou over van die VVD, die wij kenden als een rechts liberale partij, goed voor ondernemers en hardwerkende Nederlanders. Ooit een partij van normen en waarden en opkomen voor mensen die het echt slecht hebben.
  Bijna gingen ze nog samenwerken ook met communisten, maoïsten en links radicalen waaronder criminelen.

  De VVD wordt nu door hun leider, die zich bij de VVD omringt met kritiekloze slijmjurken, zich laat zoenen door de altijd lachende Erica Terpstra, die blijkbaar ook niet meer weet wat er in ONS land aan de hand is en op onze kosten reisjes van de NPO mag maken. Weet zo’n mens nu veel.
  Rutte, die het voorbijgaande jaren geen barst kon schelen, hoe de zieken- en ouderenzorg een gigantische puinhoop werd, onder zijn verantwoordelijkheid.
  Hoe hij 4 ministers van justitie nodig had om het falende ministerie recht te houden.

  Als er n.l. ooit eens een redelijk rechtse regering mogelijk zou zijn geweest met de VVD, CDA en PVV, zou dat nu zijn en zouden we kunnen hopen dat we met bestuurders te maken krijgen die eens orde op zaken in Nederland zouden kunnen stellen. Maar van Rutte mag dit niet. Hij negeert 1.5 miljoen stemmen op de PVV, voor redenen die ik politiek gezien ridicuul vind.

  Met bestuurders die, in eerste instantie er voor de Nederlander zijn, die een eind maken aan het linkse nepotisme op alle fronten in dit land ( o.a. NPO en de subsidies vretende lieden uit socialistische kring van alerlei linkse hobbyclubjes, zoals die moslima Elaktik in Amsterdam die met niks doen 12000 euro per maand verdient om de politie n.b. te “adviseren”. Een mevrouw met alleen een jaar biologie studie en met financiële schandalen in onze hoofdstad , We zijn gek geworden hier);

  Maar Rutte heeft een te groot ego en zijn belang gaat voor het landsbelang.
  Hij wil te graag MP blijven, gek op Brussel waar hij maar alles toegeeft om als “staatsman” rond te kunnen lopen.
  Hij heeft ons voorgaande jaren op veel fronten belazerd, heeft 600.000 minder stemmen gekregen.
  Maar blijkbaar vinden dat die zgn. échte VVD-ers niet erg en laten hem kritiekloos zijn gang gaan.

  Als het dus zo’n rotzooi blijft in die formatie kwestie, is er maar een oplossing:
  nieuwe verkiezingen.
  Kunnen we ook met Rutte definitief afrekenen, want die man is echt een ramp voor ons land, want ik denk dat de meeste Nederlanders die man nu echt wel in de gaten gaan krijgen.

 12. Sniper666

  Met die handjes imiteert hij obamies lichaamstaal. Zo zielig.

 13. RoodGevaar

  M@rk heeft respect voor een jonge politicus wiens mening hij niet voor 100% deelt.
  Dat gebeurde vroeger ook al; toen dronken Marcus Bakker (CPN) en Hans Wiegel (VVD) geregeld samen een bakkie koffie.
  Men was het volstrekt met elkaar oneens, maar dat bleek geen reden om elkaar te verketteren.
  Dat mag nu totaal niet meer volgens de hufterige aanhang van Geert Wilders.

  1. Floris

   “Dat mag nu totaal niet meer volgens de hufterige aanhang van Geert Wilders.”
   ————————————————————–
   Het is precies andersom. De linkse stronthonden en hun media begonnen al ten tijde van Janmaat met verketteren en demoniseren.

   1. RoodGevaar

    @Floris
    Voor alle zekerheid; ’t Gaat om fatsoenlijke politici – van communisten tot en met liberalen – niet over buiten de maatschappij staande lieden die vooral stemmen krijgen in plaatsen als Rucphen in Brabant waar tokkies hun frustraties afreageren op negers, homo’s en andere minderheden.

    1. toetssteen

     RoodGevaar
     Maar verder nog alles in orde in de bovenkamer?
     In Rucphen heeft men in het geheel niets tegen homoseksuelen, dat verzint u; in Rucphen heeft men niets tegen negers, dat verzint u. In Rucphen heeft men van alles tegen minderheden, dat verzint u.
     Waar heeft men in Rucphen dan wèl problemen mee? Nou, simpel. Jonge kerels die maken dat de vrouwen niet meer veilig zijn, dat hun voorheen vrij toegankelijke woningen moeten veranderen in forten!

    2. Isolde

     Touché !

   2. Floris

    Fatsoenlijke politici?

    Daar heb je er nog maar bar weinig van. Overigens beschouw ik geen enkele communist, en zeker Marcus Bakker niet, als fatsoenlijk.

 14. RoodGevaar

  @toetssteen
  Het smokkelaarsdorp Rucphen is altijd nogal xenofoob geweest; zelfs binnen de gemeentegrenzen – iemand uit Oudenbosch wordt met een scheef oog aangekeken in St.Willibrord. Komt men van Roosendaal of Zundert hoor je er niet bij. Laat staan als er sprake is van een andere huidskleur of geloof. Vreemd indien je nagaat dat 0,7% ‘import’ blijkt te zijn. Toch stemt onevenredig veel kiesgerechtigden door de jaren heen voor de Boerenpartij, CD/Janmaat, LPF en nu PVV/Wilders (38,9% bij de laatste verkiezingen). Hoe kan dit?

  1. Isolde

   Het dorpje Rucphen zal als laatste moedig weerstand bieden aan de afkalving van de PVV.

   😉

  2. HaZ

   Wordt hoog tijd dus dat Rucphen een echte partij erbij gaat krijgen. Wat denkt u ervan om het voortouw te nemen voor de RGRP ; De Rood Gevaar Rucphen Partij, waarbij het u vrij staat Rucphen te veranderen in Rukkers.

  3. Mars020

   @RoodGevaar, Hoe kan dit??.. Iedere mongool begrijpt toch, dat waar moslims in de meerderheid zijn het aantal stemmen op links schrikbarend toeneemt. Plaatsen waar nog weinig tot geen islam de leefbaarheid verziekt van autochtonen, willen dit graag zo houden en stemmen op partijen die hun woonplaats beschermen tegen de oprukkende islam.

  4. sjun

   Kennelijk is het gewone volk teveel in het pak genaaid door politici die zich als vertegenwoordigers van ander volk bleken te ontpoppen.

   1. Ernst Quispel

    Het gewone volk heeft echter de democratische mogelijkheid dit vermeende onrecht te herstellen.
    De reden dat dit niet gebeurde en waarschijnlijk ook niet gaat gebeuren is wellicht dat het slechts vermeend onrecht betreft.

 15. RoodGevaar

  @Floris
  Wat is er in godsnaam onfatsoenlijk @ het opkomen voor de belangen van werkende mensen met een laag inkomen, slechte arbeidsomstandigheden en hoge kosten voor levensonderhoud?

 16. Mars020

  Waar komt die trol, RoodGevaar nu weer vandaan?. Zeker lid van dezelfde trollenbende, als Beuk, Guus en Isolde?. Laat deze lastposten met hun NSB verleden lekker oprotten naar Joop of Krapuul. Hier houden wij niet zo van islamknuffelaars, Sylvana beffers en Jesse aanhangers. Jullie kunnen drammen wat je wilt, maar zolang er geen zinnig verhaal komt, zal niemand naar jullie luisteren.
  Noem eens drie voordelen over de aanwezigheid van al die moslims in Nederland?. Graag met onderbouwing, zodat wij er iets mee kunnen.
  Aangezien dat bijna onmogelijk is, willen wij pas weer van jullie horen, als er wat positiefs is te melden over de linkse kerk en moslims.

  1. Isolde

   Waarom reageer je zo paniekerig, Mars020? Word je erg zenuwachtig van meningen die niet precies in je denkraam passen?
   Is het dan wel een goed idee dat je op een blog komt war je het risico loopt andersdenkenden aan te treffen?

   1. IJscoman

    Isolde slaagt er niet in de ogenschijnlijk eenvoudige vraag van Mars020 te beantwoorden en zoekt het uit armoede dus in ad hominems.

    Kom Wim, jij als moslim kontelikker moet toch talloze voordelen inzake de aanwezigheid van moslims in Nederland kunnen noemen? Spui ze even, we zijn erg benieuwd.

    1. Isolde

     Misschien doet IJscoman er goed aan even te googelen op de term drogreden ad hominem. Dan kan hij ontdekken dat die term hier niet van toepassing is.

     Ik zie geen bijzondere voordelen in de aanwezigheid van moslims, maar dat zie ik ook niet in de aanwezigheid van PVV-aanhangers, gehandicapten en voetbalhooligans.
     Relevanter is dat al die mensen met net zoveel recht als jij en ik in Nederland wonen. Hun eigenschappen zijn voor die vraag niet relevant, met de aantekening dat we ons allemaal aan de wet moeten houden.

     1. Vabis

      “met de aantekening dat we ons allemaal aan de wet moeten houden.”

      De selectieve zwetsnek aan het woord, een politieagente die geheel tegen de wet in met een kopvod op het hoofd haar werk doet wordt welhaast de hemel in geprezen door de islamofiele Wim.

     2. IJscoman

      Wim: “ad hominem. [rechtswetenschap] Latijn: argument dat gericht is op de persoon van de tegenpartij, bijv. door hem belachelijk te maken”. Kortom, op de man spelen. En dat is wat jij doet bij Mars020: “Waarom reageer je zo paniekerig, Mars020? Word je erg zenuwachtig van meningen die niet precies in je denkraam passen?” Je serveert hem af, onderwijl zijn argumenten en vragen negerend. Dus misschien moet je je eigen kennis inzake ad hominems even bijslijpen, smerige trol.

     3. Isolde

      Daar heb je een punt, Vabis, als die agente een strafbaar feit ten laste kan worden gelegd zal vervolging aan de orde moeten zijn. Ik betwijfel echter of dat het geval was.

     4. Vabis

      Dan zal ik je even uit de dromen helpen islamofiele koekenbakker…..

      http://wetten.overheid.nl/BWBR0028831/2010-10-10#Hoofdstuk3

     5. Isolde

      @IJscoman

      Je pakte het Latijnse woordenboek er bij maar het gaat hier om de drogreden ad hominem waarin persoonskenmerken van de opponent worden gebruikt om zijn stelling onderuit te halen. Daarvan was hier geen sprake: https://nl.wikipedia.org/wiki/Argumentum_ad_hominem

     6. Floris

      @ IJscoman: Isolde Hutten Brouwenstein maakt z’n eigen spelregels. Hij mag beledigen en naar hartelust op de man spelen maar wij mogen dat niet. Dan is het een Ad Hominem.

      Zo werkt het brein van een narcist nu eenmaal. Uitdelen kunnen ze als de beste maar als ze zelf aan de beurt komen dan begint het gejammer over Ad Hominems.

     7. Isolde

      @Vabis, Je verwijst naar een regeling waaraan politie-ambtenaren zich hebben te houden. Dit soort zaken zal de politie intern moeten afwikkelen en is het Ambtenarenreglement van toepassing.
      Het lijkt me onmogelijk hier een strafbaar feit in te zien maar de korpsleiding kan volgens het Ambtenarenrecht in beginsel besluiten tot een ambtelijke straf, die kan variëren van berisping tot ontslag.

 17. Beukman

  Ik had hiero op DDS eigenlijk wel een live blog verwacht van Trumps toespraak voor zijn beste vrienden:

  https://www.youtube.com/watch?v=BoYDP2cWH-A

  1. Isolde

   Als de clown zich keurig houdt aan de voor hem geschreven tekst kan er volgens mij niet veel mis gaan. Het wordt pas link als hij er eigen gedachten aan toevoegt.

   1. Beukman

    @Isolde
    Hij ziet er wat platgespoten uit, dus mogelijk gaat hij zich aan zijn tekst houden. Ik denk dat hij aast op de Nobelprijs voor de Vrede. Maar zeker is dat hij in de voetsporen van ML King gaat treden.

 18. Babaji538

  Wie is dat, Rutte?

  Petra Hermans

 19. Babaji538

  “Sommige mensen zijn nou eenmaal zó geboren;
  die kunnen daar verder niks aandoen. Zwak. Zielige mensen.”

  Uitspraak van mijn moeder, van je familie moet je het hebben,
  Petra Hermans

 20. Siemien

  Het beste is dat Rutte oprot

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.