Britten woedend op Amerikanen: delen geen informatie meer met Amerikaanse politie

Geen categoriemei 25 2017, 14:00
De Britse politie heeft het helemaal gehad met hun Amerikaanse collega's.
Tot vandaag deelden Amerika en het Verenigd Koninkrijk alle belangrijke informatie met elkaar over terroristische aanslagen. De gedachte achter het delen van die informatie is dat ze terreurgroepen dan beter in de gaten kunnen houden en weten waar ze rekening mee moeten houden; welke mensen mogelijk aanslagen willen plegen en op welke manier, en met welke wapens, ze dat willen doen.
https://twitter.com/cnni/status/867694862589710336?refsrc=email&s=11
Het moge duidelijk zijn dat deze samenwerking buitengewoon belangrijk is, maar helaas staat die nu op losse schroeven. De reden: de Amerikanen hebben informatie over de aanslag in Manchester gelekt naar bevriende journalisten van de New York Times. Die linkse krant heeft die informatie vervolgens gepubliceerd -- dat is inclusief foto's.
Daarom heeft de Britse regering besloten deze gevoelige informatie niet meer te delen -- in ieder geval niet met de Amerikaanse politie:

Police will stop sharing details of the Manchester attack with the US until assurances are given that there will be no more leaks, officials have told Sky News.

British police and security services are said to be furious after their US counterparts leaked pictures from the crime scene to the media.

The New York Times published pictures that appear to show remnants of the attacker's backpack and a suspected trigger device and battery from the bomb.

Voorlopig lijkt het erop dat het delen wel doorgaat wat de CIA en de FBI betreft, hoewel dat ook niet 100 procent zeker is:

The pause on information sharing is thought to involve "law enforcement" rather than intelligence agencies, such as the FBI, MI6 and MI5.

Prime Minister Theresa May has said she will use the NATO summit in Sicily to "make clear to President Trump that intelligence that is shared between our law enforcement agencies must remain secure".

Volgens Britse media zijn de Britse autoriteiten echt witheet van woede. Ze zijn namelijk bang dat publicatie van dit soort informatie het onderzoek mogelijk in de problemen brengt, en dat nabestaanden van de slachtoffers het vertrouwen in de autoriteiten verliezen.
Donald Trump klaagt al maanden dat de Amerikaanse inlichtingendiensten en/of politie zo lek als een mandje zijn. Zo lekken ze om de haverklap informatie over hém en zijn naaste adviseurs. De Britten kunnen hem dit persoonlijk natuurlijk niet aanrekenen, maar feit is wel dat hij verantwoordelijk is voor al die diensten. Als president moet hij er indien nodig maar met harde hand voor zorgen dat er niet meer gelekt wordt, punt. En dat is dus precies wat premier Theresa May nu van hem zal eisen.
De lekken in die diensten beginnen Trump nu dus ook internationaal parten te spelen. Als die diensten zo doorgaan is er binnenkort niemand meer over die ze vertrouwt. Dat is natuurlijk ontzettend problematisch omdat het betekent dat het lastiger is voor het Westen om anti-terreuracties en informatie te coördineren.
Trump is president. Het is aan hem om hier nu iets aan te doen. De verantwoordelijke hoge omes moeten vervangen worden als ze hun organisaties niet onder bedwang krijgen, en hij moet de Britten en andere bondgenoten ervan overtuigen dat de lekken vanaf nu verleden tijd zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten