De euro is nog altijd in levensgevaar, maar Dijsselbloem glundert van trots: ‘We groeien sterker dan wie dan ook!’

De eurozone is in een soort permanente crisis: er is altijd dat vervelende Griekenland dat ieder moment failliet dreigt te gaan – en ook in landen als Spanje, Frankrijk en Italië gaat het allesbehalve goed. Toch klopt minister van financiën Jeroen Dijsselbloem zichzelf opzichtig op de borst gisteravond bij Nieuwsuur. Volgens de PvdA’er is dankzij zijn bewind de euro in veilig water aangeland. Schijn bedriegt, Jeroen.

Kijk dan hoe vrolijk hij is:

Ondanks dat zijn partij een enorm oplawaai heeft gekregen bij de verkiezingen van afgelopen maart, is PvdA’er Jeroen Dijsselbloem in z’n nopjes. De man heeft namelijk eigenhandig de eurozone gered, en dat neemt niemand hem meer af! Zo verkondigt hij tenminste tegenover Nieuwsuur:

“Toen ik in de eurogroep kwam, stond de eurozone er heel slecht voor. Nu groeien we sterker dan elke andere economische regio in de wereld”, zegt Dijsselbloem. “Er is bijna geen land meer dat uit de euro wil. Zelfs de populisten in Frankrijk en Italië willen de euro behouden. Dat zegt wel iets.”

Tja. Dat is allemaal veels te gortig, natuurlijk. Allereerst omdat een dergelijke prestatie – los van of die überhaupt wel heeft plaatsgevonden – natuurlijk nooit door slechts één man geleverd is. Duitsland heeft bijvoorbeeld solide financieel beleid gevoerd. Dat land wordt gezien als de hoeksteen van de euro, dus als het daar beter gaat straalt dat af op de hele groep.

Maar om eens de knuppel in het hoenderhok te gooien: het gáát helemaal niet beter. De crisis in de eurozone is permanent gemaakt: men heeft zich er slechts bij neergelegd dat Griekenland tot in de lengte van dagen geld moet worden toegestopt. Dat is dus heel iets anders dan gered zijn: men heeft namelijk gewoon de moed opgegeven. Landen als Spanje en Italië kampen nog altijd met een hoge jeugdwerkeloosheid die zich niet snel laat oplossen.

Hoe is dat ‘sterke groei’? Of een reden om trots te zijn? Ik weet het niet. Jeroen Dijsselbloem is dus helemaal niet het wondermiddel dat Jeroen Dijsselbloem zélf voorschrijft. Een iets minder opschepperig verhaal van de demissionaire minister van financiën zou daarom – vermoed ik – wel op z’n plaats zijn.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Guus Geluk

  Het is inderdaad bijzonder dat de populisten in Griekenland, Frankrijk en Italië, de euro willen aanhouden. Blijkbaar zijn zij het wel eens met Dijsselbloem.

  1. cmsuijkerbuijk

   Nee hoor! De Griekse linkse maffia die nu aan het bewind is, wil alleen die euro behouden vanwege “gratis geld”, en dreigementen van hel en verdoemenis. Frankrijk en Italië zijn bijgedraaid, vanwege de totale demonisering en het angst zaaien van, wéér, de linkse Euro-maffia. Wil het wél nadenkende deel van die landen verandering en dus het kwaad bij de wortel aanpakken, dan zul je je plannen moeten aanpassen, zodat koudwatervrees wordt weggenomen!

   1. Guus Geluk

    Onder een deel van de populisten in Europa, waaronder Le Pen en Tsipras, is er zodoende een goed draagvlak om de Euro aan te houden. Ook Trump zag het belang van de Europese Unie al eens in, in het bijzonder toen zijn vicepresident de EU een hartelijke steunbetuiging meegaf.

 2. Beukman

  Ik begrijp dat de druiven zuur zijn voor de weg-met-onsers, maar het lijkt er inderdaad op dat de grootste golf van populisme weer eventjes achter ons ligt. Hiermee staat rechtstreeks in verband dat de bevolkingen van de meeste EU-landen door beginnen te krijgen dat de EU ook niet alles is, maar zonder EU is het drie maal niks: we zullen onze gezamenlijke problemen ook gezamenlijk moeten oplossen.

  De PvdAap op het filmpje beweert overigens helemaal niet dat hij de klus in zijn eentje geklaard. Het is echter terecht om hem wat credits toe te schuiven: in zeer moeilijke tijden heeft hij geholpen de boel bij elkaar te houden.

 3. Ni28

  Als je het genoeg blijft herhalen ga je het geloven. Indoctrinatie uit Brussel.

 4. Ni28

  Elke verandering kost eerst geld en daar waagt zich in slechte tijden niemand aan. Een feit is dat EU landen zonder de euro het best draaien. Als voorbeeld, de (onlangs afgezette) minister van Financiën in Tsjechië zei het ronduit: Ik ben niet gek om Griekenland te spekken op onze kosten. En daar is ie niet voor afgezet. De euro is geen economisch maar politiek middel.

 5. RoodGevaar

  Jeroen Dijsselbloem is PvdA’er voor zijn beroep.
  Als minister van Financiën werd hij voorzitter van de Eurogroep.
  Ondanks de crisis die de € de EU-landen heeft opgeleverd, blijft die geldwolf het opgedrongen betaalmiddel verdedigen.
  Vooral het Griekse volk heeft de buik vol van de euro.

 6. Sniper666

  Wat een kletspraat weer van deze PvdA leugenaar. De groei is niet geweldig en landen als Frankrijk en Italië blijven graag in de eurozone omdat wij dat betalen voor ze.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.