Formatie: de geesten worden rijpgemaakt voor een minderheidskabinet met alleen VVD en CDA. Zonder D66

Nederland koerst af op een minderheidskabinet. Maar dan niet bestaande uit het zogeheten motorblok – want dat blijkt op knappen te staan. VVD en CDA maken voorsorterende bewegingen om D66 straks bij het oud vuil te zetten.

Wie het Kamerdebat over de kabinetsformatie heeft gevolgd, heeft daar een rits fractievoorzitters voorbij zien komen die verraden dat de Nederlandse politieke cultuur behoorlijk decadent is geworden. Iedereen sloot elkaar uit om allerlei redenen – sommige beter dan anderen – en niemand leek echt van plan om een risico te willen lopen om in handen te krijgen waar het allemaal om draait – de macht.

Dat er na 75 dagen na de Tweede Kamerverkiezingen nog altijd geen kabinet op de planken staat, is geen fraai stukje van de politieke partijen. Wiens schuld dat was, was de belangrijkste vraag van dit Kamerdebat. Volgens de PVV lag het aan alle andere partijen – de zogenaamde “kleuterklas” – maar anderen waren iets nauwkeurigers in het aanwijzen van een zondebok. Volgens D66 was het de ChristenUnie, Emile Roemer van de SP kapittelde het CDA en PvdA-leider Asscher nam het Klaver, Rutte, Buma en Pechtold kwalijk dat zij volgens hem niet serieus genoeg hadden onderhandeld.

Maar wie de zwaarste klappen opving, was D66-leider Alexander Pechtold. Zowel de SGP, de ChristenUnie maar ook – pijnlijk- motorblok-partners VVD en CDA legden de zwarte piet voor de impasse duidelijk neer bij de sociaal-liberale middenpartij. Rutte keek naar eigen zeggen “één iemand in het bijzonder aan” toen hij zei dat de combinatie met de ChristenUnie wel “heel snel” verdwenen was als mogelijkheid, en Buma vond “het niet kunnen” dat Pechtold had geprobeerd om collega Segers “over de tafel te trekken” over moeilijk ethische thema’s.

En zo ontstonden daar voor het eerst scheuren in het zogenaamde motorblok van VVD, CDA en D66 die sinds 15 maart zo gezamenlijk hadden opgetrokken. De volgende fase zal vermoedelijk bestaan uit het openbreken van dat zogeheten motorblok om te zien wat er verder voor combinaties te vormen zijn. In een motie van VVD-leider Rutte die door de hele Kamer (behalve PVV en FVD) werd gesteund, verzoekt de premier de kersverse informateur Herman Tjeenk Willink nu ook nadrukkelijk om behalve mogelijke meerderheidskabinetten, ook te kijken naar potentieel te vormen minderheidskabinetten.

Boem, daar was dat woord dan eindelijk. Het zweefde al weken boven de markt, maar vandaag maakte het construct ‘minderheidskabinet’ dan eindelijk z’n intrede in het dagelijkse vocabulaire van de heren kabinetsonderhandelaars. En daarmee is de mogelijkheid dat we niet tot 76 zetels hoeven tellen om een nieuw kabinet op het bordes te krijgen weer een stapje dichterbij gekomen.

En, om nog maar een educated gokje te wagen: dat minderheidskabinet komt er. Het zal bestaan uit CDA en VVD, maar geen D66. De liberalen en christen-democraten zullen het hun sociaal-liberale zusje nooit vergeven dat zij de ChristenUnie een gigantische poets hebben gebakken en zo de laatste kans op een stabiel meerderheidskabinet onderuit hebben geschoffeld. Rutte en Buma zijn zeker niet van plan om Pechtold te belonen met een ministerspost voor dat kunstje.

Dus als het dan toch al een minderheidskabinet wordt, dan kan het ook wel zonder D66. En Pechtold, die al in de toegift van z’n politieke carrière zit, heeft straks het nakijken.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. swetsnek

  Schitterend het wordt steeds mooier ik zeg doen komt er te minste niet veel klaar.
  Gaat ook goed zo toch ? we hebben helemaal die club niet nodig

 2. Ritter

  Waarom luistert de politieke elite niet naar de kiezers?

  ‘4 op de 10 VVD-stemmers en een meerderheid CDA-stemmers zegt: we moeten de PVV een kans geven’ aldus @gijsrademaker
  https://twitter.com/eenvandaag/status/869553291553775617

  1. Blowing Bubbles

   Als je Wilders weer hebt zien fulmineren gisteren, dan weet je de redden. Met zo’n hork zou ik ook niet graag samenwerken. Ik kon me prima vinden in de opmerkingen van Asscher m.b.t. de omgangsvormen van Wilders. Hij blijft zijn kiezers steeds zelf tekort doen. En het land, hij maakt dat links veel meer invloed krijgt dan noodzakelijk.

 3. joost2

  Ik vind, dat Pechtold zijn hand “overspeeld” heeft en heb nooit vertrouwen in deze man gehad en mag hem niet.
  Dus ik kan zelfs niet genuanceerd over hem schrijven, zo’n nagemaakte vind ik hem

  Het is jammer dat de uitslag van de verkiezingen niet door Rutte gerespecteerd wordt, gezien zijn halsstarrige wijze waarop hij de kiezers van de Pvv negeert.
  Ik heb geen waardering voor deze rancuneuze opstelling en Rutte schijnt een persoonlijke hetze tegen Wilders te voeren.

  Een dergelijke houding is niet in het belang van Nederland en maakt Rutte als minister president ongeschikt.Je persoonlijke vete uitvechten als verantwoordelijke bestuurder gaat ten kosten van de stem van bijna 1.5 miljoen Nederlanders.
  Rutte is een dwingeland, neemt andere besluiten en doet valse beloften, anders dan dat wij Nederlanders willen :(Referendum Oekraïne, MH17 ramp, jokkebrok over 1000 euro, geld naar de EU/Brussel, negeert de zorg, is laf t.a.v. de invloed van de misdadige islam in Nederland, benoemd zijn hulpje uit de VVD als formateur en gaat natuurlijk ook schuil achter de benoeming van Willink ).
  Rutte? XX=ongeschikt.

  Ik denk dan ook dat nieuwe verkiezingen de beste oplossing is.
  We kunnen dan afrekenen met Pechtold en met Rutte.

 4. Floris

  D666. Wat een vreselijke kutpartij is dat toch. Beter een minderheidskabinet dan een kabinet met deze waardeloze links-liberale islamofiele watjes.

  Wat zijn dat voor stommelingen die überhaupt op zo’n nihilistische partij stemmen?

 5. Guus Geluk

  Het is inderdaad te hopen dat Rutte en Buma de mislukte burgemeester Pechtold, zo snel als mogelijk dumpen. Pechtold is alleen maar uit op een mooie ministerspost.

  1. van Urk

   Bij Pechtold was de arrogantie zo hoog in zijn hoofd geslagen dat hij al dacht dat ie binnen was. Het zal eerder zijn kop nog gaan kosten waardoor hij met dit niet zo slimme kinderachtig gedrag weer langs de zijlijn komt te staan.

   1. Guus Geluk

    Ja. En in het debat was hij weer lekker aan het liegen: nee, ik heb geen harde eisen gesteld [aan de ChristenUnie]. Je wordt belazerd waar je bij staat.

 6. Sniper666

  Het hele zooitje moet weg daar in Den Haag, volkomen rot is het systeem. Uitmesten uithuilen en op nieuw beginnen.

  1. nick

   nieuwe verkiezingen !!!

   Dan weten ze/we zeker wat de bevolking nu wil.

 7. nienke

  VVD. en CDA. dat zou geweldig zijn, gooi die Pechtold er maar uit, geef hem maar een lesje voor dit walgelijke gedrag.
  PVDA en VVD. hebben het toch ook samen gedaan.
  Hoop echt dat dit gaat lukken.

  1. rosmalen53

   Geweldig zijn? Hoe kom je erop,2 schijtpartijen waar je geen fluit van hoeft te verwachten en dan die grote liegneus die met alle winden meewaait en Wilders beschuldigd van weglopen.waarom CDA in het kabinet en de PVV niet,zij zijn de tweede grootste partij.

   1. Guus Geluk

    VVD is de grootste partij en het CDA de derde partij. Twee fatsoenlijke en competente bestuurderspartijen kunnen het werk ter hand nemen.

    Het is voorts een goede zaak dat de mislukte veilingmeester Pechtold, op deze wijze op zijn arrogantie keihard wordt afgestraft.

    1. DutchDropveter

     Inzicht…?

     Minderheidskabinet gaat hem niet worden SP, PVV, FvD en ik denk nog wel een paar partijen zullen er alles aan doen dat het kabinet nul speelruimte krijgt.

     Wie een ander uitsluit mag nu dan ook op de blaren gaan zitten en owee als types zoals jou gaan lopen janken over landsbelang, dat is sinds 2005 al compleet vergooit.

     Juist twee partijen in het kabinet die beide een referendum hebben genegeerd nee dat voorspelt veel goeds. en maar juichen… #logic

    2. DutchDropveter

     En weer leg jij je menin op het zijn geen fatsoenlijke partijen, het zijn schoften! Vergeet niet dat je nu twee vrienden hebt die beide geen gehoor hebben gegeven aan een referendum waar de meerderheid nee stemde.

     Maw; dat is die 35% die juist voor stemde en dat zijn de huidige kiezers van de VVD / CDA de overige meerderheid wil het niet!

     En dit noem jij compotente partijen die van corrupte bijna uitelkaar vallen… echt gast zei het je gister al als je niks nuttigs te melden heb sodemieter een eind op.

     1. Guus Geluk

      Jij legt je mening toch ook op, DutchDropveter? Je roept met grote stelligheid dat het allemaal schoften zijn. Wel, ik zie dat écht anders.

      Politiek = corruptie. Elke partij heeft rotte appels in de mand. Dat zie je ook bij partijen als PVV en zelfs de SGP was fout in de oorlog. De enige partij die, volgens mij, een onkreukbaar imago heeft, is Forum voor Democratie.

      Ja, het referendum was hun beslissing. Ik kan daar ook niets aan doen. Gebeurd is gebeurd.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.