FVD wil dat het anders gaat: Hiddema pleit voor een "kenniskabinet"

Geen categoriemei 23 2017, 13:00
De tweede man van Forum voor Democratie heeft het wel gehad met de oude gang van zaken.
Theo Hiddema was vanmorgen te gast bij het ochtendprogramma op L1. Daar vertelde hij dat het maar eens afgelopen moet zijn met de normale, ouderwetse gang van zaken bij de formatie, die nu toch muurvast lijkt te zitten. Hij wil dat er een "kenniskabinet" komt van experts die samen een kabinet vormen. Vervolgens zou dat kabinet dan op zoek moeten naar steeds wisselende meerderheden in de Tweede Kamer.
De gedachte achter zo'n kenniskabinet (of zakenkabinet) is, nou ja, heel erg goed: het verhoogt het democratische gehalte van het systeem en zorgt ervoor dat het parlement echt kan doen wat het zou moeten doen, namelijk de regering controleren.
Van alle opties die nog op tafel liggen -- een minderheidskabinet, een kabinet VVD-CDA-D66-CU, en dus een zakenkabinet -- is dit natuurlijk veruit de beste. Heel veel partijen hebben elkaar uitgesloten. Die wil niet met die, en die wil niet met die. Het zijn net kleine kinderen op een schoolplein.
Dat is triest, maar het biedt ook mogelijkheden: er kan eindelijk iets gedaan worden aan het lage democratische gehalte in de politiek. Als er ooit een zakenkabinet of kenniskabinet in elkaar gezet kon worden, dan is het nu.
Of zit er nog iets anders in? Thierry Baudet liet gisteren namelijk weten dat GroenLinks opeens toch héél lief en aardig is tegenover hem en Hiddema:
Het is natuurlijk een grap, maar wel een leuke, dus die wilde ik jullie niet onthouden.
Terug naar de serieuze opmerkingen van Hiddema: een kenniskabinet is inderdaad de enige manier om de oude gang van zaken te doorbreken, snel een kabinet in elkaar te zetten, en er ook nog eens voor te zorgen dat het parlement zijn verantwoordelijkheid eindelijk neemt inzake het controleren van de regering. Met andere woorden, het is een geweldig voorstel... en dat betekent natuurlijk dat het er nooit van zal komen. Zo rolt Den Haag immers nu eenmaal.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten