Had Rutte maar het lef van de Oostenrijkers: ‘We gaan niet méér aan de EU betalen na Brexit!’

De EU-boekhouders zien het al helemaal zitten: als het Verenigd Koninkrijk straks de Brusselse unie verlaten heeft, dan zal het gewoon weer business as usual zijn. Wat dus inhoudt: veel geld en dure feestjes voor Europa, en zo goed als niks voor de lidstaten! Nou ja wel iets: betalen zullen ze.

De onderhandelingen over het Britse uittreden uit de Europese Unie zijn pas net begonnen, maar in Brussel is de uitkomst al min of meer bekend: het Verenigd Koninkrijk gaat weg en zal een financieel gat in de Europese begroting slaan. Dat kan natuurlijk niet, want de bouw van Europese luchtkastelen moet uiteraard gewoon doorgaan.

En dus is de oplossing heel simpel: laat de rijke lidstaten zich maar blauw betalen om het vertrek van de Britten op te vangen. Landen als Nederland, Duitsland, Finland en Oostenrijk moeten dus financieel bloeden voor de Brexit. Dat is wel zo “eerlijk”, toch? Nou, niet als het aan de Oostenrijkers ligt. Hun minister van buitenlandse zaken heeft klip en klaar duidelijk gemaakt dat zij niet gaan betalen voor de EU-pechprojecten in de afwezigheid van het Verenigd Koninkrijk. Sebastian Kurz:

“Austrian Minister for Foreign Affairs Sebastian Kurz said Vienna would not increase its payments to the EU budget after Britain quits the block, leaving it without one of its main net contributors.

“Net contributions will not go up,” he insisted. “There will have to be savings.””

Mooi voor Oostenrijk. Maar hoe zit het met Nederland? Voegden Rutte en Koenders zich wellicht bij de terechte teksten van Kurz? Nee, zij zwegen als het graf. Opkomen voor de Nederlandse belastingbetaler in Brussel is immers een faux pas voor onze gevestigde politieke partijen in Brussel.

Dus dat het Forum voor Democratie van Thierry Baudet de volgende woorden spreekt op Twitter is dan ook helemaal terecht:

Nee, de enige momenten waarop premier Rute zegt dat er geen cent zal worden betaald aan Europese verspillingsprojecten is tijdens verkiezingscampagnes. En de eerstvolgende verkiezingscampagne is – vermoedelijk – pas over vier jaar. Tot die tijd zal Rutte dus wel zijn gebruikelijke beleid handhaven: kromliggen voor Brussel, Straatsburg en Athene. De Brexit is slechts het nieuwste excuus om Nederland nóg meer te laten bijdragen aan de EU.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. van Urk

  Ja,dat wordt gezegd ja. Maar ook doen is ten tweede! Ook Oostenrijk zal op een gegeven moment onder druk van de EU weer terugkomen op zijn geroeptoet.

  1. hans-e-pans

   Onder druk wordt alles vloeibaar.

 2. Ikke en zo

  Ik denk dat Rutte pas over drie jaar en 9 maanden weer dingen gaat zeggen welke de kiezer graag hoort, dus nog ff geduld!

 3. corfo

  De Britse premier heeft méér lef in haar pink dan Rutte in z’n hele lijf.
  Wat de Oostenrijkers zeggen moeten ze eerst nog maar eens waarmaken.

 4. Ni28

  Rutte zal ook vast een hoog en gedurfd spel spelen totdat ie gaat tekenen.

  1. corfo

   Ik verwacht ook dat Rutte héél hoog spel zal gaan spelen t.o. de EU v.w.b. het extra betalen vanwege de Brexit. Totdat Korsakov Juncker hem in z’n oor fluistert : “Pas op Markje, je krijgt géén zoen meer van mij hoor.” Waarna Rutte, grijnzend als altijd, achter K.Juncker aan kruipt.

 5. Ben Zine

  Rutte heeft het woord ,,huichelaar” een nieuwe dimensie gegeven. Hij heeft het karakter en de ruggegraat van een natte krant. En maar lachen. Je zou haast gaan denken dat iemand die zo dwangmatig veel lacht misschien iets te verbergen heeft, dat het een pose is om iets te camoufleren. Maar kennelijk kunnen de Hollandse kiezers maar geen genoeg krijgen van ons lachebekje.

 6. Paaldanseres

  Hadden we dan wat anders verwacht, van die ruggegraatloze linkse
  lafbek van de Vereniging Van Dieven? KOTS!!! Vieze Hufter.

 7. FlorisDeVr1es

  De walging voor de praktijken van de EU moet toch steeds meer toenemen. Eerst Engeland pesten met allerlei torenhoge rekeningen, boetes en weet ik wat. Dan de andere lidstaten ook nog willen afpersen…

  de werkwijze van een criminele organisatie.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.