Het CIDI heeft groot gelijk: herdenk die knuffelvluchtelingen niet op 4 mei, maar lekker op een andere dag!

Houd gewoon eens op met 4 mei te gebruiken als een soort reuze-billboard voor al je hobbyprojecten in de hele wereld.

Onze nieuwe redacteur Lars Benthin sprak er gisteren al even over, maar ik ben blij dat een dag later de rest van Nederland ook wakker is geworden. Al sinds jaar en dag geldt 4 mei als dag waarop we al het verschrikkelijke leed van de Tweede Wereldoorlog herdenken. Zijn er dan geen andere tragische gebeurtenissen in de wereld? Jawel, en daar hebben we de overige 364 dagen van het jaar voor.

Maar laten we die ene avond op die vierde van mei gewoon reserveren voor de gedachte aan de Tweede Wereldoorlog – de laatste keer dat er oorlog woedde in Nederland en een tastbaar bewijs voor het feit dat de vrede altijd fragiel is. Voor de honderdduizenden Nederlanders die omkwamen omdat zij de ‘verkeerde’ afkomst of seksualiteit hadden, of omdat zij helden waren die het aandurfden de bezetter tegen te werken. En dat allemaal in slechts vijf jaar tijd.

Deze mensen verdienen écht een avond voor zichzelf. Dat wil niet zeggen dat de Tweede Wereldoorlog het enige is dat ooit herdacht hoeft te worden, maar wél dat 4 en 5 mei vrijgehouden moeten worden van allerlei andere zut.

Respect dan ook voor Hannah Luden van het CIDI, die een beroep deed op Rikko Voorberg. Voorberg is de organisator van een alternatieve Dodenherdenking waarbij zal worden gefocust op de bootvluchtelingen die de overtocht naar Europa met de dood moesten bekopen. Hij kan z’n circus beter verplaatsen naar een andere dag, aldus Luden:

“De Nationale Dodenherdenking is bedoeld om stil te staan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Geen enkele gebeurtenis in de Nederlandse geschiedenis had zo’n verwoestende en blijvende impact op onze samenleving. Het veralgemeniseren en verbreden van de Nationale Dodenherdenking doet geen recht aan de unieke betekenis van de Tweede Wereldoorlog voor de Nederlandse geschiedenis en de Nederlandse samenleving. 4 mei is dan ook geen geschikt moment voor het herdenken van omgekomen vluchtelingen – hoe goedbedoeld ook.”

Daar heb ik verder niets aan toe te voegen, behalve dan dat ik de actie van Voorberg helemaal niet zo “goedbedoeld” vindt. Als je leest wat hij zegt – Voorberg noemt omgekomen bootvluchtelingen “slachtoffers die wij, bedoeld of onbedoeld, zelf maken” – dan merk je gewoon dat hij alledaagse Nederlanders de dood van deze mensen in de schoenen schuift en in de context van Dodenherdenking ze eigenlijk gewoon uitmaakt voor de nieuwe nazi’s. U en ik: wij zijn de nieuwe Hitlerjugend als het aan Rikko Voorberg ligt. Bah!

Niks goedbedoeld kruizenfestijn, dus. Wegwezen, Voorberg, met die emoporno-herdenking op 4 mei, en snel een beetje!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Marcus123

  4 mei is al ruim vijftig jaar geen dag meer waarop alleen slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog worden herdacht. We herdenken de slachtoffers van alle oorlogen sinds de Tweede Wereldoorlog.

  1. Anna

   Absurd! Als je alles gaat herdenken is het geen herdenken meer. Waarom zouden wij in Nederland alle oorlogen moeten herdenken? Dan ook nog op een dag dat we de gruwelen van het wegvoeren en uitmoordden van de Joden herdenken De Holocaust. Nederlanders blijf bij je leest.

 2. kapitein

  @marcus123. als je toch een punt maakt, maak het dan wel af. Het gaat dan wel alleen over Nederlandse slachtoffers. Dat is zeker wat betreft die laatste 50 jaar. En al met al is dat nog geen reden om illegale overstekende immigranten te gaan herdenken. Het zijn geen “Engelandvaarders” die vluchten om te gaan vechten.

  1. cmsuijkerbuijk

   Integendeel. Het zijn voor 98% gelukszoekers en lafaards, die het vechten over laten aan vrouwen zoals de eerder deze dag genoemde vrouwelijke Koerdische strijders. De overige 2% zijn overigens ook geen vluchtelingen, omdat ze door diverse veilige landen naar hier zijn gekomen. Volkomen onzin dus, om daar ook maar één tel bij stil te staan!

  2. Marcus123

   @kapitein Ook de illegaal overgestoken Nederlandse vluchtelingen?

   1. Seneca

    @onze evangelist Marcus
    Waar heeft u het over? Welke illegaal overgestoken Nederlandse vluchtelingen. Of spreekt u over 1940-1945? Als dat zo is, even bij de les blijven en geen wartaal uitslaan aub. Kent u uw geschiedenis niet?

   2. kapitein

    Ik ben dacht ik duidelijk genoeg ben Marcus… Maar vertel waar steken die illegale Nederlanders het water over???

   3. HaZ

    Marcus heeft inside information over de illegale vluchtelingen en/of een kristallen bol: Hij kan de vluchtelingen selecteren terwijl ze nog in de bootjes zitten. Of Marcus is een van de handelaren, kan ook natuurlijk.

 3. Henk-Jansen

  Of gewoon die gelukszoekers helemaal niet herdenken. Eigen schuld, hadden ze maar niet in dat bootje moeten stappen.

 4. Bes Tolen

  Vluchtelingen moeten in grote meerderheid naar huis worden gestuurd. Dat met behulp van de op te heffen organisaties, die zoveel voor die vluchtelingen doen. De leiding van die organisaties moet overigens rechtens aangepakt worden. Zij dragen mee schuld aan de puinhoop. Net als veel politici. Het zal er allemaal niet van komen. Het Westen zal haar vernietigende politiek handhaven. Tot de eigen bevolking vrijwel van de aardbodem is verdwenen en er elders en vooral direct om Europa heen de grootste chaos is geschapen. Met vooral de grootste dank aan al die organisaties waarin je moet geloven. Moet geloven.

 5. Marija

  De dodenherdenking daar moet iedereen met zijn poten vanaf blijven.

  Deze herdenking zou ik ook onder de aandacht willen brengen:
  http://www.leefbaarrotterdam.nl/index.php/lr/comments/8007
  Een van de genomineerden voor de PF prijs is Ebru Omar, ik hoop dat zij hem wint.

 6. Anna

  Weer een dominee die WO11 en Holocaust bagatelliseert en wil vervangen. Moeten wij nu misschien op onze WO11/Holocaust herdenking degenen gaan herdenken die in alle islamitische landen elkaar, christenen,alle andersdenkenden en Joden aan het uitmoorden zijn en die bij hun “vlucht” zijn verdronken? Niemand, niemand weet wat al degenen op die boten hebben uitgehaald in oorspronkelijke landen. Ook niet van degenen die zijn verdronken. Blijf met je handen af van onze WO11/Holocaust . Dominee houd u bij uw leest.

 7. Bes Tolen

  Eigenlijk moeten we wereldoorlog 1 en 2 maar combineren tot wereldoorlog 1914-1945. De tweede is de vrijwel onoverkomelijke voortzetting van de eerste.

  Er zijn altijd al in de westerse wereld oude krachten, die permanent oorlog willen voeren. De oorsprong ligt in de Punische oorlogen waardoor de mensheid al ruim 2100 jaar intensief wordt bedrogen. Momenteel is de VS de belangrijkste erfgenaam van het oude imperialisme. De VS heeft stuivertje gewisseld met Engeland. Frankrijk is al sinds 500 deelnemer met een nieuwe ontwikkeling sinds Napoleon, die de primus was voor de moderne tijd. Engeland volgde in 1066 en met de moderne variant in de negentiende eeuw. Nog wat later de VS. De militaire inrichting inclusief de financiering en de propaganda waren naar oud Romeins model en voorgesteld door het Vaticaan. Spanje en Portugal is weer een apart verhaal. Vooral de vijftiende eeuw met conversos, joden en moslims, die op initiatief van het Vaticaan tot het christendom over gingen. Het leverde ook het imperialisme van deze landen in met name Midden en Zuid Amerika en wat later de Filippijnen op. De Nederlanden kregen lange tijd met een fanatiek Spanje van doen.

  Nederland nam niet aan wereldoorlog 1 deel maar leed er wel zwaar onder. Ook toen werd er honger geleden waaraan stellig meer dan 100.000 mensen overleden en overleden mensen aan de Spaanse griep, die tienduizenden doden opleverde. Denkelijk 60.000.
  Tot in de Amsterdamse haven werden Nederlandse schepen door Engeland geconfisqueerd. Ook met dramatisch gevolg voor de voedsel voorziening.

  We kunnen beter aan onderzoek en opsporing gaan doen om voor de toekomst oorlogen te voorkomen dan op de huidige wijze te herdenken. De oorzaken voor nieuwe oorlogen blijven namelijk onverminderd tot heden. Nu zijn de oude krachten in de grotere verbanden van de laatste jaren opnieuw te machtig geworden. Ze hebben ons nu ook financieel helemaal in de greep. De bankiers in de regering Clinton zorgden voor deregulering. Dat wil zeggen deregulering door de staat waarna de grootbankiers het voor het zeggen hebben gekregen. De oude krachten bedriegen ons ook met zogenaamde vluchtelingen. Om maar twee onderwerpen te noemen. Het opjutten tot haat om oorlog te kunnen voeren is weer begonnen; nu tegen bijvoorbeeld Rusland. Die oorlog zal er vroeg of laat wel komen tenzij Rusland ook helemaal afhankelijk wordt wat niet ondenkbeeldig is. Zoals dus de Oekraïne is overkomen.
  De huidige herdenking en het bevrijdingsfeest moeten we maar vergeten omdat het Westen steeds minder is gaan deugen en steeds meer een gevaar is voor zichzelf en andere gebieden.

 8. Beukman

  Ook ik vind dat iedereen met zijn poten van de nationale dodenherdenking moet afblijven, maar het kan geen kwaad om Rikko Voorbergs wens in historisch perspectief te zien. Vooral degenen die menen dat we op 4 mei altijd dezelfde mensen hebben herdacht, zullen dan bedrogen uitkomen.

  In de jaren 50 kwamen onze uitgemoorde joden er in het geheel niet aan te pas. Het draaide louter om de gesneuvelde verzetsstrijders. Joden waren niet gewenst.

  In 1960, toen men langzaam begon te begrijpen dat de joden toch echt de allergrootste slachtoffers waren geweest, trachtte B&W te Amsterdam het tij nog te keren, en beval aan om vooral geen nadruk te leggen op de omgekomen joden. Men veroordeelde zelfs onomwonden het te zware “joodse karakter” van de herdenking. Fraai inkijkje in onze schaamlapcultuur. Het zou nog even duren voor we durfden toe te geven dat we niet alleen omkwamen in de ex-verzetsstrijders, maar ook in de ex-collaborateurs.

  In 1961 besloot het kabinet dat voortaan ook onze militairen dienden te worden herdacht die het loodje hadden gelegd tijdens de bevrijdingsoorlogen in onze koloniën. Wij waren toen dus juist een bezettingsmacht, om de puntjes even op de i te zetten. Gekker kun je het niet hebben.

  Ik stel voor dat degenen die onze tijdens de “politionele acties” gesneuvelde jongens willen herdenken, zich vanavond om 8 uur vervoegen bij Rikko Voorberg op de Nieuwmarkt. Dan wordt de officiële herdenking op de Dam eindelijk een herdenking voor louter slachtoffers, en niet ook voor daders. Ik ben er weer bij. Op de Dam, wel te verstaan.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.