Aardbeving in Slochteren valt nogal mee: maar 2,6 op de schaal van Richter

Geen categoriemei 27 2017, 20:00
Het is weer zover: Groningen is vanmiddag om 15:30 uur opgeschrikt door een aardbeving. Volgens het KNMI had de beving een kracht van 2,6 op de schaal van Richter.
Volgens het KNMI lag het epicentrum van de beving in Slochteren. De Telegraaf kopt met: 'Zwaarste aardbeving in jaren treft Slochteren.' De zwaarste aardbeving die tot nu toe in Groningen gevoeld werd, had een kracht van 3,1 op de schaal van Richter. Dat was in oktober 2015, toen de beving het zwaarst gevoeld werd in het Groningse Hellum. Het epicentrum lag volgens het KNMI in Slochteren maar ook in andere plaatsen werd de beving gevoeld. Onder meer in Sappemeer, Noordbroek, Zuidbroek en Schildwolde was de aardbeving waarneembaar.
Vooropgesteld dat ik niemand ook maar een beving van tussen de 0 en de 0,5 op de schaal van Richter toewens: alles tussen de 2 en 2,9 op de schaal van Richter staat nog steeds te boek als 'Zeer licht'. Van deze bevingen komen er wereldwijd zo'n 1000 per dag voor. De aandacht voor de aardbevingen in Groningen is vooral een gevolg van de frequentie van het aantal keren dat de grond trilt. Want dat is het. Een beving met zo'n lage kracht is maar net waarneembaar.
Ter vergelijking: in Roermond beefde de aarde in 1992 behoorlijk wat heftiger. Die beving had een schaal van 5,8 op de schaal van Richter. De schade bedroeg toen in euro's circa 125 miljoen. Het is altijd goed om alternatieven voor de gaswinning in Groningen te zoeken. De schade loopt daar ook hoog op, zij het dan dat het meeste geld naar schade-experts gaat in plaats van naar de gedupeerde particulieren en bedrijven.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten