Mediakartel pleit voor “links blok” om CDA en VVD “in de tang te nemen”

Links heeft een historische verkiezingsnederlaag geleden, maar dat weerhoudt de linkse activisten van het mediakartel er niet van om toch voor een soort van coup te pleiten.

NRC-columnist Tom-Jan Meeus — die ik voor het eerst digitaal tegen het lijf liep toen hij Amerika-correspondent was voor die krant; hij gebruikte die rol om de Republikeinen steevast te kleineren en Democraten op te hemelen — ziet het helemaal zitten. Volgens dit objectieve lid van de gevestigde media (haha!) kunnen linkse partijen nu namelijk eindelijk een links blok vormen zodat ze de VVD en het CDA “in de tang” kunnen nemen.

Een linkse prominent legde me dit weekeinde uit wat Klaver, als Tjeenk Willink hem uitnodigt voor een nieuw gesprek met het ‘motorblok’, zou moeten zeggen: ‘Zoals bekend ben ik voor linkse samenwerking. Dus ik kom alleen praten als gelijktijdig PvdA en SP worden uitgenodigd. Jullie een blok, ik een blok.’

Maar machtspolitiek zou deze manoeuvre het ‘motorblok’ voor een voldongen feit plaatsen: omdat D66 de CU heeft uitgerookt, en Rutte en Buma persisteren in hun afwijzing van de PVV, zitten VVD, CDA en D66 getalsmatig vast aan één van de linkse partijen voor een meerderheidskabinet. Dus als links óók een blok vormt, heeft het ‘motorblok’ geen keuze meer. Met alle inhoudelijke gevolgen van dien.

Jullie een “blok”? Dat “blok” is gevormd naar aanleiding van de verkiezingsuitslag. Het gaat CDA, VVD en D66 er niet om dat ze elkaar zo leuk en gezellig vinden (CDA en D66 zijn historisch zelfs eerder vijanden dan vrienden geweest), maar dat zij (net als de PVV!) dé winnaars van de verkiezingen zijn en het daardoor als logisch wordt gezien dat zij samen de kern van een nieuw kabinet vormen. Een links ‘blok’ is daarentegen puur ideologisch en zelfs in strijd met de wensen van de kiezer, die links op 15 maart een enorme nederlaag bezorgd heeft. Meeus geeft dat laatste ook tussen neus en lippen door:

Of dit electoraal dan wel inhoudelijk gewenst is, weet ik niet. Links haalde sinds de oorlog niet zo’n karig resultaat. Dat zegt iets.

Vervolgens gaat hij daar dus aan voorbij met “maar machtspolitiek zou deze manoeuvre, etc.” Want ja, Meeus is nu eenmaal links tot op het bot, wat betekent dat hij de mening van de kiezer volstrekt niet relevant vindt.

Is er dan helemaal geen goed nieuws? Jawel: Meeus moet namelijk ook erkennen dat zo’n links blok er niet in zit omdat linkse partijen te onnozel zijn om deze “mogelijkheid’ te benutten. “Alleen: komt zo’n links blok er? Domme vraag,” schrijft meneer de linkse columnist. “Maandag merkte ik dat de meeste linkse partijen er niet eens aan gedácht hebben. En dan: Roemer wil niet met Rutte. Asscher wil überhaupt niet regeren. Etc.”

Gelukkig maar: linkse partijen lijken toch nét iets minder lak te hebben aan de kiezer dan het linkse journaille.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Paaldanseres

  Niet meer normaal… wat een extra super geweldig nieuws! En hoelang gaat deze poppenkast nu weer duren? Wat maakt het ook eigenlijk uit. Eindeloos formeren en dan op een of ander samengeraapt zooitje uitkomen, dat uiteindelijk de rit toch wel zal gaan uitzitten. Kijk ons eens deugen. Geef verdomme gewoon waar het volk voor heeft gestemd.

  Moet je je eens voorstellen dat je dit in een commerciele bedrijfssector doet. Bewust bewerkstelligen, dat bepaalde afdelingen niet met elkaar willen werken… ze zouden d’rúit gedonderd worden! Er is kennelijk geen grens aan de altijddurende onnozelheid.

  Het is zeer eenvoudig; het volk kiest wie ze in de regering willen. Dat is naar mijn mening ook duidelijk gebeurd. Waarom men dan collectief een partij uitsluit is en blijft mij een raadsel. Hoe kun je nu in hemelsnaam naar jezelf toe verantwoorden dat je democratisch gekozen bent en tegelijkertijd datzelfde recht aan een ander ontzegt. Ik kan en wil dat niet begrijpen. Maar ja democratie he. Waarom worden zulke extreem linkse clubs dan niet uitgesloten maar stevig omarmd. Het is natuurlijk ook bijzonder sneu om te zien hoe iedereen rond die olifant in de kamer heen draait met serieuze gezichten. Daarnaast zou het binnen een democratie grondwettelijk verboden moeten worden, om partijen op voorhand al uit te sluiten. Als deze partijen de grondwet eens zouden respecteren waren we al een stuk verder.

  Het Nederland waarin wij zijn opgegroeid bestaat al lang niet meer. Met dit zielige soepzooitje volksvertegenwoordigers zullen we het moeten doen. En ondertussen, iedereen zich maar blijven afvragen, waarom de wereld zo’n geweldige puinhoop is.

 2. Ritter

  De media willen graag een zo’n links mogelijk kabinet; vooral GroenLinks word gepromoot in de media.

  Daar en tegen word een optie met de PVV door de media ter zijde geschoven. De media willen hier liever niet over praten.

  Ze kennen we onze (gevestigde) media dus weer.

 3. Helleman

  Volgens mij klopt de titel van dit artikel niet: Meeus pleit niet voor zo’n links blok (hij beschrijft dat het in strijd is met de wens van de kiezer en ook verder weinig voordelen heeft) maar rapporteert over de mogelijkheid dat linkse partijen dit zouden kunnen doen.

 4. Ritter

  De media zijn geen objectieve partij.

  Ze hebben een bepaalde agenda en zullen die dan ook (vaak verkapt) promoten door mensen te steunen die overeenkomstig hun agenda handelen.

  Heel extreem is dit te zien in de VS waar veel “journalisten” van de gevestigde media zich gedragen als anti-Trump activisten en niet als journalisten met als doel Trump te beschadigen door het verspreiden van roddel verhalen.

  Steeds meer Amerikanen zijn dan ook die roddel verhalen over vermeende samenwerking van Trump met de Russen zat.

  Prominent Bernie Sanders Backer Nina Turner: “No One In Ohio Is Asking About Russia”
  https://youtu.be/SRWWLC10a-Q

 5. Skippybal

  De links-rechts verdeling van DDS is aan sleet onderhevig.
  In mijn ogen heeft “economisch” links nl een daverende overwinning geboekt.
  SP, GL, PvdA, Denk, Ouderenpartij, Dierenpartij, PVV, CU zijn economisch knetterlinks. CDA en SGP redelijk neutraal en D66 en VVD gematigd rechts.
  Alleen FvD is hier uitgesproken rechts.

  1. swetsnek

   jou mening telt hier niet snotterkost van de eerste orde

 6. Guus Geluk

  Aangenomen hebbende dat de ChristenUnie is afgeschreven. Geen van de partijen heeft de CU uitgesloten en de CU is bereid te regeren. Pechtold heeft een voor de hand liggende meerderheidscoalitie keihard getorpedeerd. Het blijft een arrogant burgemeestertje.

  1. HW

   Je neemt die overspelige, likkende lolly van een Pechold toch niet meer serieus.
   Burgermeester van Amsterdam, in godsnaam, hebben ze dan helemaal niks meer te bieden dan deze eigenheimer, die ervoor gezorgd heeft, dat Flex en zorg nu naar de kloten zijn geholpen.
   Hij mag van mij naar Amsterdam gaan met de toezegging, dat hij een muur rond die stad bouwt en nooit meer het handje ophoudt in Den Haag.
   De Nederlander heeft genoeg van hem en ik denk de Amsterdammer ook als Den Haag niet meer over de brug komt.
   Burgermeester Alexander Pechold-Erdokan

   1. Guus Geluk

    Ja. Pechtold is inderdaad ernstig over de datum. Hij zit nu uiteraard alleen om de formatietafel daar hij minister wil worden. Alexander Pechtold: arroganter heb je ze niet.

    1. Heemst

     Die Peggold is niet gek en wil niet verzuipen in een regering met de rechtse VVD en CDA.
     Vind dat wel logisch.

     1. Guus Geluk

      Als D66 zou verzuipen (bij wijze van spreken), is dat enkelt goed nieuws voor Nederland.

     2. swetsnek

      o jee ik ben het met Guus eens

 7. swetsnek

  Wat je allemaal al niet probeert on Nederland naar de kloten te helpen

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.