Miljardentegenvaller voor nieuwe coalitie: 2,1 miljard extra kosten door "juridische blunder"

Geen categoriemei 24 2017, 9:00
Ah kijk eens: de onderhandelingen voor een nieuw kabinet zullen vrijwel zeker nóg lastiger worden.
De Telegraaf weet vandaag te melden dat er wéér reden voor paniek is in Den Haag. Door een juridische blunder van het ministerie van Volksgezondheid heeft de staat namelijk een extra kostenpost van zo'n 2,1 miljard euro.

Onbedoeld heeft het departement ervoor gezorgd dat de overheid de aankomende jaren al verplicht is om aan verpleeghuiszorg miljarden euro’s uit te geven. Het gaat volgend jaar al om honderden miljoenen, oplopend tot zo’n 2,1 miljard in 2021, wordt gemeld. Verwacht werd dat dit pas op termijn het geval zou zijn.

Dat is natuurlijk een flinke tegenvaller, maar dan zijn we er nog niet. Het is namelijk ook bekend geworden dat ruilvoetproblematiek ervoor heeft gezorgd dat er een "gapend gat" is op de begroting van 600 miljoen euro. Tel die twee bij elkaar op en je komt dus al uit op 2,7 miljard euro dat even snel ergens gevonden moet worden.
Oh ja, en dan zijn er ook nog problemen op het ministerie van Onderwijs waar er serieuze tekorten zijn.
Deze tegenvallers zijn deels waarom de onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks op niets uitliepen. Ja, er was al een probleem in verband met immigratie, maar toen de onderhandelaars deze informatie voor de kiezen kregen kwamen ze tot de conclusie dat er dus weer bezuinigd moest worden. En daarover konden die partijen geen goede afspraken met elkaar maken.
Dat maakt ook duidelijk waarom CDA en VVD opeens graag met ChristenUnie wilden samenwerken. Die partij is immers tien keer verantwoordelijker dan GroenLinks, en zal veel eerder geneigd zijn om te bezuinigen als dat nodig is om de overheidsfinanciën gezond te maken. Maar ja, daar wil D66 dus niet aan omdat de CU een christelijke partij is.
Tel één en één bij elkaar op, en het is óók helder waarom PvdA en SP niet willen aanschuiven. De PvdA is de afgelopen jaren weggevaagd na een bezuinigingskabinet en begrijpt dat nog een keer in zo'n coalitie stappen het einde van de partij zal zijn. Voor de SP geldt hetzelfde.
Wat dit betekent is duidelijk: er moet of een minderheidskabinet komen, een zakenkabinet, of het moet alsnog helemaal over rechts. Er is een rechtse meerderheid. Heeft Rutte de moed om daar nu gebruik van te maken of blijft hij naar het midden hengelen?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten