Oud-VVD-Kamerlid Ton Elias wil ook geen coalitie met GroenLinks: "Waarom niet met CU en Baudet?"

Geen categoriemei 12 2017, 19:00
De voormalige VVD-politicus vraagt zich hetzelfde af als iedereen: waarom wil Rutte in vredesnaam een coalitie met GroenLinks terwijl er alternatieven zijn?
Terwijl de coalitie-onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks al zeven weken bezig zijn, zwelt de kritiek aan. Zo werd eerder deze week bekend dat Sybrand Buma de meest rechtse politicus aan de onderhandelingstafel is: hij zou alle "groene" voorstellen van GroenLinks blokkeren. Rutte zou zich daarentegen een stuk meegaander opstellen jegens de klimaatfantasieën van Jesse Klaver. Dat neemt niet iedereen hem in dank af: zo vraagt oud-VVD-Kamerlid Ton Elias zich nu openlijk af waarom er niet wordt nagedacht over een coalitie met de ChristenUnie en het Forum voor Democratie.
https://twitter.com/TonElias/status/862930132767526912
Elias noemt Baudet een "poseur", maar vindt de FVD-voorman duidelijk van een andere orde dan "Jantje Roos" of Sylvana Simons. Waarom de VVD'er die vergelijking trekt, is niet helemaal duidelijk: Roos en Simons hebben immers geen Kamerzetel en komen dus überhaupt niet in aanmerking voor een coalitie, terwijl de twee zetels van FVD een reële toevoeging kunnen zijn aan een toekomstig kabinet. Toch heeft Ton Elias wel degelijk een punt: de VVD-top lijkt alternatieven voor een coalitie met GroenLinks bij voorbaat uit te sluiten, terwijl die alternatieven een stuk beter zijn voor Nederland. Zelfs een coalitie van VVD, CDA, D66 en CU (dus zonder FVD) heeft een meerderheid in de Tweede Kamer. Waarom blijft Rutte dan toch onderhandelen met Klaver?
De wil van de kiezer is zoals gewoonlijk irrelevant bij deze onderhandelingen: hoe ons toekomstige kabinet eruit zal zien, wordt bepaald door een paar mannen op het partijkantoor van de VVD. De Telegraaf schrijft:

Zo is op het hoogste niveau in de VVD vastgesteld dat een coalitie met de ChristenUnie van 76 zetels in de Tweede Kamer te krap is voor een stabiele regeerperiode.

Mensen als de corrupte VVD-voorzitter Henry Keizer besluiten dus over de te vormen coalitie. Wat een enorme afgang. Het is te hopen dat het CDA de stekker uit de onderhandelingen trekt voordat een coalitie met Jesse Klaver een feit is.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten