Pijnlijk voor de PVV: oud-senator Ronald Sørensen stapt over naar het Forum voor Democratie van Baudet

Het lijkt erop dat Thierry Baudet de eerste prominente PVV’er heeft binnengehaald: voormalig Eerste Kamerlid en oprichter van Leefbaar Rotterdam Ronald Sørensen geeft op de sterfdag van Pim Fortuyn aan dat hij gedesillusioneerd is geraakt met de PVV en nu meer ziet in het FVD van Thierry Baudet.

Het heeft even geduurd, maar nu het Forum voor Democratie een plekje heeft verworven in de Tweede Kamer en overal volle zaken trekt beginnen politici van andere politieke partijen eieren voor hun geld te kiezen. De eerste is de prominente oud-PVV’er Ronald Sørensen, die in 2002 Leefbaar Rotterdam oprichtte en Pim Fortuyn binnenhaalde als lijsttrekker. Ook zat hij van 2011 tot 2015 in de Eerste Kamer namens de PVV. Maar nu heeft Sørensen het gehad met de partij, zo meldt hij aan Trouw:

“De oprichter van Leefbaar Rotterdam zegt dat hij Wilders vijf keer benaderd heeft met een voorstel om beperkt leden toe te laten. “Elke keer zei hij: Dat gaan we niet doen. Na de vijfde keer besloot ik niet meer te solliciteren voor een nieuw senatorschap.”

Wilders wil de PVV niet openstellen voor leden, omdat hij bang is zijn grip op de partij te verliezen. Sørensen: “Het is een legitieme angst dat er misschien extreem-rechts binnenkomt als de PVV een ledenpartij wordt.””

Sørensen heeft zelfs een voorstel bedacht om slechts 1000 vantevoren gescreende leden toe te laten via de provinciale afdelingen, maar ook dat plan sneuvelde omdat Wilders het direct van tafel veegde. En dus was vijfmaal scheepsrecht voor de Rotterdammer, die teleurgesteld geraakt is in Geert Wilders. Daarom kijkt hij nu naar Thierry Baudet voor het volgens hem broodnodige leiderschap op rechts:

“Sørensen ziet Thierry Baudet wel zitten, die onlangs met het Forum voor Democratie zijn intrede maakte in de Kamer. “Baudet is kritisch op de islam en wil bestuurlijke vernieuwing. Hij wil afscheid nemen van de provincies en de Waterschappen en referenda invoeren. Ook daarvoor kreeg ik geen poot aan de grond in de PVV.”

Baudet heeft bovendien een welsprekendheid en een charisma dat Sørensen doet denken aan Pim Fortuyn.”

Een andere reden waarom Sørensen weggaat bij Wilders – die hij desalniettemin “erkentelijk” is voor het mogen zijn van PVV-senator – is dat hij vindt dat de Limburgse politicus onvoldoende pragmatisch is. Want door geen leden toe te laten, slaat de PVV makkelijk €1,5 miljoen aan subsidie af. Geld dat de partij hard kan gebruiken om zichzelf uit te bouwen en wellicht wel 35 zetels te halen bij Tweede Kamerverkiezingen.

Nu is Sørensen dus weg bij de PVV, en een nieuwe mooie aanwinst voor het Forum voor Democratie. Het is het zoveelste teken aan de wand dat die partij nog wel eens héél groot kan gaan worden!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. Ritter

  Vanaf de oprichting van de PVV hebben de politieke elite en hun vriendjes in de media er alles aan gedaan om de PVV onderuit te halen.

  Dat is niet gelukt mede door het beleid en de standvastigheid (!) van Geert Wilders die alle aanvallen en kritiek met rechte rug heeft doorstaan.

  Dus alle hulde voor Geert Wilders die er voor heeft gezorgd dat de PVV tweede partij van Nederland is geworden ondanks enorme tegenwerking.

  Met alle respect voor Thierry Baudet , ik moet nog zien of hij dezelfde “rechte rug” heeft als Geert Wilders en alle aanvallen en kritiek over de jaren zal doorstaan zonder te “buigen”.

  Overigens ben ik het met Sørensen eens dat de PVV zich langzaam moet openstellen voor leden. Op die manier kan de PVV een echte volkspartij worden waar de politieke elite en hun vriendjes in de media niet omheen kunnen. Ook het oprichten van een PVV jeugdbeweging zou een sterke zet van Geert Wilders.

  1. Jetske

   Ritter, helemaal met u eens!!!

 2. Top

  Deze mijnheer, is, om het netjes te zeggen, ‘niet zuiver op de graat’. Een ras-opportunist, waarbij er narcistische trekjes, met regelmaat de kop op steken. Ook in omgang geen aimabele man. Maar? Wordt vervolgd, zal ik maar schrijven.

 3. Anna

  In Frankrijk kun je President van Frankrijk en bewoner worden van Palais de L’Elysée zonder ledenpartij.
  Misschien heeft Sorensen wel gelijk om 1000 gescreende toe te laten. Krijgt de partij ook meer financiële armslag.

 4. Ngatimoto

  Let op mijn woorden, dit gaat nog veel vaker gebeuren.
  Wilders heeft een bepaald clubje aan zich gebonden dat hem als heer en meester ziet.
  Op provinciaal niveau is hetzelfde aan de gang. Uiteindelijk moet alles een fiat van PVV Den Haag krijgen. Moet u voor de gein eens naar Pvv websites van provincies kijken.
  Het is een chaos, totaal ‘out of date’ en foto’s van mensen die de partij allang vaarwel hebben gezegd of inmiddels zijn overleden. Er staan prominent foto’s van 10 jaar geleden met mensen die toen in de Tweede Kamer zaten en er door Wilders zijn uitgeschopt.

 5. Marija

  Ik snap ook de motieven van Wilders niet om geen goed gescreende leden toe te laten.
  Ook vlak voor de verkiezingen nu en vorige keer gebeurden er dingen waarvan je niet verwacht dat hij dat zou zeggen. Het heeft hem veel stemmen gekost.
  Ik bedoel o.a. kopvodden en meer/minder.
  Vanmiddag herdenking Pim Fortuyn, hij was een profetisch visionair.

 6. Arnoniemuss

  In de lijn van Jan Roos, alles gaat failliet, ook de PVV

  1. Guus Geluk

   Eens. Nog even en FvD kan de PVV-exodus opvangen. De leden zijn dan niet meer aan te slepen.

 7. Guus Geluk

  Sorensen legt de vinger op de zere plek: Wilders regeert zijn partij als een despoot. Hij is een tiran; hij voert een wanbeleid op Personeelszaken. Sorensen constateert veel geblaat en weinig wol. Dat is ook zo en dat noem je “verkeerd populisme”.

  1. Marija

   Dat het beter zou kunnen, ja.
   Maar Wilders verdient grote bewondering voor zijn inzet voor Nederland, het is een soort vechten tegen de bierkaai.
   Ik denk dat maar weinigen kunnen opbrengen wat hij wel deed n.l. heel zijn privé leven opofferen en al bijna 13 jaar beveiligd moeten worden tegen dat waar hij voor waarschuwt, omdat die linkse wegkijkende klote regering, nooit naar hem heeft willen luisteren en wel aan de haal gaat met zijn ideeën.

   1. Guus Geluk

    @Marija, het is waar dat Wilders onder moeilijke omstandigheden moet leven, maar dat geeft hem geen vrijbrief om als een olifant in de porseleinkast te trappen. Het is verschrikkelijk dat Geert Wilders zoveel beveiliging nodig heeft, laat ik daar duidelijk over zijn. Iedere politicus of politica moet zijn/haar werk goed kunnen doen, zonder bedreigd te worden.

    De regering gaat met ideeën van Wilders aan de haal, omdat zij de zorgen van het Nederlandse volk serieus nemen.

 8. Jetske

  Wat een laag bij de grond interview van Ronald Sorensen, alleen omdat de PVV mee wil gaan doen bij de gemeenteraadsverkiezingen van Rotterdam, waarschijnlijk is hij bang dat het Leefbaar Rotterdam stemmen gaat kosten!

  Tim, als je even in jullie oude archief zou willen kijken, waar Ronald regelmatig Geert Wilders de hemel in prees, ook bij Buitenhof waar hij vertelde dat Geert meer Politicus was dan Pim Fortuin, dat hij wegging als senator bij de PVV omdat zijn vrouw wilde dat hij wat rustiger aan ging doen, maar als Geert hem nodig had kon hij altijd een beroep op hem doen, wel consequent blijven!

  Bij elke verkiezing zat Ronald bij een programma om Geert te supporten, het enige wat hij zou willen was, dat de PVV een ledenpartij zou worden, nu gaan verkondigen dat Geert anderhalf miljoen van de overheid laat schieten, wat wel belastinggeld is!
  Geert Wilders wil juist van al die subsidies af, wat zou de overheid dan een boel geld overhouden!

  Dan Baudet gaan vergelijken met Pim Fortuin, slaat helemaal nergens op, je kunt nooit mensen met elkaar vergelijken en inderdaad, Macron van Frankrijk heeft ook geen ledenpartij, daar hoor je niemand over!

  Jammer, ik had Sorensen altijd hoog zitten, ben heel erg in hem teleurgesteld!

  Een mooi artikel en redelijk artikel over Pim in het AD.

 9. Ni28

  Ik begrijp Sorensen wel. De PVV heeft in al haar bestaan eigenlijk niets gepresteerd en het ziet er niet naar uit dat het veranderd. Je kunt Wilders prijzen voor zijn ongewijzigde standpunten maar verder komt het niet. Deels doordat het een gesloten partij is en daarvoor alle begrip omdat het vervuiling die de LPF heeft doorstaan is haar ook fataal geworden. Maar in praktijk kom je geen stap verder op deze wijze en dus kiest Sorensen voor Baudet. Zijn partij biedt een toekomst als zij op de goede wijze doorgaan en daar ziet het naar uit. Men wilt tenslotte ook een keer resultaten zien en dat biedt Wilders niet. Voor hem zal de concurrentie van de FVD ook gezond zijn des te meer omdat zij vele punten gemeen hebben maar verschillen duidelijk in aanpak. Maar de aanwezigheid van Wilders in het parlement zal toch altijd belangrijk blijven als kritische aandrijver. Je ziet trouwens hoe andere partijen zijn punten zich eigen maken. Zij blijven ook naast de FVD bestaan en een front vormen.

 10. Kodi

  FvD weet kiezers aan te boren welke de PVV vooralsnog niet heeft kunnen mobiliseren. Dus FvD + PVV is niet enkel vliegen van elkaar afvangen. Een groter totaal aantal FvD + PVV is extra power op het nieuw realisme en verdere haarscheurtjes in de policor paleizen.

 11. Ali Yas

  Tim is niet vies van een beetje PVV-bashen maar als je nou kijkt wat Sørensen wérkelijk heeft gezegd, dan valt het nogal mee met zijn zogenaamde “helemaal gehad” hebben.

  Verder is het natuurlijk logisch dat er wat mensen uit de PVV naar het FvD gaan. Tot nu toe had vaderlandslievend politiek talent geen keus en nu ineens wel. We zullen dit nog vaker gaan zien en dat is voor iedereen goed.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.