Rutte deelt klap uit aan D66-druiloor Pechtold: ‘Variant met Christenunie is nog niet voldoende beproefd!’

VVD-leider Mark Rutte is nog altijd niet bereid om de ChristenUnie alvast af te schrijven als potentiële kabinetspartner. Ook niet na dat desastreuze overleg tussen Pechtold en Segers gisteravond bij de formateur.

Arme Pechtold. Is een heel weekend beziggeweest om de ChristenUnie te verketteren, gisteravond een hele avond koortsachtig geprobeerd om Segers buiten te sluiten, en toch.. toch willen CDA en VVD nog altijd geen gedag zeggen tegen de partij die qua profiel eigenlijk prima in een centrum-rechtse coalitie met de andere drie partijen zou passen. De ChristenUnie, dus.

VVD-leider Rutte meldt vanmiddag dan ook gewoon botweg aan Pechtold dat wat hem betreft de optie met de ChristenUnie nog niet “voldoende” beproefd is. Oftewel: Alexandertje, je hebt gisteravond maar wat zitten knoeien daar in de Stadhouderskamer.

Pats. Dat is dus even incasseren voor Arrogander Pechtold, die wel even dacht dat hij de ChristenUnie buiten deze formatie kon schaken. Mooi niet dus. Mark Rutte noemt als andere partijen met wie ook nog gepraat kan worden de PvdA en de SP, maar het moge duidelijk zijn dat de VVD liever niet zó ver naar links overhelt om een coalitie te sluiten.

En laten we ook wel wezen: uiteindelijk is een centrum-rechtse coalitie gewoon de beste vertaling van de verkiezingsuitslag van afgelopen maart. Linkse partijen hebben fors ingeleverd, rechts heeft gewonnen. Laat VVD, CDA, D66 en ChristenUnie dus eens een serieuze poging wagen om een coalitie te smeden. Op sociaal-economische thema’s moet men daar uitkomen, en dan hoeven al die immateriële marge-issues niet gebruikt te worden om een anders logische coalitie alsnog op te blazen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Ni28

  Rutte doet alles om te voorkomen dat hij bij Wilders langs moet. Telkens als de partijleiders lachend naar buiten komen zijn het vrienden maar als de muren binnen konden spreken, het moet een behoorlijke ruzie zijn daar binnen.

  1. Mees

   Wat klets je nu weer, een uitnodiging aan de PVV is bij voorbaat gedoemd tot mislukken.
   Geert zal zoveel water bij de wijn moeten doen dat zijn achterban hem als verrader gaat zien.
   Dat verklaart het gedrag van gekke Geert

   1. swetsnek

    meesje meesje laat je nakijken water bij de wijn doen hahahahaa wat een oetlul ben jij

 2. Lex

  Pechtold is inderdaad een bazig type, is het wel verstandig om 2 kapiteins op een schip te hebben.

  Met de christen unie vanwege de ethische punten is de kans wel heel klein nooit meteen bij voorhand een partij afwijzen.

  Wat betreft het afwijzen en uitsluiten van de PVV dat kan Rutte nog wel een behoorlijk gaan opbreken.

  Straks de keus tussen.

  1 Een minderheid kabinet “erg onstabiel” veel compromissen sluiten met allerlei partijen.
  2 Toch de PVV erbij.
  3 Nieuwe verkiezingen na de zomervakantie in september.

  Nogmaals dit kan nog wel eens een lange formatie worden.

 3. Ikke en zo

  Even een correctie , de beste vertaling van de verkiezingsuitslag van afgelopen maart is niet VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, maar VVD, PVV, CDA en D66, of je dit als ‘blogger’ nu wenselijk vind of niet !
  Welke coalitie er ook uit gaat komen doet er niet heel erg veel toe, de dealtjes welke men gaat maken des temeer​, het is afwachten welke partij(en) zijn kiezers (weer) verlogend.

 4. Sniper666

  Pechdrol krijgt van dreutel commentaar omdat dreutel zijn baantje in gevaar ziet komen. Van pechdrol mag verwacht worden een pact te sluiten met CU om dreutel in het zadel te houden. Benieuwd wat pechdrol er voor terug krijgt…

 5. Guus Geluk

  Rutte zet Pechtold onder druk om de CU toch aan boord te krijgen. Er is dus onenigheid binnen het motorblok.

  1. swetsnek

   Het motorblokje gaat stil staan en dat is het dan wel denk ik

 6. Ngatimoto

  De wereld en Nederland draaien prima door als D66 in de oppositie blijft. Die partij is de negativiteit zelf. Totaal niet te vertrouwen en laten we wel wezen met slechte tot middelmatige politici. De beste die er waren zijn allang afgevoerd door Pechtold.
  Duldt geen goede mensen naast zich. Dit is het probleem van narcistische figuren als Pechtold. Alleen zij mogen glimmen en blinken, de rest moet in de schaduw staan en vooral geen kapsones krijgen. Boris van der Ham is een voorbeeld van iemand die Pechtold niet naast zich kon hebben. Hij is gewoon te intelligent en dat wrijft.
  Van der Ham was in 2005 samen met Kamerleden van GroenLinks en PvdA de opsteller van het initiatiefwetsvoorstel dat in dat jaar leidde tot het eerste Nederlandse referendum in tweehonderd jaar: het referendum over de Europese Grondwet.
  Nu wil Pechtold daar allemaal niet meer van weten.

 7. joost2

  Twee journalisten van het Algemeen Dagblad ( Laurens Kok en Tobias den Hartog, wie kent ze niet nietwaar ? ) schreven vandaag in hun krant, dat Rutte nu maar eens zijn grote talent moet aanspreken om partijmensen bij elkaar te brengen, zodat er toch een regering komt en dat hij ( vooral) als koffiedrinkende en op een Scheveningens terras zittende vrijgezel, natuurlijk wel als MP kan blijven zitten.

  Het zijn waarschijnlijk aankomende journalisten, die dit soort onzin schrijven.

  De laatste jaren heb ik in Rutte geen talent gezien, wel een praatjesmaker , jokkebrok, ons kapot bezuinigd hebbende man met alle winden meewaaiend, die gemakkelijk adspirant journalisten kritiekloos over hem laat schrijven.

  De enige oplossing van de huidige crisis is n.l. nieuwe verkiezingen en dan hoop ik dat de Nederlanders met 2 arrogante egotrippers – Rutte en Pechtold – die al te lang ons proberen te besturen en meer kapot dan goed hebben gedaan – zullen afrekenen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.