SP en D66 willen fantasiecoalities, en de PvdA geeft gewoon op. Dit is het: een minderheidskabinet is in aantocht!

Formateur Edith Schippers had een korte pauze ingelast, in de hoop dat de heren partijleiders op deze nieuwe maandagmorgen de politieke werkelijkheid met een nieuwe bril tegemoet konden treden. Maar helaas: iedereen blijft in z’n eigen partijpolitieke schuttersputjes. En dat betekent voor de regering van het land maar één ding: als men geen meerderheidskabinet kan vormen, dan wordt het een minderheidskabinet. Noodgedwongen.

CDA-leider Buma was nog wel zo hoopvol, toen hij vanochtend als één van de eersten langsmocht bij informateur Edith Schippers. Hij riep andere partijen op om over hun schaduw heen te springen, en hun blokkades omver te werpen. Hij doelde daarmee op SP, PvdA en D66 die ieder om hen moverende redenen een bepaalde – of alle – combinaties hadden uitgesloten. Maar recht tegen z’n eigen oproep in, blokkeerde Buma zélf ook nog even wat potentiële kabinetten: elke combinatie met vijf partijen of meer, krijgt geen groen licht van het CDA.

Oké. Vier partijen dus, en anders doet het CDA niet mee. Dat staat dan ook op gespannen voet met een nieuwe combinatie die vandaag door D66-voorman Alexander Pechtold werd geopperd als mogelijke sleutel om deze vastgelopen formatie te ontgrendelen. De sociaal-liberale voorman stelde namelijk voor om een kabinet te gaan vormen met VVD, CDA, D66, SP en PvdA. Behalve dat dit voorstel dus tegen de vijf partijen-oekaze van het CDA ingaat, kan die combinatie ook niet op goedkeuring rekenen van noch de PvdA, noch de SP.

De PvdA meldde op hun beurt bij monde van Lodewijk Asscher überhaupt niet te willen regeren in welke consternatie dan ook. De SP hield daarentegen vast aan een centrumlinkse coalitie zonder de VVD, waarvoor bij geen enkele andere partij de handen op elkaar gaan.

Over de ChristenUnie – waarover het hele weekend gebakkeleid is – had zelfs niemand het meer. Die optie was kennelijk al dood en begraven bij het ochtendgloren, nog voordat Edith Schippers haar plek innam in de Stadhouderskamer.

Kortom: men lijkt er niet uit te komen. Dan blijft er dus nog maar één optie over: een minderheidskabinet. VVD, CDA en D66 zullen het de komende tijd met z’n drieën moeten gaan doen, zonder over een meerderheid te beschikken in de Tweede of Eerste Kamer. Voor ieder wetsvoorstel moet apart de steun worden vergaard van ChristenUnie, PvdA, GroenLinks, PvdD of een combinatie van SGP, 50PLUS, DENK en Forum voor Democratie.

Het is niet anders: als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat. En dat betekent dat VVD, CDA en D66 met 71 zetels in de Tweede Kamer maar moeten proberen om een zo stabiel mogelijk minderheidskabinet te formeren. Alle andere opties liggen immers aan gruzelementen, en zelfs bedenkpauzes lijken daar geen verandering in aan te brengen. Dan maar zo, nietwaar?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

40 reacties

 1. Viertel

  Edith Schippers krijgt het motorblok maar niet gestart.
  Tja, vrouwen en techniek… Hoogste tijd voor een andere informateur.

 2. Ritter

  De PVV ,als tweede grootste partij, hoort bij de onderhandelingen te worden betrokken.

  Dat pas kan worden vastgesteld of een coalitie met de PVV mogelijk is of niet.

  Geert Wilders is bereid om over zijn eigen schaduw heen te stappen; de leiders van de andere partijen kennelijk niet en blijven wrok koesteren tegen Wilders.

  En het excuus van de andere partijen om het cordon sanitaire te handhaven ( Wilders zou z.g. onbetrouwbaar zijn) is een leugen.

  Ooggetuige Hans Hillen: “Val van Rutte I kwam niet door PVV. Dat is later gebruikt om cordon sanitaire op te zetten”
  http://www.dagelijksestandaard.nl/2017/02/ooggetuige-hans-hillen-val-van-rutte-i-kwam-niet-door-pvv-dat-is-later-gebruikt-om-cordon-sanitaire-op-te-zetten/

  1. Beukman

   Ritter schrijft:
   “Geert Wilders is bereid om over zijn eigen schaduw heen te stappen”

   Is het werkelijk? Waaruit blijkt dat dan? Hij heeft eergisteren nota bene nog een uitspraak herhaald waarover diverse partijen in het verleden zijn gevallen (ja: die met minder – minder – minder).
   Als hij werkelijk over zijn eigen schaduw heen was gestapt, had hij zijn excuses aangeboden. Dat had de lucht misschien een beetje geklaard.

 3. IJscoman

  Zo’n kabinet valt binnen 8 maanden. Daarna nieuwe verkiezingen: het kan niet beter.

  1. Kritiekaster

   Ik denk dat dit inderdaad het beste scenrio voor de PvdA is. Mogelijk is dat ook de reden dat ze nu niet willen meedoen: laten de dames en heren er met elkaar maar een puinhoop van maken en ontdekken dat ze de PvdA hard nodig hebben.

   1. Guus Geluk

    Dat is het niet, Kritiekaster. De PVV-stemmers lopen al maanden te roepen om de val van een kabinet, in de hoop dat we Geert na een nieuwe formatie, het Torentje in zien gaan. Merkwaardig, want de rechtse patriotten, weten deksels goed dat nieuwe verkiezingen en kabinetscrisis volstrekt niet in het landsbelang is.

    De druiven blijven zuur.

    1. IJscoman

     Guus, ik zie een heel ander landsbelang dan jij. Ik vind het van een groot belang voor ons land dat de ongebreidelde instroom van dobber-immigranten en andere kansloze gelukszoekers zo snel mogelijk stopt. Alleen dan heeft ons land nog een kleine kans er weer bovenop te komen. Kortom, jouw landsbelang is het mijne niet.

     1. Guus Geluk

      Ik vind het belangrijk dat er spoedig weer een goed functionerend bestuur is, IJscoman.

     2. Beukman

      IJsje meent:
      “Kortom, jouw landsbelang is het mijne niet.”

      Nogal wiedes. Guus is een Nederlander en jij bent een buitenlander.

     3. Kritiekaster

      Ik neem aan dat je dan heel erg tevreden bent over het huidige Kabinet dat er in slaagde de vluchtelingenstroom zo in te dammen dat Vluchtelingenwerk Nederland zwaar moet bezuiniginen en veel ASC’s leegstaan.

     4. IJscoman

      Haha, die Beukenoot. Nee mis hoor. Ik heb slechts 1 paspoort en nationaliteit en dat is de Nederlandse. Ik ontvang mijn inkomen uit Nederland en ik ben er belastingplichtig. Dat ik in een ander EU-land woon, maakt me geen buitenlander. Wel kan ik met wat meer afstand kijken naar die commedia dell’arte van de Nederlandse politiek. Erg verfrissend, ik kan het je aanraden. Hoewel jij die mogelijkheid natuurlijk niet hebt. Als docent op een sociale academie in Amsterdam die op z’n fiets naar zijn werk gaat, zie je niet zoveel van de wereld buiten de hoofdstad.

     5. Kritiekaster

      Mensen als IJscoman verlieten Nederland vanwege het belastingklimaat of Justitie en hebben nu van afstand het hoogste woord.

      Is dat niet apart?

     6. Beukman

      Hallo @IJsman. Wij noemen zo iemand als jij dus een buitenlander.
      Maar verder zal je wel gelijk hebben hoor. Mijn kosmos bestaat uit mijn route van de Sociale Akademie en weer terug, meer ken ik niet van de wereld, terwijl jij de luxe hebt dat je alles vanaf een afstandje kan bekijken. Jij hebt dus veel meer overzicht dan ik, en kan dingen daardoor beter duiden. Wat dagelijks blijkt.

      Daar komt nog bij dat je verbaal begaafd bent en behept met een flinke dosis intelligentie én relativeringsvermogen, daar kan ik echt voor geen meter aan tippen.

      Gelukkig heb ik DDS nog, @IJsman. DDS is als een zaklantaarn in een duistere wereld, zonder DDS zou ik reddeloos verloren zijn.
      Een aparte vermelding verdienen dan natuurlijk jouw bijdragen. Tegenwoordig print ik ze allemaal uit en plak ze in een plakboek. Man, wat een wijsheid bij elkaar is dat! Wat een rijkdom! Besef je dat zelf eigenlijk wel? Zit jij ook op Twitter? Hyves? Ik zou het enorm zonde vinden als ik jouw waar- en wijsheden aldaar zou moeten missen.

      IJs, ik ben je zeer erkentelijk voor de moeite die jij toch maar weer doet om echte Nederlanders te helpen hun land te begrijpen.

     7. Floris

      Hyves bestaat niet meer, Beukman.

     8. IJscoman

      Beuk, je zegt het verkeerd. Niet ‘wij’ noemen zo iemand een buitenlander, ‘jij’ noemt het zo. Dat praten in de pluralis majestatis is links gedroesem aangeboren lijkt het wel. Ikzelf zie me gewoon als bevoorrechte Nederlander die in een prachtig natuurgebied mag wonen op een hoge plek in een middelgebergte. Ach, als pensionado heb ik dat na een leven hard werken ook wel verdiend vind ik zelf.

      Wat de rest van je verhaal betreft: + 10 en :-). Ergens mag ik je wel. Je bent een linkse zak, maar in iedere geval met humor en voldoende relativeringsvermogen.

 4. Guus Geluk

  Indien het motorblok er niet in slaagt een vierde partij te vinden, zit er inderdaad niets anders op dan een minderheidskabinet te formeren. Dit kabinet zal sowieso bestaan uit bekwame bestuurders van VVD/CDA/D66-huize. Dat is het voordeel.

  1. IJscoman

   Als jij zoiets als dit schrijft Guus, moet ik direct aan Wim Kan denken. “Ja die van D66-huize, dat is ook een hele bekwaaaaame bestuurder. Heeeeel bekwaam.”

   Zelf zie je waarschijnlijk niet in hoe lachwekkend je bent. Niet om te lachen, maar lachwekkend, belachelijk.

   1. Guus Geluk

    Ondanks dat ik me beslist niet kan vinden in de idealen die D66 voorstaat, en ook niet in het beleid van D66-bewindslieden, hebben zij competente ministers geleverd. Ook het VVD en CDA kunnen lezen en schrijven met elkaar: tientallen malen het roer ter hand genomen en het land bestuurd. Zelfs in moeilijke periodes van crisis.

   2. Guus Geluk

    Tientallen = herhaaldelijk.

 5. Lex

  Go wat hoop ik dat dit minderheidskabinet er niet gaat komen.

  Dat gaat nooit goed.

  Binnen de kortste tijd heibel in de tent.

  Daarna de inmiddels gewenste kabinetscrisis.

  Dan kunnen we eindelijk naar de stembus voor een echt kabinet dit word niets dan ellende. En de PVV gunnen ze het daglicht nog niet.

  Rutte is een grote egotripper die alleen maar aan zijn eigen positie denkt de eigen belang boven landsbelang.

  Wat een vuile vieze hypocriet met zijn tandpasta glimlach.

  1. Kritiekaster

   Gelukkig hebben we nu een goed funtionerend Kabinet. Veel haast is er dus niet bij.

 6. HaZ

  Laat lekker dobberen dat rubberbootje met buitenboord motortje. Dit is dus dan wat men
  beoogde toen het c.s. rond de PVV werd ingesteld. Nederland laat zich weer eens van zijn slechtste kant zien, maar zelfs daar raken we onderhand aan gewend. Lang leve de diversiteit in het politieke landschap. Dit land heeft helemaal geen klimaatregels nodig tegen de opwarming van de aarde, want voor die tijd heeft het zichzelf al begraven.
  Wat een heeeeeerlijk land is het toch, hé?

 7. Nederlandse_Patriot

  Dus, minderheidskabinet of nieuwe verkiezingen. Precies zoals ik had verwacht. Zolang GL, SP en PvdA er niet inkomen, ben ik al erg tevreden.

 8. Arubano

  Gelul over een motorblok.
  Dat ding gaat nooit lekker lopen met maar 3 cilinders.

 9. Beukman

  Tim timt:
  “De PvdA meldde op hun beurt bij monde van Lodewijk Asscher überhaupt niet te willen regeren in welke consternatie dan ook.”

  Een van Tims leukere typo’s van de laatste tijd. 🙂

 10. Ni28

  Pechtold wilt SP en PvdA desnoods dwingen om te gaan regeren. Ik zie het al voor me: Jouw handtekening of jouw hersens op dit papier!

  1. Blowing Bubbles

   Wil… Pechtold wil SP en PvdA desnoods dwingen.

 11. Ni28

  Guus denkt, humoristisch en toch leuk!

  1. Guus Geluk

   Moet je ook eens proberen.

 12. Ni28

  Beukman heeft iets tegen buitenlanders, merk ik.

  1. IJscoman

   Raak Ni28! 🙂

 13. HaZ

  Als onze “volksvertegenwoordigers” er al niet meer uitkomen, wat let hen dan om als “volksvertegenwoordigers” opzij te stappen en het volk zichzelf te laten vertegenwoordigen, oftewel: beslissende referenda invoeren !

 14. Paaldanseres

  Goh… je verwacht het niet. Stel je voor, dat ze ook eens de stem en de richting van het klootjesvolk moeten laten meewegen. Dat kan toch niet. Gewoon als kiezer je bek houden… we doen toch wat wij zelf willen. Laffe honden… allemaal.

 15. Paaldanseres

  Goh…. wat een “geweldig gaaf” land toch… volgens onze ruggegraatloze Rutte.

  1. corfo

   Paaldanseres.
   Inderdaad : “een geweldig gaaf én rijk landje”, volgens de graaiende “deskundigen”.
   Iemand op dit forum durft te spreken over bekwame bestuurders, maar hij/zij benoemt er vervolgens niet één ! Lachwekkende commentaren leest men hier ook, vooral van extreem linkse zijde, zoals daar zijn : Beukenoot, Guus Gezeik, Isolde en nog een paar van die lullo’s ! Ze hebben ’t over “motorblokken”, de dwazen, dat motorblok heeft nog nóóit goed gedraaid. Overigens gebruiken ze soms een wat “moeilijk” woord om toch vooral maar serieus genomen te worden, de zielepoten.

   1. Guus Geluk

    Ik vind uw commentaren ook altijd lachwekkend. Dat noemen ze: veel geblaat en weinig wol.

    1. IJscoman

     Om even de sidekick van Guus, Isolde, te parafraseren: “Guus komt niet met inhoudelijke argumenten en is daarmee te licht bevonden voor het debat. Parbleu.”

     1. Guus Geluk

      Ik doe niet anders dan met inhoudelijke argumenten komen.

    2. corfo

     Guus Gezeik.
     Al eens eerder gezegd : Wat jij er van vindt laat me volledig koud.
     Ik schrijf datgene wat ik vind en niet datgene wat een links extremist wenst.

    3. Guus Geluk

     Ik heb al eens uitvoerig uw framing van “extreemlinks” weerlegd. U blijft echter framen, terwijl u tegelijkertijd weigert, de discussie rechtstreeks aan te gaan. Buitengewoon laf.

e-mail:

 Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.