Sylvana vertelt waarom ze blanken ‘witten’ noemt: “Ik geloof in yin en yang. Het staat voor mij voor de balans!”

Het onderscheid tussen zwarten en “witten” moet je zien als iets heel spiritueels, zo legt Sylvana uit. En om de mutualiteit te duiden tussen de verschillende huidskleuren grijpt de frontvrouw van Artikel 1 graag terug op de Oosterse wijsbegeerte.

Eindelijk hebben we dan een antwoord van Sylvana Simons, over waarom zij blanke Nederlanders met alle geweld toch wil uitmaken voor wit. Op haar Facebook-pagina houdt de voormalige DENK-diva een vraag-en-antwoordsessie met zichzelf, en legt ze bijvoorbeeld uit dat ze blanken niet haat. Nou, mooi.

Wel blijft ze blanke mensen ‘wit’ noemen, en daar heeft ze een reden voor. Mensen associëren het woord ‘blank’ met veel te veel positieve eigenschappen.. en dat kunnen we niet hebben, want blanke Nederlanders zijn schuldig. In Sylvana haar eigen woorden:

Sylvana, maar ‘wit’ is toch juist racistisch?

Nee. Het woord ‘blank’ heeft een koloniale oorsprong, en stamt uit de tijd dat men wilde aangeven dat witte mensen superieur waren omdat zij ‘rein/puur/neutraal’ zouden zijn in tegenstelling tot de zwarte medemens.”

Waarom Sylvana dit staaltje etymologie vandaan tovert is mij een raadsel, maar alles wat niet deugt heeft immers z’n oorsprong in de koloniale tijd, nietwaar? Dus dan moet dat het wel zijn… mooi! Is dat ook weer opgehelderd.

Maar we gaan dieper Sylvana’s rabbit hole in, want er zit ook een quasi-religieuze en mystieke reden achter de botte weigering van de voormalige TMF-vj om het woord ‘blank’ te gebruiken. Ziet u, het leven is namelijk één spiritueel avontuur en dat moeten we dus wel de waardering geven die het verdient:

Sylvana, maar mensen zijn toch zelden wit of zwart? Eerder roze of bruin?

Dat klopt. De kleuren staan dan ook symbool voor het sociale construct dat mensen in rassen en rangen verdeelt.
Daarnaast geloof ik in Yin en Yan. Het staat voor mij voor de balans en het feit dat wit en zwart complementair aan elkaar zijn. Dus even krachtig.”

Fantastisch. Blanke mensen komen van oorsprong uit Europa, en zwarte mensen uit Afrika. Ja, er zijn door de eeuwen heen voldoende volksverhuizingen geweest en daar is op zich niets mis mee. Maar het punt is dit: Sylvana ziet dus kans om een esoterisch concept uit Oost-Azië – waar van oorsprong blanken noch zwarten wonen te importeren om haar half-racistische ideeën mee te onderbouwen.

Het is echt niet te filmen met deze dame, hè?

P.s. Sylvana: qua spelling van dat zogenaamde geloof van je… de correcte schrijfwijze is “yin en yang”. En dus niet “Yin en Yan”. Groetjes!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. HaZ

  Doet me denken aan de nieuwste Suske en Wiske.
  Suske en Wiske en de Zwarte Zweefdoos.

 2. Ni28

  Bij deze mevrouw is geen sprake van jing en jang maar van de lichaamssappen in onbalans.

 3. Nasrani

  Negeren werkt het beste bij dit soort malloten.

 4. IJscoman

  Yin en Yang is van oorsprong geen statisch symbool dat complementariteit aanduidt, maar een actief classificatiesysteem om alle materiele en immateriele verschijnselen te duiden en in te delen naar de mate van hun inherente (en dynamische) Yin/Yang verhouding. Deze verhouding is doorgaans in beweging en varieert dus, zodat iets alleen gedurende een bepaalde tijd overheersend Yin of Yang is.

  1. van Urk

   Er bestaat voor mij maar 1 symbool dat voor balans kan zorgen. En dat is christus. Maar goed, dat is mijn mening.

 5. DennisEijs

  Meid, dan ga je toch terug naar je roots, naar Afrka, de Yoruba, de Orisha’s en vooral de schepper Obatala. En lees dan over ‘wit’.

 6. toetssteen

  Sylvana is niet zwart maar bruin, ik ben wat olijfkleurig, mijn schoondochter/kleinzoons wat geliger, mijn vrouw blank.
  Ga schilderen Sylvana, portretschilderen. Met het mengen van de verf zult u uw kwakend kolder bemerken.

 7. Sniper666

  Silly Syl zullen we maar zeggen, bewijst keer op keer de zwarten geen dienst door haar gedrag. Haar opmerkingen zijn zo stupide! Gegroet, een witte man.

 8. Nederland-op1

  Goh, hoe lang zou ze hebben moeten denken om met dit excuus te komen?

 9. Babaji538

  Ik voel me een gezegend mens.
  Petra Hermans

  1. Abri079

   Mooi, morgenochtend 8.00 uur melden bij de pastoor. Kun je daar vast voorwerk doen voor de mis van komende zondag.

 10. Gerlos

  Die Sylvana die begint te zweven, nu maar hopen dat ze heel hoog zweeft en door de dampkring vertrekt wat zal dat en zegen zijn.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.