Thierry “the crazy MP from The Netherlands” Baudet en Theo “Hiddemeister” Hiddema maken Leiden onveilig

Het Forum voor Democratie-duo is inmiddels zo’n maand of twee Kamerlid, maar gelukkig zijn ze hun zelfspot nog altijd niet verloren. Ze spraken gisteravond in de Stadsgehoorzaal in Leiden over hun ambities en wat ze dusverre hadden meegemaakt als Kamerlid. DDS was erbij.

Het blijft verbazen welke mobilisatiekrachten het Forum voor Democratie op de been kan krijgen. Terwijl de Tweede Kamer met reces is, een formatie in doodse stilte wordt gevoerd en politiek Den Haag verder op z’n gat ligt wisten Thierry Baudet en Theo Hiddema gisteravond tóch een enorme mensenmassa op de been te krijgen in Leiden. In dit D66-bolwerk – één van de weinige gemeenten die bij het referendum vorig jaar vóór het associatieverdrag met Oekraïne stemden – waren desalniettemin honderden mensen uitgelopen voor de jongste politieke partij van Nederland.

Bij de Stadsgehoorzaal in Leiden staan drommen mensen te wachten totdat ze naar binnen mogen om Thierry Baudet en Theo Hiddema aan te horen. © Tim Engelbart
Bij de Stadsgehoorzaal in Leiden staan drommen mensen te wachten totdat ze naar binnen mogen om Thierry Baudet en Theo Hiddema aan te horen. © Tim Engelbart

Normaalgesproken is de Stadsgehoorzaal de plek voor muzikale of culturele evenementen, maar vanavond was het politiek wat de klok sloeg. Dat wil niet zeggen dat het niet vermakelijk was: zowel Baudet als Hiddema zijn vermakelijke sprekers, en ze wisten met charme de zaal in te pakken.

Baudet vertelde over een recente reis naar Malta die hem de ogen heeft doen openen voor de onmacht van het Nederlandse parlement – alles wordt voorgekookt en als Kamerlid heb je bar weinig in te brengen. Hij ondernam de reis om met delegaties van andere EU-parlementen wat hoofdlijnen van het beleid voor de komende tijd vast te timmeren. En dat was niet best: transferunie, verplichte vluchtelingenquota en de opbouw van een Europees leger. Hij vertelde hoe daar als enige parlementslid op een dergelijke conferentie ooit had staan ageren tegen de gang van zaken, en zijn Europese collega’s had uitgemaakt voor bedriegers. Baudet merkte op dat hij in de notulen van de bijeenkomst vermoedelijk wel zou zijn aangeduid als de “crazy MP from The Netherlands”, maar dat kan hem niks schelen.

Forum voor Democratie op Twitter.
Forum voor Democratie op Twitter.

Wat Baudet wél iets kon schelen, was dat de VVD-senator die meereisde gewoon z’n mond dichthield en braaf met alle linkse plannetjes meestemde. “Het is onze taak dat te exposen,” zo kenschetste Baudet zijn rol als politicus. Desgevraagd gaf de FVD-voorman ook premier Rutte nog een veeg uit de pan: “Rutte vertegenwoordigt niet Nederland, maar Brussel ín Nederland.”

Over de VVD kwam Baudet ook nog een keer te spreken toen hij nog maar eens uitwijdde over zijn reden om de politiek in te gaan. “Wij zijn geen club boze mensen die ontevreden zijn met ons leven. Wij zijn eigenlijk ook als Henny Keizer: goedverdienende mensen die in limo’s rijden in New York als we dat willen.” Maar in plaats daarvan is Thierry Baudet naar Den Haag gegaan. Hij wil Nederland behoeden over onheil: “Over vijftien tot twintig jaar zijn wij anders een verdeelde en een in een quasi-burgeroorlog levende samenleving. Het gaat om dit land!”

Na het verhaal van Baudet was het uiteraard de beurt aan Theo Hiddema, die door een grappende FVD-fractievoorzitter wordt aangekondigd als de “Hiddemeister”. De man had duidelijk moeite een onderwerp te vinden waarover Thierry Baudet – door de nummer twee van de FVD aangeduid als “die spraakwaterval” – nog niet gesproken had. Hij besloot het over de islamisering en de immigratie te hebben. De strafpleiter hekelde het feit dat je hierover niets meer kon zeggen zonder te worden aangeduid als een extreem-rechts sujet door allerlei anti-discriminatieclubjes: “Achter elke heg een fascist, achter iedere struik een racist of Thierry Baudet.” Vreselijk, aldus Hiddema die verdergaat over hoe anti-discriminatieclubjes het racismeprobleem duidelijk erger voorstellen dan het is, omdat anders de subsidie stopt. “Hun verdienmodel is naar de klote als er geen racisme of racisme meer is”, merkt de advocaat droogjes op.

Daarna worden er nog wat vragen gesteld vanuit de zaal – één man wilde weten wat je kon doen om de grenscontrole te verbeteren. Hiddema pleit voor wat hij zelf aanduidt als ‘ouderwets handwerk’: “Die ene hond in dat ene hokje is genoeg.” Ook mag de Marechaussee wat hem betreft iets vaker door de bossen lopen om te kijken of er niets of niemand gesmokkeld wordt.

En dat was het dan. Of althans: het officiële gedeelte. Aan de bar in de Stadsgehoorzaal gaat de avond gewoon door, en ook voor Thierry Baudet zit het er nog niet op: urenlang is hij nog z’n boeken aan het verkopen en signeren voor zijn fans, terwijl andere enthousiastelingen ter plekke lid worden van het Forum voor Democratie. Eén ding moge dus duidelijk zijn: wie dacht dat Thierry Baudet een eendagsvlieg is die straks weer verdwenen is, heeft het mis. Het FVD is here to stay, en wist dat vandaag in Leiden nog eens te bewijzen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Blowing Bubbles

  Laten we hopen dat deze partij groot gaat worden. Mijn laatste beetje hoop is erop gevestigd. Het zal een kwestie van een lange adem worden. Het Europese Project is voor de elite zo belangrijk dat ze nu zelfs serieus en schaamteloos een regering met de extremisten van Groen Links proberen te formeren. Wie had dat ooit gedacht…..

  1. Sniper666

   @ BB

   Tja alles moet wijken voor de (door ons NIET gekozen) Masters in Brussel.

   1. Blowing Bubbles

    Inderdaad. En het lijkt ‘de massa’ te ontgaan dat we afstevenen op een terugkeer naar het Feodale stelsel, waarbij de politieke en corporate elite de plaats van de adel heeft ingenomen.

 2. Jetske

  Dacht eigenlijk dat het een toneelstuk was in drie bedrijven.

  Blowing Bubbles, Baudet ondergaat hetzelfde als Wilders, dus laat die hoop maar varen.
  Hiddema is een aardige man een goede advocaat, maar geen politicus. Als het nieuwe kabinet er zit en er komen echte debatten waar ze maar weinig spreektijd krijgen, dan gaat hij de mist in. Baudet is goed voor lezingen, maar ook geen politicus, gaat ook problemen krijgen. Laten we wel wezen, er werd uit het publiek al gevraagd of ze soms acteurs waren, zo leek het mij ook. Willen jullie Aboutaleb als minister? Goed dat Baudet mee stemt met Denk om vrienden te blijven met Erdogan?
  Erdogan is daar allang van op de hoogte gesteld, die wil gelijk toetreding tot Europa!!!
  Slimme zet van Baudet toch???

  1. Isolde

   Ik vrees dat je gelijk hebt. Tot nu toe blijkt uit niets dat Baudet en Hiddema de competentie van het vak van politicus bezitten dan wel daar zin in hebben.
   Het zijn inderdaad show-figuren, altijd goed voor een bon mot of een provocerende opmerking maar met politiek heeft het weinig te maken.

   1. Guus Geluk

    Dit ben ik niet met je eens, @Isolde. FvD is geen LPF en al helemaal geen PVV. Hiddema en Baudet zijn over het algemeen goedgemanierd en hebben het programma van een middenpartij. Laten we hen eerst een kans geven, alvorens we een oordeel vellen over de bestuurlijke kwaliteiten van beide heren.

    1. Isolde

     Mijn oordeel betreft hun optreden tot nu toe. Dat zag er politiek nog niet erg competent uit.
     Ik ben uiteraard bereid ze het voordeel van de twijfel te geven maar het zal me verbazen als het wat wordt.

     1. Guus Geluk

      Ah, zo. Ik vind hun presentatie (jongerenvereniging, verkiezingsprogramma) erg professioneel. Jammer alleen van het populistisch gebrul. Maar in zo’n korte tijd is het, denk ik, niet mogelijk om direct baanbrekend en besturend werk te doen.

      Wat in elk geval vaststaat: FvD gaat de PVV slopen, aangezien de PVV lijdt aan een chronisch disfunctionele partijleider. Sorensen ging eerst – wie volgt….

     2. Isolde

      Dat lijkt me ook. Ze zullen inderdaad de bijl aan de wortel van de PVV zijn en, als ze het niet beter gaan doen, ook aan de wortel van het rechtspopulisme.
      Je zou toch denken dat na een falende LPF en nutteloze PVV de kiezer wat bijleert.

     3. Guus Geluk

      Ik vrees dat men het nooit leert, @Isolde.

  2. Blowing Bubbles

   @Jetske, nee, ik ga die hoop niet laten varen. Hoop doet leven. Ik zie voor Nederland geen enkel alternatief. Los van het feit dat FvD niet alleen uit Baudet en Hiddema bestaat: het is wel verfrissend dat ze geen ‘echte’ politici zijn. Bovendien kunnen ze nog leren ook.

 3. Floris

  Guus en Isolde doen weer een één-tweetje. Maar ze kennen elkaar niet, hoor! En het zijn ook geen betaalde trollen. Ze vinden het gewoon leuk om bijna al hun tijd op DDS door te brengen. Verder hebben ze namelijk niets te doen.

  Wat ben je dan een loser, zeg!

 4. FlorisDeVr1es

  Ik was erbij! Genoten van Baudet’s relaas. En volgende maand ben ik er weer bij.

 5. rosmalen53

  Wat een massahysterie rondom deze 2 omhooggevallen heren en wat en slappe hap
  Over het echte gevaar nl de islam hoor je ze niet bang dat ze net als Wilders b3veiligd moeten worden
  Dat mensen zo van de hak op de tak springen,eerst PVV stemmen en dan dit weer.
  Mensen die totaal geen verstand hebben van politiek
  Dat is nl precies de bedoeling de PVV zo klein mogelijk te houden zodat er niks veranderd

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.