VVD lanceert via Hans Wiegel zot nieuw voorstel voor kabinetsformatie: ‘Ruil GroenLinks in voor de PvdA!’

Het zogenaamde orakel heeft een ge-wel-dig nieuw plan voor het aankomende Kabinet Rutte III: laten we niet in zee gaan met Jesse Klaver, maar gewoon nóg een keer met die club van Lodewijk Asscher. Want de eerste keer was het al zo’n succes!

De afgelopen vijf jaar waren geen pretje: het guurlinkse PvdA-beleid heeft van Nederland bepaald geen beter land gemaakt – recordaantallen vluchtelingen kwamen binnen, de belastingen werden verhoogd en Nederland is slaafser dan ooit richting Brussel. Dat had niemand beter moeten kunnen zien dan de VVD, die deze verkiezingen een kans hebben om zich los te maken van die naargeestige PvdA’ers. Maar nee hoor: wat doen deze oliedomme liberalen? Die pleiten vandaag via een column van Hans Wiegel in de Telegraaf om de kabinetsformatie wat te wijzigen qua samenstelling.

Dat betekent dus GroenLinks eruit. En dan, vervangen door echte rechtse partijen als SGP en FVD? Nee, natuurlijk niet. Het blijft de VVD hè? Dus die leveren zich dan niet uit aan de klimaatterroristen van Wijnand Duyvendak en Jesse Klaver, maar gewoon nógmaals aan de nivelleringsexperts Hans Spekman en Lodewijk Asscher. Hans Wiegel ziet het wel zitten:

“Een kabinet van VVD, CDA, D’66 en PvdA is op twee gronden pleitbaar. De PvdA heeft vanaf haar oprichting grote invloed gehad op het landsbestuur. Met over het algemeen kundige ministers. Ze was in de tijd dat zij mede aan het bewind was meestal een constructieve regeringspartner. Zeker onder Drees en Kok.”

Wiegel meldt ook dat hij vindt dat Lodewijk Asscher een betere bestuurder is dan een oppositieleider. Dat kan natuurlijk wel zijn, maar we hoeven Nederland niet te offeren op het altaar van de ambities van de voormalige loco-burgemeester van Amsterdam. Nederland is niet gebaat bij links bestuur, en dus zoekt de PvdA maar uit wat ze met Asscher doen. Dat is hun zaak.

Het is jammer dat Hans Wiegel – ooit vice-premier in één van de meest rechtse kabinetten ooit – tegenwoordig zo’n enorm links figuur is geworden dat pleit voor zo ongeveer de meest linkse regeringscombinatie die maar mogelijk is. Wiegel zou moeten beseffen dat het voormalige rechtse boegbeeld echt van het padje af is – want als zelfs VARA-coryfeeën je columns gaan aanprijzen, weet je dat er iets grondig mis is!

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

31 reacties

 1. Marija

  Ja dat idee las ik enkele weken terug ook.
  Hans Wiegel is UIT die moet zich maar liever met zijn knollentuintje en kleinkinderen bemoeien.
  Wanneer komen PVV kiezers is massaal in opstand?

  1. Skippybal

   Huh, PVV kiezers in opstand tegen een “linkser” kabinet?

   Met de PVV wordt het er echt niet rechtser op als sommige mensen dat soms denken.

 2. Ni28

  Maak de verkiezingen dan ook helemaal overbodig want die staan de willekeur van de politici alleen maar in de weg.

  1. swetsnek

   tja dat zeg ik al zo vaak 2 miljoen mensen moet toch kunnen dacht ik gewoon ons eigen Nederland laat links lekker voor alles opdraaien

 3. Ni28

  De VVD is ontstaan uit de PvdA in 1947. De wortels spelen op bij deze partij zeker met een Pinokkio als premier.

 4. van Urk

  “De PvdA heeft vanaf haar oprichting grote invloed gehad op het landsbestuur”. Inderdaad. En daarom voor mij geen PvdA meer die het land vanwege haar invloed naar de klote heeft geholpen!

 5. Wim Vreeswijk

  Zelf ben ik nooit zo enthousiast geweest over het orakel van Liouwerd vanwege het feit dat hij samen met JM Den Uijl in 1973, achter de rug en een duidelijk NEE van zijn eigen VVD-hoofdbestuur om, samen met zijn 34-koppige VVD-2e kamerfractie vóór de wet inzake de gezinshereniging stemde, teneinde een PvdA/VVD-coalitie te realiseren. Dit bleek rampzalig want uiteindelijk bezweken onze eigen Hollandse dijken onder een tsunamie van miljoenen analfabete ‘nareizigers’ wat ons sindsdien jaarlijks zo’n 7 miljard kostte, zie hiervoor ook het interessante boek ‘binnen zonder kloppen’ van drs.P. Lakeman die nu op de kieslijst van het Forum voor Democratie staat.

 6. nienke

  Gekker kan toch niet in dit land, Wiegel is zeker van het padje af.

 7. Ruud562

  De huidige formatie (mochten ze het eens worden) is al een ramp voor dit land, nog eens vier jaar die walgelijke salonsocialisten erbij overleef ik niet!

 8. corfo

  En deze reactie zou afkomstig zijn van een z.g. VVD-mastodont ? Bij die club wordt een lid, die BIJNA een fossiel is “mastodont” genoemd.
  Deze Wiegel heeft z’n tijd gehad en begint onzin uit te kramen.

 9. Kritiekaster

  Snap het niet: als je GL vervangt door de PvdA wordt het toch geen rechtser Kabinet?

  1. corfo

   Kritiekaster.
   Volgens de VVD wél ! Vraag me af waar die gasten hun “verstand” hebben !

  2. HaZ

   Kritiekaster, de PvdA is op sterven na dood, maar heeft nog wel 9 zetels behaald bij de laatste verkiezingen. In het laatste kabinet Rutte II is de PvdA de zwakste schakel gebleken. Wat is er dan makkelijker om de restjes van de “zwakste schakelclub” aan
   een meerderheid te helpen, wetende dat een slinkse partij als GL onmogelijke eisen stelt.

   1. Isolde

    De PvdA is niet op sterven na dood. Ze haalden een beroerde uitslag maar dat overkwam CDA en D66 ook regelmatig. De PvdA komt wel weer terug. Ik zie in weinig Europese landen de sociaal-democratie verdwijnen. In Duitsland zie ik bijvoorbeeld Schulz hoge ogen gooien.

    Voordeel van de PvdA boven GL is dat ze veel competente bestuurders kunnen leveren.

    1. corfo

     Isolde.
     Zou best kunnen dat de PvdA “veel competente bestuurders kan leveren”.
     Waarom hebben ze dat al vele jaren niet gedaan dan ?
     Cohen, Rehwinkel, van Rijn enz. enz. zijn volgens u de competente bestuurders ? Indien uw reactie niet zo lachwekkend zou zijn, had ik moeten huilen, man/vrouw vind z.s.m. je verstand terug !

     1. Isolde

      Rutte II behoorde tot de beste kabinetten die Nederland ooit heeft gehad. De hervormingen die het doorvoerde veroorzaakten dat we veel sterker uit de crisis zijn gekomen. De PvdA had een groot aandeel in dit succes.
      Het kan alleen maar slechter worden.

    2. IJscoman

     Isolde, lees de recente masterscriptie van

    3. IJscoman

     Isolde, lees de recente masterscriptie van CBS-onderzoeker Willem Gielen en je begrijpt dat de tijd van de PvdA voorgoed voorbij is. Adieu rode maffia!

     1. Isolde

      Ik lees alle masterscripties niet, laat staan dat ik dat soort werkstukken beschouw als hoogstaande wetenschap.
      Kun je in je eigen woorden formuleren waarom deze masterscriptie daarop een uitzondering is?

     2. Vabis

      Wim refereert natuurlijk graag aan het CBS maar dan moet het wel in zijn vieze straatje te pas komen….

     3. IJscoman

      Kom, kom Isolde. Als verwende shemale kun je toch wel even een paar minuutjes vrij maken om een toekomstvisie te lezen voor een partij die je zo sterk ter harte gaat? Nu even niet onder je rokje zitten, meer je best doen: https://corporate.cbs.nl/#articleId=90ec8e5e-b975-4e4e-8a2e-46b9a34a5953-nl-nl

     4. Kritiekaster

      Ik begrijp dat IJscoboer liever heeft dat ik met de student Gielen in debat ga. Zelf besteedt hij zijn tijd liever met fantaseren wat er onder vrouwenrokken gebeurt. Mogelijk is hem bekend dat de handelingen die in de regel worden aangewend om de erover ontstane opwinding te blussen leidt tot hersenverweking. Ik heb echter geen masterscriptie bij de hand waarin dat grondig wordt onderbouwd.

     5. Isolde

      Ja, Kritikaster, IJscoman heeft moeite met het zelfstandig formuleren van zijn mening en verschuilt zich liever achter een willekeurige masterstudent die hij opdook op het internet en die iets beweert wat hiij al vond.

      Jij moet dus de argumenten van die student onderuit halen begrijp jewel?

     6. Kritiekaster

      Adieu, rechtse Mafia!

     7. IJscoman

      Kritiekaster weet blijkbaar niet dat je kritikaster zonder ‘e’ schrijft. De betekenis luidt: een onbevoegde, onbillijke of vitterige kritikus. Nomen est omen.

      Ik dacht overigens niet dat ik het in mijn reactie tegen hem had, maar tegen onze huishermafrodiet Isolde. Wellicht is hij zo gebiologeerd door de verkleedpartij van Wim (de onderlaag van Isolde) dat hij zich met haar vereenzelvigt. Of wellicht is het Isolde zelf die weer een nieuwe nick heeft aangemaakt.

      Dat hij smalend doet over ‘de student Gielen’ zonder op de inhoud van deze Europese bekroonde masterscriptie in te gaan, is tekenend voor onvermogen en onmacht.

     8. Isolde

      Nog triester is dat jij niet in staat bent de strekking van de scriptie te verwoorden. Kritikaster heeft gelijk: hij is niet in debat met een of andere student die een of andere masterscriptie schreef.

     9. Beukman

      @IJsje
      Niet alleen de tijd van de PvdA als ouderwets sociaal-democratische partij is voorbij, er lijkt helemaal een eind te komen aan de politieke verhoudingen zoals we die kenden. De begrippen links en rechts verliezen aan betekenis, termen als Europees en anti-Europees worden juist belangrijker.

      Als de PvdA zich weet te ontdoen van Asscher en probeert de sociaal-democratie te herdefiniëren, zie ik de partij nog wel een doorstart maken. For one thing: zoals het socialisme van pak hem beet de PVV nationalisch is, is dat van de PvdA internationaal gericht. Nu de middenklasse onder druk staat en er een nieuw proletariaat lijkt te ontstaan, krijgen de internationale socialisten wellicht een nieuwe kans.

      Ik denk dat ze om die doorstart mogelijk te maken net als Drees destijds opnieuw moeten proberen om de werkgelegenheid van de eigen kiezers beter te beschermen, maar dan niet op nationaal maar op EU-niveau. En ja, dat betekent dan ook een groot virtueel hek er omheen.

     10. IJscoman

      Beuk, in grote lijnen ben ik het met je eens. Ik copypaste een stuk uit het artikel dat rond de masterscriptie is geschreven: “Voor zijn onderzoek maakte de politicoloog Willem Gielen gebruik van een zogenaamd drie-level logistisch regressiemodel. Daaruit blijkt dat de grootste kiezersgroep van de sociaaldemocraten bestaat uit laagopgeleide personen, die behoren tot de arbeidersklasse, een goed beschermde baan hebben en positief zijn over culturele issues zoals integratie en immigratie. Voor sociaaldemocratische partijen betekent dit dat het in de nabije toekomst niet makkelijker zal worden om kiezers te trekken. De omvang van de arbeidersklasse neemt al enige tijd af, de arbeidsmarkt wordt steeds flexibeler, de Europese Unie heeft te maken met toenemende kritiek en over immigratievraagstukken zijn de meningen sterker verdeeld dan voorheen.

      Gielens onderzoek wijst ook uit dat culturele issues steeds belangrijker worden tijdens verkiezingen. “Ik stel dat vast aan de hand van drie indicatoren: Europese integratie, immigratie en cultureel liberalisme. Afgezet tegen de gemeten standpunten zie je dat die thema’s een duidelijk effect hebben op stemgedrag. Als sociaaldemocratische partijen een rol van betekenis willen blijven spelen, moeten ze op het gebied van die culturele thema’s duidelijk positie innemen.”

      Of de PvdA in staat is zichzelf opnieuw uit te vinden en te herdefinieren is twijfelachtig. Er zijn geen leiders met enig charisma voorhanden en grote delen van het partijprogramma zijn gekaapt door andere partijen. Als sociaaldemocratische partijen een rol van betekenis willen blijven spelen, moeten ze -zoals gezegd- op het gebied van die culturele thema’s duidelijk positie innemen. Maar dan zullen de sociaal democraten over hun zelf gecreëerde policor drempels moeten stappen. En dat lijkt volstrekt onwaarschijnlijk.

     11. Isolde

      Als de PvdA zich niet opnieuw uitvindt gaat de linkse kiezer op een andere linkse partij stemmen. De links-rechts verhouding verschuift al 100 jaar nauwelijks in het electoraat.
      Juist is dat in deze globaliserende wereld met zijn globaliserende economie culturele thema’s, zoals volksnationalisme en religie, opspelen. Ook daarin bestaat echter een rechts-links polariteit: volksnationalistisch conservatief rechts tegen multicutureel, cosmopolitisch links. Dat zag je bijvoorbeeld duidelijk bij de Brexit waarin de oudere generatie verviel in de regressie van volksnationalistische identiteit en de jongere generatie daar geen boodschap aan heeft en zich richt op Europa. Het is wat mij betreft duidelijk dat die tweede stroming de toekomst heeft maar nog lang last zal hebben van de regressieve sentimenten van een vergrijsde generatie.

     12. IJscoman

      Isolde heeft het over ‘volksnationalistisch conservatief rechts tegen multicutureel, cosmopolitisch links’. Ik wil dat omdraaien: ‘volksnationalistisch progressief rechts tegen multicutureel, conservatief cosmopolitisch links. Dat dekt beter de lading. Het multiculturalisme heeft weinig tot niets goeds gebracht en alle Europese regeringsleiders hebben inmiddels erkend dat de multiculturele maatschappij mislukt is. Daarbij komt dat voor jongeren Europa gewoon een gegeven, ze zijn niet anders gewend, ze hebben geen historische context en kader.

      Bovendien was voor veel Britse ouderen het brexit-referendum een kans om een eerdere keus bij te stellen n.l. hun ja-stem bij het referendum van 1975, over de toenmalige EEG. In dat referendum stemden bijna twee derde van de Britten voor het lidmaatschap. Maar inmiddels zijn veel mensen van die generatie diep teleurgesteld in Europa. Dit is niet waar we toen ja tegen hebben gezegd, vinden ze. De referendumuitslag heeft dus niet veel met de multiculturele en cosmopolitische gedachte te maken, maar alles met het disfunctioneren van de EU.

     13. Beukman

      @IJsje
      De banen van de paar arbeiders die nu nog PvdA stemmen raken steeds minder goed beschermd. Uiteraard geldt dat ook voor sociaaldemocratische partijen elders in de EU. Wie weet liggen juist daar mogelijkheden voor toekomstige sociaaldemocraten.
      Maar inderdaad: wie moet de kar van de PvdA gaan trekken? Dat moet dan iemand worden zonder slobbertrui en zonder uitgestreken smoel, maar een new kid on the block met charisma en een frisse visie. Een soort van Klaver zeg maar. Iemand die we nu nog niet kennen.
      Je hebt gelijk, het ziet er in ieder geval op korte termijn slecht uit voor de PvdA.

      Wat wordt er in godsnaam bedoeld met cultureel liberalisme?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.