Weifelende Edith Schippers onder vuur om langzame kabinetsformatie: "Het gaat nergens over"

Geen categoriemei 05 2017, 8:13
Steeds meer politici van de onderhandelende partijen zijn klaar met de slome gang van zaken in de formatie. Wanneer worden er nu eindelijk eens knopen doorgehakt?
Informateur Edith Schippers krijgt vandaag kritiek van hooggeplaatste Kamerleden die betrokken zijn bij de kabinetsformatie. De VVD-politica zou te weinig vaart zetten achter de onderhandelingen. Die zijn nu al wekenlang bezig, zonder dat er ook maar één concrete afspraak is gemaakt. Bovendien weten we nog steeds niet of er nu een kabinet met GroenLinks komt, of juist niet. De Telegraaf citeert enkele Kamerleden die het trage werk van Schippers inmiddels beu zijn. Een "invloedrijk Kamerlid" heeft er het volgende over te zeggen:

"Het gaat nog steeds nergens over, terwijl er al weken wordt gepraat"

Dat is natuurlijk helemaal waar. Na wekenlang steggelen is er nog steeds geen concreet resultaat. Het enige wat we horen over de formatie is dat de onderhandelingen zo nu en dan stilliggen omdat Jesse Klaver weer eens "papadag" heeft. Maar politieke afspraken? Die blijven uit. Volgens betrokkenen in de formatie zou Schippers de onderhandelaars veel te lang aan het woord laten over één onderwerp. De gesprekken duren daardoor nodeloos lang.
Dat de formatie zo lang duurt zonder concrete resultaten, is frappant. Schippers zelf heeft namelijk gezegd dat ze vóór het zomerreces een nieuw kabinet wil zien. Dat is een mooi streven, maar daarvoor zal ze wel wat meer vaart moeten maken dan nu het geval is. In dit tempo kunnen we namelijk tot Sint-Juttemis wachten tot Nederland eindelijk weer een nieuwe regering heeft. Bij dezen een tip voor Schippers: gooi GroenLinks toch uit die formatie-onderhandelingen, en vorm een kabinet met de ChristenUnie. Niemand zit namelijk te wachten op de groene onzin en het opengrenzenbeleid van Jesse Klaver. Gooi hem dus uit de formatie, en besteed de kostbare tijd liever aan serieuze onderhandelingen met Gert-Jan Segers van de ChristenUnie.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten