Wilders rekent af met regenteske formateur Schippers die alvast PvdA-opvolger Tjeenk Willink aanwijst: “Bah!”

De missie van formateur Edith Schippers zit erop: zij pakt haar biezen en gaat haar laatste dagen in de Nederlandse politiek slijten als slechts de minister van volksgezondheid. Oudgediende Herman Tjeenk Willink neemt het nu over – waarmee de informateur eigenlijk al benoemd is voordat de Tweede Kamer geraadpleegd is. PVV-leider Wilders is het niet eens met die weinig democratische werkwijze.

Vanmiddag bood Edith Schippers haar eindverslag van de formatie aan bij Kamervoorzitter Arib. We hebben nog altijd geen kabinet dat het bordes op kan, maar wél een vervolgactie nu Schippers’ tijd als formateur ten einde loopt. Zij heeft alvast PvdA-onderkoning Herman Tjeenk Willink gevraagd om de taak van haar over te nemen. En dat wil hij wel. Een opmerkelijke stap, want dat is eigenlijk helemaal niet aan de formateur, maar aan de Tweede Kamer.

Vanuit die Tweede Kamer klinkt er dan ook gemor. Specifiek van PVV-fractievoorzitter Geert Wilders:

Formeel heeft PVV-leider Wilders ook een punt: zoals het Reglement van Orde van de Tweede Kamer voorschrijft, is het de Tweede Kamer die informateurs aanwijst. En dus niet Edith Schippers, die natuurlijk geen bindende voordracht kan doen maar nu het parlement wél voor een voldongen feit plaatst.

Anderszijds richt Wilders zijn chagrijn denk ik niet op de juiste persoon. Het is niet de schuld van Tjeenk Willink dat hij benaderd is door Schippers, en als hij die voordracht wil blokkeren dan kan hij morgen gewoon tegenstemmen bij een motie die vermoedelijk zal worden ingediend door premier (en zolang de formatie nog voortduurt ook Kamerlid) Mark Rutte.

Feit blijft hoe dan ook wél dat met het naar voren schuiven van ‘onderkoning’ Tjeenk Willink niet de koninklijke route is gekozen. Een welgemeend “bah!” – zoals Wilders dat twittert vanwege het passeren of afzwakken van de parlementaire soevereiniteit – mag dan ook heus wel even klinken.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

33 reacties

 1. Ritter

  De politieke elite samen met hun vriendjes in de media willen graag GroenLinks in het kabinet. En dat zal er dan ook komen.

  GroenLinks zal op migratie gas terugnemen en dat zal voldoende zijn voor de andere partijen om met Groenlinks in een kabinet te stappen.

  Ook is vanuit werkgevers druk om met GroenLinks samen te werken. Het bedrijfsleven kan met “groene” energie goede zaken doen (groen beleid het is een miljarden industrie) om van al die subsidies voor het bedrijfsleven nog maar te zwijgen.

  1. Skippybal

   Zonder de steun van het bedrijfsleven en de overgrote meerderheid van het nederlandse volk zie ik ook weinig aanknopingspunten om de PVV bij een formatie te betrekken.

   Ze hebben nog minder concrete ideeën dan D66

   1. IJscoman

    Skippybal is geheel te classificeren als de chagarijnige zuurpruim die tussen twee kankerbuien door even op DDS Geert Wilders komt onderpissen, zonder bij zijn boertige oprispingen feiten te leveren. Roepen alleen is voldoende.

    1. Skippybal

     Je hebt me aardig door Ijsco.

     Als je elke maand zoveel belasting moet betalen heb ik best
     Recht van spreken om even chagrijnig te zijn.

     Wilders helpt mij ook niet echt door voor sinterklaas te spelen met hun linkse economische beleid.

     Denk dat FvD hardwerkende Nederlandsers wel weten te waarderen.

     1. IJscoman

      Skippy, het links-economische beleid van Wilders zal voor een zeer groot deel betaald worden uit het schrappen van alle nutteloze, overbodige en incestueuze subsidies. Niet door (extra) heffingen. Als groot-belastingbetaler moet je dat toch als muziek in de oren klinken.

 2. HaZ

  Is een Wilders nou echt de enige die ziet dat er hier niet volgens de democratische regels gehandeld word door en Schippers en Arib ? Zeer terecht dat Geurt hier wat van zegt.

  1. Mees

   Adviseren mag…..

   1. HaZ

    Wat jij mag is s’avonds je bedlampje uit doen…..alhoewel ?

 3. Mees

  Wilders en DDS moeten niet zo zeuren, het gaat allemaal volgens de spelregels.
  Koninklijke route is al jaren verleden tijd.

  1. Ni28

   als hier iemand zeurt……

  2. swetsnek

   lampje uit en verder dromen maar lozer ,schroefje los zeker

 4. EllyD19

  Er gaat wel meer niet in Den Haag zoals het behoort te gaan. De arrogantie van de VVD weer ten top, ze voelen zich oppermachtig.
  Je zou eens wat meemaken als Pechtold en Klaver zo zouden worden behandeld als Wilders. Te gek voor woorden dat Wilders de “zg. goeden” erop moet wijzen dat ze niet handelen volgens de regels. Allemaal meelopers en meepraters.

 5. Sniper666

  Het zou de tweede slaapkamer sieren om Frau Schippers terug te fluiten en zelf een formateur aan te wijzen.

 6. Ni28

  De Tweede kamer is dus ook overbodig net als de kiezers. Resteert doorgaan zonder regering d.w.z. door een zakenkabinet.

  1. Sniper666

   @ Ni28

   Zo bezien heeft u wel een punt. Als er nu niemand opstaat uit de tweede slaapkamer om aan te geven dat het zo niet werkt, dan verliest dit instituut enorm aan betekenis.

 7. Beukman

  Het zit Geert ook niet mee! Én hij is van nature een slechte verliezer, én dan begint die Baudet ook nog eens get gras onder zijn voeten weg te maaien. Misschien een geschikt moment voor hem om de politiek te verlaten en een vak te leren?

  1. HaZ

   Betrek jij je grappen soms bij Anuar, Beukman ?

   1. Beukman

    @HaZ
    Nee, andersom.

    1. HaZ

     😉

  2. NoDoubt

   Ik wil u nog horen over 10 a 20 jaar. Het zijn deze mensen, Pim Fortuijn, Theo van Gogh,
   Salman Rusdie, Frits Bolkenstijn Wim van Rooy, Hirshi Ali die het gevaar zien.
   Nu kunt u nog zeggen wat u wil. De democratie verschuift. Ik wil u iets laten zien wat op feiten is gebeurd. https://zeepertje.com/home/islamisering-feiten-beelden-en-waarschuwingen/bill-warner-director-cspi-center-study-political-islam/ .Kiest u voor Wilders of voor de toekomst uit de film. Ik wens u veel wijsheid en durf te benoemen.

   1. Beukman

    Ik kies voor de derde weg, @NoDoubt.

    1. corfo

     Beukman.
     Ga je wéér dezelfde doodlopende weg in, domme man/vrouw.

     1. Beukman

      Jouw probleem is, @Corfo, dat ik allerminst dom ben. Je zou me dus beter serieus nemen.

  3. Guus Geluk

   Inderdaad, Beukman. Op de avond van 15 maart 2017 was de verbittering van zijn gezicht af te lezen. Was hij een jaar geleden nog een hartslag verwijderd van het Torentje, nu kan aartsvijand Rutte de gordijntjes voor het Catshuis gaan uitzoeken. Op de hielen gezeten door Baudet; voor altijd buitenspel. Klets je daar maar eens uit.

  4. swetsnek

   haha ja dat had je graag he lullo

   1. corfo

    swetsnek.
    Laten lullen die figuur.
    Hij stelt mij zelfs voor om hem “serieus te némen”! “t Is heel droevig gesteld met zijn/haar geestelijke vermogens; maar hij/zij is wel vermakelijk bezig, toch ?

 8. Lex

  Ik vind dat een formateur onafhankelijk moet zijn. En geen politike voorkeur moet hebben.

  Bovendien vind ik dat de kieswet moet worden aangepast. Dat partijen verplicht aan de onderhandelingstafel moet aanschuiven naar gelang het behaald aantal zetels en dat het verboden moet worden dat partijen bij voorbaat uitgesloten kunnen worden.

  Omdat hun partijprogramma en ideologie de grootste partij niet aanstaat zoals is gebeurd met de PVV.

  Als ik het goed begrijp word de PVDA toch in het pak genaaid? En zitten we weer 4 jaar met PVDA beleid opgescheept.

  We weten waartoe dit heeft geleid tot een boterzacht immigratiebeleid. “GEEN MENS IS IMMERS ILLEGAAL” in mijn ogen wel als ze geen verblijfsvergunning hebben.

  Voor een strenger Immigratiebeleid kunnen we de PVDA missen als kiespijn.

  Ik vraag mij af wat nu erger is de PVDA of GroenLinks hmmm dan is GroenLinks toch erger in verband met alle doorgedraaide groene milieu plannen van Jesse van Klaveren.

  Laten ze alstublieft de stekker eruit trekken dan kunnen we eind september als de zomervakantie voorbij opnieuw naar de stembus.

  1. Beukman

   Lex meent:
   “Ik vind dat een formateur onafhankelijk moet zijn. En geen politike voorkeur moet hebben.”

   Zo is het een eeuw lang geweest. Een paar jaar geleden heeft men echter besloten om die taak weg te halen bij het staatshoofd.

   1. corfo

    Beukman.
    Je vergist je weer eens Beukman.
    Ik heb totaal geen probleem met jouw domheid, integendeel, ik vind je domme opmerkingen wel vermakelijk !!
    Je blijft maar proberen om andersdenkenden een “probleem” aan te praten terwijl JIJzelf het probleem bent, maar omdat je denkt geen probleem te hebben weet je dat (nog) niet. Domme man/vrouw.

 9. Helleman

  Ik betwijfel of Wilders in de positie is om met wie dan ook te kunnen afrekenen. Er wordt wel stevig met hem afgerekend, dat dan weer wel.

 10. poldi

  Ik begrijp Wilders maar vooral Baudet wel.
  Tjeenk Willink vertegenwoordigd immers de oude politieke kliek met al zijn niet officiële Dubbele Petten Netwerkers (DPN (lees reacties Fleur Agema) maar daarom niet met minder buiten democratische invloed. Voorts heeft Tj.Willink naar mijn overtuiging een veel te enge relatie met het koningshuis en maakt daar deel uit van. En wat Nederland nu zeker niet nodig heeft is de betrokkenheid van de koning. De 2e kamer komt er vast ook zelf wel uit. Democratie en inspraak van burgers heeft ons land nodig.

  Het is overduidelijk, allemaal een doorgestoken kaart.
  Het is een politieke corrupte kliek.

  1. Nederland-op1

   Inderdaad en ze zullen allemaal vóór stemmen al is het alleen maar om als een stel kleine kleuters een lange neus te kunnen maken naar de PVV en het FvD. Ik voel zo verschrikkelijk veel voor een staatsgreep zodat er eindelijk weer eens eerlijke politiek bedreven wordt in het voordeel van de echte Nederlanders. Het lijkt in mijn ogen de enige manier om van dat stel linkse oneerlijke en alles kapotmakende zooitje af te komen.

   1. Skippybal

    Wil je FvD en PVV aub niet in één zin noemen.

    Het is maar goed dat u geen Anne-Fleur bent die hetzelfde zou twitteren maar dan zou pleiten voor een linkse dictatuur….

    Een staatsgreep, hoe verzint u het!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.